24.11.11 Het Nieuwsblad - Chronische vermoeidheid zit niet tussen de oren

 
Op 23 november 2011 hield Prof. Dr. Em. Boudewijn Van Houdenhove een voordracht over fibromyalgie in de lokalen van de CM (Christelijke Mutualiteiten) in Hasselt.
Prof. Dr. Em. Van Houdenhove predikt al jaren dat CGT (cognitieve gedragstherapie) en GET (graduele oefentherapie) de enige doeltreffende behandelingen zijn voor ME/CVS en fibromyalgie.  Gelukkig krijgt hij de laatste jaren wat tegenwind van de biomedische school. Internationaal zijn er al meer dan 4.000 studies gepubliceerd over het feit dat ME/CVS en fibromyalie wel degelijk zware invaliderende lichamelijke aandoeningen zijn! Daarom dat ook deze voordracht af te rekenen had met wat tegenwind vanwege ME/CVS-patiënten. Meer hierover leest u in het onderstaande artikel van de online versie "Het Nieuwsblad"


Artikel in "Het Nieuwsblad":
 
'Chronische vermoeidheid zit niet tussen de oren'
CVS-patiënten willen erkenning door de overheid

 

 

 

HASSELT - Een groep misnoegde patiënten met het chronische vermoeidheidssyndroom heeft dinsdagavond actie gevoerd aan het hoofdkantoor van de Christelijke Mutualiteit. Ze willen dat de overheid CVS erkend als fysische ziekte.

 

 
 
 
 
 
 
(foto : © Peter Henderix)
 
Tijdens een lezing over het chronisch vermoeidheidssyndroom in het hoofdkantoor van de CM aan de Prins-Bisschopssingel hebben zo'n twintig misnoegde CVS/ME-patiënten via pamfletten en flyers hun ongenoegen geuit. Ze uiten kritiek op de huidige richtlijnen van het Riziv (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering). Ze willen Limburgse CVS-patiënten beter informeren over nieuwe evoluties in de strijd tegen hun ziekte.

In België wordt het chronisch vermoeidheidssyndroom, een verzamelnaam van symptomen die te maken hebben met oververmoeidheid, chronische ontstekingen en/of spierpijn, in grote mate behandeld met psychotherapie en in het bijzonder met cognitieve gedragstherapie en geleidelijke activering. Dat komt omdat er volgens het Riziv nog geen bewezen behandeling bestaat die kan leiden tot een volledig herstel van de ziekte.

'Wetenschappelijke onderzoeken tonen echter al jarenlang aan dat de ziekte medisch te verklaren is en geen louter psychische aandoening is,' zegt Daniëlle Vounckx (51), ook lid van de wake-up call beweging (WUCB). Dat is een actiegroep van meer dan zeshonderd ME/CVS en fibromyalgie patiënten in België die voor een betere diagnosestelling en behandeling ijveren voor hun ziekte. Ze willen politici bewust maken van de nood aan een ander en beter ME/CVS overheidsbeleid.

Zoals de maagzweer

'Een goede vergelijking is de maagzweer. De grootste helft van de vorige eeuw waren dokters er steevast van overtuigd dat de maagzweer een psychosomatische aandoening was die veroorzaakt werd door stress. Nu weet men inmiddels dat de ziekte veroorzaakt wordt door een bacterie die genezen kan worden met een antibioticakuur. Ook astma, allergie, eczeem en migraine werden vroeger beschouwd als iets dat door de geest werd veroorzaakt.'

Noorse studie

'Zo heeft een recente studie in Noorwegen aangetoond dat CVS mogelijk wordt veroorzaakt door afwijkingen van het immuunsysteem. En ook duizenden andere studies gaan er prat op dat de oorzaak lichamelijk moet worden gezocht. Toch blijven de referentiecentra, die door het Riziv gefinancierd worden, zich vastklampen aan cognitieve gedragstherapie als voornaamste behandelmethode. Veel CVS-patiënten gaan daar gedwongen in mee, omdat ze niet beter weten, terwijl dat hun toestand mogelijk kan verslechteren. Wij ijveren daarom voor de oprichting van een biomedisch erkend diagnose- en researchcenter. De behandeling van CVS moet de taak worden van neurologen, gastro-enterologen, cardiologen en dokters die gespecialiseerd zijn in het immuunsysteem.'

In België zijn er momenteel zo'n 40.000 ME/CVS patiënten gekend.

 
 
 

 

 

 CheckStat