01.05.12 - Denemarken : ME-patiënte beschouwd als psychiatrisch patiënte, update 16.02.13
slecht nieuws uit Denemarken! Een zwaar zieke ME-patiënte wordt beschouwd als psychiatrisch patiënte!

Deense Raad voor Gezondheid dreigt ermee om een ernstig zieke ME-patiënte in een psychiatrisch ziekenhuis te laten opnemen.

De Deense Raad voor Gezondheid zegt dat de diagnose van ME hetzelfde is als krankzinnigheid en wil de 23-jarige ME-patiënte Karina onder dwang uit huis halen en haar van haar familie scheiden. Dat kan vanaf 2 mei gebeuren.

Karina is volledig bedgebonden, extreem overgevoelig voor licht en geluid en te zwak om te praten. Ze is zo ernstig ziek dat er een reële kans bestaat dat haar verhuizen fataal voor haar zou kunnen zijn.
Karina's ouders hebben geprobeerd om toestemming te krijgen voor hun dochter om thuis een intraveneuze behandeling te verkrijgen die zou helpen om Karina in leven te houden, maar in plaats daarvan heeft het Ministerie van Gezondheid beslist dat Karina geestelijk ziek is en uit huis weg moet.

De familie is herhaaldelijk verteld door de Deense artsen dat de diagnose van ME  niet wordt erkend.

"Ze begrijpen niet hoe ziek een ME-patiënt kan worden met deze ziekte en hun onwetendheid kan nu fatale gevolgen hebben voor Karina", zegt Rebecca Hansen, voorzitter van de ME Association van Denemarken. "U kan ons helpen door het online verspreiden van dit verhaal alsook in de media. We zouden willen interesse wekken bij journalisten zodat ze iets schrijven hierover."

Rebecca Hansen kan gecontacteerd worden op: icerebel62@hotmail.com (in English or Danish)


12 februari 2013

Nog geen jaar later, op 12 februari 2013 om precies te zijn, vernemen we dat Karina Hansen daadwerkelijk uit huis werd geplaatst. Ze werd op een heel ruwe wijze door de politie en gemeentepersoneel uit huis gehaald. Zowel zijzelf al haar moeder verzetten zich met alle krachten hiertegen, maar konden er niet tegenop. Karina werd overgebracht naar het "Hammel Neuro Center". De eerste twee weken mogen noch haar moeder, noch andere familieleden contact met haar opnemen. Zij worden op de hoogte gehouden door een dagelijks telefoontje vanwege een dokter van het centrum, die niet eens op de hoogte is van ME, maar zegt samen te werken met de "Research Clinic for Functional Disorders" en zich te baseren hun ervaringen met en kennis van ME. De zaak ligt nu in handen van de advocaat van Karina.  De Deense ME-vereniging volgt de verdere ontwikkelingen op de voet en houdt haar leden op de hoogte via
www.me-foreningen.dk