27.12.12 De Standaard - CVS-dokter niet meer welkom in ziekenhuis


CVS-dokter niet meer welkom in ziekenhuis

Chronisch vermoeidheidssyndroom

    De Standaard - 27.12.12 Bron: Belga


Het AZ Jan Portaels in Vilvoorde heeft de samenwerking stopgezet met Francis Coucke.


Coucke is een arts gespecialiseerd in de behandeling van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) of fybromyalgie. Hij is al langer omstreden omdat hij vindt dat CVS niet tussen de oren zit, maar lichamelijke oorzaken kan hebben. De arts mag nog tot eind volgend jaar in het ziekenhuis blijven werken, zodat zijn patiënten niet meteen in de kou staan.

De discussie tussen Coucke en het ziekenhuis draaide om een experimenteel medicijn dat hij een van zijn patiënten had voorgeschreven. Na een klacht van de hoofdgeneesheer en een advies van de medische raad oordeelde het ziekenhuis dat Coucke de regels had overtreden.

Coucke is al langer omstreden omdat hij ingaat tegen de heersende opvatting in de geneeskunde dat CVS een psychosomatische aandoening is die bij voorkeur met gedragstherapie moet worden behandeld. Hij schreef daarover dit jaar het boek De CVS-mythe . Volgens Coucke ligt vaak een verstoorde hormonenspiegel en immuunsysteem aan de basis van het probleem. Door zijn eigenzinnige aanpak hangt hem nog een schorsing van de Orde van Geneesheren en een forse boete van het Riziv boven het hoofd, omdat zijn therapieën te duur zouden zijn. Op 1 januari 2013 loopt ook zijn samenwerking met het AZ Monica in Antwerpen af.


Steun van patiënten


De arts heeft altijd kunnen rekenen op veel steun van zijn patiënten. Begin december gingen zij nog aan het ziekenhuis in Vilvoorde betogen. Zij zijn ervan overtuigd dat de behandeling van Coucke veel betere resultaten oplevert dan de gedragstherapie in de vijf CVS-centra van ons land.

Volgens Daniëlle Vounckx, die namens een groep patiënten spreekt, heeft het ziekenhuis zijn beslissing genomen op aandringen van het Riziv. ‘Vooral behandelingen met gammas kosten het Riziv handenvol geld. Dit middel wordt gegeven aan aidspatiënten en aan herstellende kankerpatiënten, maar patiënten die van nature een tekort hebben aan gammas en geen simpele verkoudheid kunnen overwinnen, hebben blijkbaar niet het recht zich beter te voelen en worden gedwongen het bed te houden.'

‘Wij weten dat onze medicatie duurder is dan gedragstherapie. Maar we weten ook dat veel van ons weer een beter bestaan hebben, dat de meesten onder ons terug kunnen gaan werken. De behandeling die het Riziv voorstelt heeft een slaagpercentage van drie procent.'

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121226_00414705&word=vilvoorde


CheckStat