criteria volgens Ramsay 1988

Criteria volgens Ramsay (1988)

 

Ramsay definieert ME als een endemische ziekte (voorkomend in bepaalde streken/gebieden) die onderworpen is aan periodieke epidemieën.

 

De ziekte begint plotseling en zonder duidelijke oorzaak. Meestal is er een geschiedenis van infectie van de bovenste luchtwegen of in mindere mate van het spijsverteringstelsel. Lichte koorts (tot 38°C) komt vaak voor en vermindert meestal binnen een week. Verder is er een aanhoudende hevige vermoeidheid, gecombineerd met symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, spierkrampen/spierzwakte (vooral na oefeningen). Ook tintelingen,wazig zicht, flauwvallen als gevolg van hypoglycemie, overgevoeligheid aan geluid, oorsuizing en algemeen gevoel van malaise.

 

 

De definitie van Ramsay is gebaseerd onderstaande kenmerken.:
 

1.    Symptomen ontstaan vaak door een virus of infectie. Dit meestal in de vorm van luchtweginfecties of gastro-intestinale infecties die samengaan met hevige hoofdpijn, malaise en duizeligheid.

2.    Vermoeibaarheid van spieren, spierzwakte. De spieren hebben minstens enkele dagen nodig om te recupereren. Ook komen spierpijn, -spasmen en/of –prikkelingen vaak voor.

3.    Stoornissen in de bloedsomloop die leiden tot een vaal gelaat, koude extremiteiten, overgevoeligheid voor klimaatveranderingen,  overmatig zweten en heel bleek zien zo’n 20 à 30 minuten voor het “ziektegevoel” aanvangt.

4.     Cerebrale disfunctie :  geheugen- en concentratiestoornissen, verslechtering van cognitieve functies, slaapstoornissen en emotionele labiliteit. Andere voorkomende problemen zijn o.a. niet op woorden kunnen komen, verstoord slaapritme, vaak plassen, levendige dromen, episodisch zweten, hartkloppingen

5.    De symptomen en klinische bevindingen kunnen, zelfs op enkele uren tijd,  sterk variëren van aard en intensiteit . De symptomen hebben de neiging om chronisch te worden en terugvallen kunnen heel lang duren.
 
 

© ME/CVS in België - 2011

 

 

 CheckStat