13.09.12 HBVL - Duur, maar dat is niet mijn probleem


13.09.12 in de krant "Het Belang van Limburg"



Duur, maar dat is niet mijn probleem




Omstreden arts opent eerste kliniek voor fibromyalgie- en cvs-patiënten in Roosendaal

Roosendaal - In het Nederlandse Roosendaal opent vrijdag het eerste ziekenhuis van Nederland en België waar mensen met fibromyalgie of het chronisch vermoeidheidssyndroom adequaat worden behandeld. "En genezen", beweert Michael Maes, dokter van het ziekenhuis.
Toch heerst er bij de Vlaamse Liga voor Fibromyalgiepatiënten geen hoerastemming. "De behandelingen van dokter Maes zijn peperduur en helaas zelden doeltreffend."

Fibromyalgie en ME-CVS (het chronisch vermoeidheidssyndroom) worden nog vaak als psychologische (lees: ingebeelde) verschijnselen beschouwd. Vandaar ook dat het Riziv, tot ergernis van tal van patiënten, geen terugbetaling voorziet voor geneesmiddelen die de ziekte beweren te genezen.
"Als de huisarts een geneesmiddel voorschrijft om de fysische of psychische ongemakken aan te pakken, dan wordt dat wel terugbetaald", nuanceert woordvoerder Ludwig Moens. "Wie zijn wij om de diagnose van een arts tegen te spreken? Maar er zijn artsen die geneesmiddelen voorschrijven tegen een kwaal terwijl er helemaal geen indicatie is dat dit middel daadwerkelijk doeltreffend is tegen die kwaal. U zal begrijpen dat het Riziv in dat geval niet kán tussenkomen."
Ook de patiënten van de Belgische dokter Michael Maes, die vrijdag in het Nederlandse Roosendaal een eerste fibromyalgie- en cvs-kliniek opent, zullen dus niet op een terugbetaling kunnen rekenen. Maes schrijft immers voedingssupplementen voor in zijn therapie. "Als de ziekte nog niet te ver gevorderd is, kan ik ze zo ook genezen", stelt hij. "De behandeling duurt een jaar en kost gemiddeld 2.000 euro."

"Dat is voor heel veel patiënten onbetaalbaar", klinkt het bij de Vlaamse Liga voor Fibromyalgiepatiënten. "Temeer omdat het niet bewezen is dat de behandeling ook werkt." Toch zal Maes niet over een gebrek aan patiënten moeten piekeren. De duizenden mensen die aan fibromyalgie of cvs lijden, zouden alles doen om van hun ziekte verlost te geraken.

Volgens een gerucht zou ook in Antwerpen een ziekenhuis voor de behandeling van de 'ingebeelde' zieken openen. Daar start de - eveneens omstreden - dokter Francis Coucke met een alternatieve en niet-terugbetaalde behandeling. Dokter Coucke en zijn collega Anne-Marie Uyttersprot werden door het Riziv veroordeeld tot een superboete van 635.000 euro wegens het onrechtmatig voorschrijven van hormonale preparaten. Dokter Coucke heeft daartegen beroep aangetekend bij de Raad van State, die hierover een eindoordeel moet vellen.

Bron: Het Belang van Limburg, 13 september 2012

 

 CheckStat