Anneliese Schneider leeft met CVS

bron: http://www.nieuws.be/ van 11.07.2010

 
"Het onbegrip doet het meeste pijn"

Bij veel CVS-patiënten sloeg vorige week een bom in. Francis Coucke en Anne Marie Uyttersprot, twee CVS-specialisten, werden veroordeeld voor hun behandelingswijze. Ook in onze regio reageren patiënten vol ongeloof.
Endocrinoloog dr. Coucke en neuropsychiater dr. Uyttersprot werden veroordeeld tot een boete van 635.000 euro. Volgens het Riziv hebben ze de regelgeving over de terugbetaling van medicijnen niet correct toegepast. Beide artsen specialiseerden zich in de behandeling van CVS of het Chronisch Vermoeidheidssyndroom. Ze gebruikten een behandelingswijze waarbij ze onder meer speciale voeding voorschreven. Jarenlang werd deze werkwijze aanvaard en boekten ze goede resultaten. Maar nu wordt de handelswijze van beide artsen in vraag gesteld.
Bij wie kunnen wij nu nog terecht?
Anneliese Schneider (56) uit Houthalen-Helchteren is een patiënt van dr. Coucke. Bij haar werd in 2004 de diagnose gesteld dat ze aan CVS lijdt. “Ik was vaak vermoeid en viel geregeld in slaap op de meeste gekke momenten en plaatsen. Daarnaast kreeg ik last van spier- en gewrichtspijnen. Na veel onderzoeken werd dan vastgesteld dat ik aan het Chronisch Vermoeidheidssyndroom en aan fybromyalgie lijdt.”
Anneliese lijdt aan fysische CVS. “Het zit dus niet tussen mijn oren” aldus Anneliese. “Er heerst nog een taboe rond CVS. Vaak worden patiënten verweten gewoon lui te zijn en worden ze doorverwezen naar een psychiater. Maar dat is vaak niet de juiste weg. Patiënten die aan fysische CVS lijden, moeten via medische weg geholpen worden. Bij mijn zoektocht naar een goede behandeling kwam ik bij dr. Coucke terecht. Hij gaf mij een alternatieve behandeling met medicijnen en speciale voeding. Ik neem dagelijks een tiental pillen en moet me ook elke dag een inspuiting zetten. Maar de behandeling helpt.”
Ondanks de constante pijnen, is het vooral het onbegrip dat Anneliese diep treft. “Nog teveel mensen hebben geen begrip voor onze situatie. Je ziet aan CVS-patiënten ook niet meteen iets . Ik heb 25 jaar als poetsvrouw in scholen gewerkt, maar door CVS moest ik afhaken. Geloof me, ik heb geen grotere wens dan opnieuw aan de slag te kunnen gaan, terug onder de collega’s te werken. Maar het gaat niet, mijn lichaam kan het niet meer aan.”
Met de behandeling door dr. Coucke ging het beter met Anneliese. “Maar nu leven we in angst. Als de boete in beroep niet vervalt, dan zullen onze artsen moeten stoppen met hun praktijk en onze behandeling. Wie gaat ons dan verderhelpen?” besluit een bezorgde Anneliese.