Primeur : Noorse overheid verontschuldigt zich tov ME/CVS-patiënten

 
MediPlanet Newsletter -  26 oktober 2011
 
N.a.v. de uitgebreiderapportage over de Rituximab-studie in de Noorse pers, deed een hoog vertegenwoordiger van de Noorse gezondheidsautoriteiten onderstaande uitspraak. Het is de eerste maal dat een overheid zo'n verontschuldiging uit aan ME-patiënten.
"Ik denk dat we niet in voldoende mate gezorgd hebben voor mensen met ME. Ik denk dat het juist is om te stellen dat we niet de gepaste gezondheidszorgen hebben voorzien voor deze mensen, en ik betreur dat."

De Noorse onderzoekers die het rapport publiceerden waarschuwen dat verdere uitvoering van nieuwe studies noodzakelijk zijn om te zien of ze tot vergelijkbare conclusies komen over de werkzaamheid en veiligheid van Rituximab bij CVS/ME patiënten

Bronnen:
 

Noors ministerie Volksgezondheid biedt patiënten excuses aan

 
28 oktober 2011 - Zorgvisie (Nl)

Het Noorse ministerie van Volksgezondheid heeft publiekelijk haar excuses aangeboden voor de wijze waarop patiënten met het chronisch vermoeidheidsyndroom ME/CVS tot op heden zijn behandeld. Dat meldt patiëntenorganisatie ME/CVS-Stichting Nederland.

Het excuus is het gevolg van een onderzoek van de Haukeland Universiteit uit Bergen, Noorwegen. Na publicatie van de studie en uitgebreide media-aandacht heeft het Noorse ministerie van Volksgezondheid op de Noorse zender TV2 verklaard dat zij excuses aanbieden voor het feit dat men niet in de noodzakelijke en juiste medische zorg voor ME/CVS-patiënten heeft voorzien. Een dergelijk publiekelijk excuus van het Noorse ministerie van Volksgezondheid is niet eerder voorgekomen.

Excuus

Bjorn Guldvog, plaatsvervangend directeur-generaal van het Noorse ministerie van Volksgezondheid: “Ik denk dat wij niet goed genoeg gezorgd hebben voor mensen met ME/CVS. Ik denk dat het correct is als ik zeg dat wij niet de juiste zorg hebben ingericht voor deze groep van mensen, en dat spijt mij zeer.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen )

 


 CheckStat