Australische Studie 2011; hersenen ME/CVSpatiënten

 
 
 
Australische Studie 2011: MRI toont aan dat hersenen van ME/CVS-patiënten kleiner worden

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Voor diegenen die nog steeds twijfelen of ME/CVS een lichamelijke aandoening is… deze recente Australische studie toont aan dat er duidelijk verschillen zijn tussen de hersenen van een gezond persoon en deze van een ME/CVS-patiënt)

 

Het eerste wat ik over deze studie las, was op de blog “De Imperatief” van Marc van Impe. Deze is echt heel aangenaam geschreven ik kan  iedereen aanraden  om ze te lezen.

Zie link  : astrocyten

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Dit artikel geeft verdere informatie over deze Australische studie :

 

 

Een MRI studie suggereerde dat het chronischevermoeidheidssyndroom (CVS) gelinkt kan zijn aan een functiestoornis in de middenhersenen (mesencephalon), waarmee de bewering dat het niet om een organische ziekte gaat in twijfel wordt  getrokken. 

Gebruikmakend van MRI scans, zeggen onderzoekers aan het Queen Elizabeth Ziekenhuis in Adelaide, Australië, dat zij aanwijzingen hebben gevonden dat de witte stof in de middenhersenen afneemt met een toename van de duur van vermoeidheid bij CVS-patiënten.

 

Deze functiestoornis in de middenhersenen, melden zij, zou veel van de symptomen van CVS verklaren, symptomen die normaal worden waargenomen bij afwijkingen van het autonoom zenuwstelsel, en immunologische en cardiovasculaire functiestoornissen.

 

Voor de studie (zie link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/nbm.1692/abstract) in het tijdschrift NMR in Biomedicine (online 11 mei), ondergingen zo'n 25 CVS-patiënten en 25 controlepersonen een MRI scan, en kregen ze ook een cijfer voor de 10 meest voorkomende CVS symptomen.

 

De MRI scans lieten tevens een verstoorde homeostase in de hersenen zien, waarmee gesuggereerd wordt dat het zou gaan om een beschadiging van de cerebro-vasculaire autoregulatie, als gevolg van een disfunctie van de astrocyten.

“CVS leidt tot een aanval in de middenhersenen, met onderdrukte niveaus van motorische en cognitieve activiteit, en beïnvloedt tevens meerdere regulerende terugkoppelciruits wat de homeostase van het locale centrale zenuwstelsel verstoort  in delen van het centraal autonome stelsel en elders,” zo concluderen auteurs.

 

“De onderdrukte hersenactiviteit zou mede verantwoordelijk kunnen zijn voor de chronische vermoeidheid en verstoorde cognitieve functies, die karakteriserend zijn voor CVS.”

 

De schrijvers concluderen ook dat verder onderzoek nodig is om te kunnen vaststellen of de afname van het volume van de middenhersenen de oorzaak is van eenmalig hersenletsel als gevolg van een ongeval aan het begin van de ziekte, of dat het hier gaat om het verloop van een ziekte.

 

 Bron : http://www.6minutes.com.au/news/mri-scans-show-cfs-link-to-brain-changes

 

Uit het Engels vertaald door : FlaMe Translation Group

  

©ME/CVSinBelgië-2011
CheckStat