27.07.12 - Maes/Twisk: inflammatie in ME/CVS sterker aanwezig dan dan in depressie.

Ontstekings-en cel-gemedieerde immuno-biomarkers bij Myalgische Encefalomyelitis / Chronisch Vermoeidheid Syndroom en Depressie: infectie-markers zijn hoger bij Myalgische Encefalomyelitis / Chronisch Vermoeidheid Syndroom dan bij depressie
.

Michael Maes a, Frank NM Twisk b, c Karl Ringel


a Maes Clinics, TRIA, Bangkok, Thailand;

b ME-de-patienten Foundation, Limmen, Nederland;

c Immunologische Laboratorien, Aken, Duitsland
Samenvatting

Achtergrond:

Depressie is een ontstekingsziekte terwijl veel auteurs verklaren  dat het bij Myalgische Encefalomyelitis / Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME / CVS) gaat om een functionele stoornis.
Het doel van deze studie is het vergelijken van inflammatoire en cel-gemedieerde immuun (CMI) reacties tussen depressie en ME / CVS


Methoden:

We hebben twee pro-inflammatoire cytokines (PIC's) gemeten in het plasma, interleukine-1 (IL-1) en tumor necrose- factor-α (TNF-α), met enzym-gelinkte immunosorbente testen (ELISA), en serum neopterine met een radioimmunobepaling bij een gezonde controlegroep, ME / CVS- en depressieve patiënten.

Resultaten:


Plasma PICs waren significant hoger bij ME/CVS dan in depressie en hoger in zowel de patiëntengroepen dan in de controlegroep.
Verhoogde PIC niveaus in een depressie waren toe te schrijven aan de aanwezigheid van vermoeidheid en fysiosomatische symptomen. Serum neopterine verschilde niet significant tussen depressie en ME/CVS, maar was hoger in beide patiëntengroepen dan in de controlegroep. De significante positieve correlaties tussen neopterine en of IL-1 of TNF-α was significant groter in depressie dan bij ME/CVS.

Conclusies:

Aangezien PICs leiden tot depressieachtig gedrag en vermoeidheid/malaise, concluderen we dat ontstekingen een rol kunnen spelen in de pathofysiologie van ME/CVS en depressie.
Verhoogde neopterine lijkt ook bij te dragen aan de pathofysiologie van beide aandoeningen.
Deze studie heeft een gedeelde 'fenotype pathway' gedetecteerd, wat wil zeggen dat er zowel bij ME/CVS als bij depressie  stoornissen in inflammatoire en CMI pathways te zien zijn, die  aan de grondslag liggen van beide ziekten. Dit kan kan het samen voorkomen van beide stoornissen verklaren.

ME/CVS en depressie worden van elkaar onderscheiden door verhoogde PICs bij ME/CVS en tevens de verschillen in de immuuncel communicatie-netwerken.

 


Bron : http://content.karger.com/ProdukteDB/produkte.asp?Aktion=ShowFulltext&ArtikelNr=000336803&Ausgabe=257282&ProduktNr=223864

 


© ME/CVS in België 2012

 

 

 CheckStat