november 2011: studie universiteit Zürich : verband hersenen en spierprestatie

 
 
 

Fatigue-induced increase in intracortical communication between mid/anterior insular and motor cortex during cycling exercise

 

 

Lea Hilty, Nicolas Langer, Roberto Pascual-Marqui, Urs Boutellier, Kai Lutz

 

 

Deze nieuwe studie (november 2011), aan de universiteit van Zürich, handelt over spierprestaties in het algemeen.  De nieuwe bevindingen leggen uit dat spierprestaties onder neuronale controle (van uit zenuwcellen) staan, men kan zelfs aangeven in welk deel van de hersenen dit plaatsvindt.  De hersenen regelen de spiervermoeidheid. Ze lokken verminderde spierprestaties uit tijdens vermoeiende activiteiten en verzekeren zo dat iemands lichamelijke, fysieke grenzen niet worden overschreden.
De auteurs van de deze studie benadrukken ook  dat deze ontdekking heel belangrijk is voor ernstige aandoeningen waarbij een vermindering van spierprestaties is betrokken, zoals bijvoorbeeld bij ME/CVS.

Eenvoudig uitgedrukt : de hersenen geven een signaal aan de spieren wanneer deze hun activiteit moeten stoppen. Spiervermoeidheid is een heel belangrijk bio-alarm, de hersenen weten wanneer de spieren  beschadigd zullen worden door te langdurende  of te zware activiteit.

Bronnen : (English links)

http://www.thisislondon.co.uk/standard/article-24018368-muscle-fatigue-from-exercise-is-in-the-mind-study-reveals.do

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1460-9568.2011.07909.x/abstract

 

© ME/CVS in België - 2011

 

 CheckStat