21.10.2011 :MediPlanet Nieuwsbrief : Noorse doorbraak kan ME/CVS mysterie oplossen

 
 
Noorse doorbraak kan ME/CVS mysterie oplossen.

 

Twee oncologen uit Bergen in Noorwegen hebben een behandelingsmethode voor CVS/ME patiënten ontwikkeld die twee op de drie patiënten geneest. Dat maken ze vandaag bekend op PLOS one. In de behandeling schuilt ook de oplossing voor het CVS/MEZ mysterie zegt professor Olav Mella, hoofd oncologie aan het Haukeland University Hospital. Mella en zijn collega Øystein Fluge, deden een dubbelblind studie bij 30 Noorse CVS/ME patiënten. De twee hoogleraren bevestigen dat CVS/ME een somatische aandoening is waarbij de autoimmuniteit de sleutelrol speelt.

De resultaten werden reeds in mei op de CVS/ME Conference in Londen bekend gemaakt maar nu pas gepubliceerd. De patiënten werden succesvol behandeld met het kankermedicijn Rituximab. Het toeval speelde een belangrijke rol toen bleek dat een CVS/ME patiënt die ook leed aan Hodgkin’s lymphoma na 6 tot 8 weken na toediening van Rituximab volledig vrij was van CVS/ME symptomen. Daarop volgde de dubbelblind studie waaruit bleek dat 10 op de 15 patiënten die de behandeling kregen positief reageerden. Bij de ontvangers van het placebo reageerden slechts 2 patiënten en waren de effecten tijdelijk.
Het zal echter nog een hele tijd duren voor de behandeling beschikbaar zal zijn. Er moeten immers sluitende tests ontwikkeld worden die de aanwezigheid van CVS/ME bevestigen. Nu bestaat er immers enkel een uitsluitingsdiagnose.

 

 
 
 

 

 CheckStat