maart 2012:Ampligen zorgt voor beter inspanningsvermogen bij ME/CVSAmpligen ® zorgt voor een beter inspanningsvermogen bij ME/CVS (Fase III studie)

Hemispherx publiceert gegevens over de bioactiviteit van Ampligen ® bij ME/CVS

Peer-reviewed gegevens in twee publicaties ondersteunen de nog onbesliste NDA applicatie

Bron:  Hemispherx Biopharma, Inc., 19 maart 2012PHILADELPHIA, 19 maart 2012 (GLOBE NEWSWIRE) – Hemispherx Biopharma, Inc kondigde de publicatie aan van een peer-reviewed artikel met de resultaten van de Fase III klinische studie met Ampligen ® [rintatolimod], een experimenteel geneesmiddel, in het online tijdschrift PLoS ONE. De studie is getiteld "Een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde, gerandomiseerde klinische studie met de TLR-3-agonist Rintatolimod in ernstige gevallen van Chronisch Vermoeidheid Syndroom".

Onlangs hebben onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de Harvard School of Public Health nieuwe gegevens gepubliceerd waaruit de ingrijpende economische impact van ME/CVS blijkt met een stijging in de kosten voor de gezondheidszorg van 452 miljoen dollar en een vermindering van arbeidscapaciteit van de ME/CVS-patiënt met 1,2 miljard dollar in Georgia, een staat met ongeveer 5,5 miljoen mensen van de leeftijd 18-59 (Cost effectiveness and resource allocation, 9:1, 2011).

In de huidige PLoS One publicatie, een Fase III, FDA gemachtigde studie naar ME/CVS, onderzocht de veiligheid en therapeutische werkzaamheid van Ampligen®, een experimenteel geneesmiddel, bij 234 patiënten met een ernstige vorm van ME/CVS (Karnofsky score 40-60) in 12 verschillende klinische centra in de Verenigde Staten.

Ampligen® heeft antivirale en immunomodulerende eigenschappen. Het stimuleert de TLR-3 receptor en interferon productie. De behandeling met Ampligen® werd goed verdragen. Het artikel vindt u terug op http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0031334.

De patiënten kregen 200mg IV of equivalent placebo (fysiologisch serum) twee keer per week 2 weken, en dan 400mg IV twee keer per week, in totaal 40 weken lang.

Het belangrijkste doel, inspanningstolerantie, verbeterde na 40 weken met gemiddeld 21% bij patiënten die Ampligen ® kregen, in vergelijking met placebo en de verhoudingen van patiënten met verbetering in inspanningsvermogen van ten minste 25% en 50% waren 1.7 en 1.9 keer groter bij de Ampligen®  groep tegenover placebo (p<0.05). Een ad hoc continue respons analyse van een beter inspanningsvermogen tussen 25% en 50% met stappen van 5% toonden een significant grotere respons aan voor patiënten die Ampligen® kregen, in vergelijking met placebo.

De Ampligen® groep werd ook minder afhankelijk van medicatie die gebruikt wordt om symptomen bij ME/CVS te verlichten, in vergelijking met de placebo groep (p<0.05), wat meer inzicht toevoegt aan de recente CDC/Harvard studie die de overweldigde economische impact van medische zorg voor ME/CVS-patiënten benadrukt.

In 2010 publiceerde Hemispherx nieuwe gegevens waaruit blijkt dat meer patiënten uit de placebo groep in deze Fase III studie een significante verlengd QT-interval vertoonden op een ECG, in vergelijking met de patiënten die Ampligen® kregen. Een verlengd QT-interval, wat een risicofactor is voor plotse hartdood en hartritmestoornissen, werd in verband gebracht met het voortgezet gebruik van bepaalde geneesmiddelen door  ME/CVS-patiënten waarvan bekend is dat ze het QT-interval verlengen (Journal of Applied Research, 10:3, 2010). ME/CVS-patiënten worden beschouwd een verhoogd risico te hebben op fatale cardiale gebeurtenissen ondanks hun relatieve jonge leeftijd en het overwicht aan vrouwen (ongeveer 2-3 vrouwen tegenover één man) die aan deze chronische invaliderende ziekte lijden.

Op 11 januari 2012 kondigde Hemispherx aan dat de FDA een uitbreiding van de op handen zijnde New Drug Application (NDA)  had verleend voor potentiële behandelingen van ME/CVS. Het bedrijf is momenteel bezig met een “open-label” behandelprotocol in de VS en evalueert nieuwe diagnostische mogelijkheden om meer inzicht te verkrijgen in de ziekte ME/CVS.

De FDA had oorspronkelijk beslist (Complete Response Letter ontvangen op 25/11/09) dat deze Fase III studie ontoereikend was om de goedkeuring van de NDA te ondersteunen. De nieuwe analyses en nieuwe inzichten in de PLoS One studie echter vormen een aanvulling op de originele bevindingen van de studie. Het bedrijf meent dat zijn voortdurende inspanningen om de bestaande gegevens te begrijpen en om de ontwikkeling van nieuwe gegevens en informatie te bevorderen, uiteindelijk een herindienen van de NDA zal ondersteunen.

Hieronder een overzicht van de eeuwig durende procedure om Ampligen op de markt te krijgen:


Original study: http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0031334 © Vertaling en bewerking ME.net 

Bron : MECVS.NET


 

 CheckStat