02.05.12 - De Morgen : Observatorium voor chronische ziekten gaat van startHet Observatorium voor chronische ziekten heeft de activiteiten afgetrapt. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx woonde de installatievergadering bij. De instantie is gevestigd bij en krijgt ondersteuning van het Riziv. Oorspronkelijk was de oprichting voor 2009 gepland.

Het observatorium vloeit voort uit het 'Programma voor de verbetering van de levenskwaliteit van personen met chronische ziekten 2009-2010'. Omwille van de regeringscrisis sleepte de oprichting twee jaar aan. Eind 2011 werd het observatorium opgericht. Het orgaan vervangt het adviescomité voor chronische ziekten van het Riziv. Het observatorium bestaat uit twee afdelingen: een wetenschappelijke en een raadgevende.

De wetenschappelijke afdeling moet de telastenneming van geneeskundige verzorging verleend aan patiënten met een chronische ziekte omschrijven. De afdeling is samengesteld uit artsen en andere zorgverleners.

De raadgevende afdeling moet de behoeften van de patiënten evalueren en is samengesteld uit vertegenwoordigers van de patiëntenverenigingen zoals het Vlaams Patiëntenforum. "Die afdeling zal een essentiële rol spelen om de dagelijkse behoeften en problemen van de chronische zieken terug te koppelen", zei minister Onkelinx.

De minister liet nog optekenen dat het programma 'Prioriteit aan de chronische zieken!', gelanceerd in september 2008, vorig jaar versterkt werd en in de huidige legislatuur doorgezet zal worden. Zo wordt er gewerkt aan een statuut voor personen met een chronische aandoening. De wettelijke basis van dat statuut wordt nu uitgewerkt. De minister hoopt dat het in 2013 volledig van kracht zou kunnen worden. Ook kondigde de minister de organisatie, einde dit jaar of begin 2013, aan van een nationale conferentie over chronische ziekten.


Bron : De Morgen (online)


 CheckStat