13.03.12- De Standaard: Veto Onkelinx redt CVS-centra

 
 

 (e-krant) dinsdag 13 maart 2012, 03u00      Auteur: Guy Tegenbos

Veto Onkelinx redt CVS-centra

BRUSSEL - Een veto van minister Onkelinx belet dat de geldkraan dicht gaat voor de CVS-centra (Chronisch Vermoeidheidssyndroom).
Van onze redacteur

Federaal minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS) sprak gisteren een veto uit tegen de beslissing van de ziekteverzekering om de behandeling in de zogenaamde referentiecentra voor CVS (het chronisch vermoeidheidssyndroom) niet langer terug te betalen. Dat gebeurde via haar regeringscommissaris bij de ziekteverzekering (Riziv).

De stopzettingsbeslissing (DS 10 maart) was gevallen omdat de CVS-centra niet nauwer zijn gaan samenwerken met de huisartsen. Dat was nochtans afgesproken.

Nu blijkt evenwel dat die centra geen huisartsen vónden om mee samen te werken.

In het verzekeringscomité van de ziekteverzekering nam vorige week niemand van de artsen en de andere zorgverstrekkers en ook niemand van de verzekeringsinstellingen de verdediging van de CVS-centra op.

Behalve het socialistisch ziekenfonds. Ook wij vinden dat de centra zich niet aan de afspraken houden', zegt topman Paul Callewaerts. ‘Maar het is ook niet de bedoeling de patiënten in de kou te zetten. We moeten tot een aangepaste en multidisciplinaire zorg voor patiënten met zulke complexe aandoeningen komen. En er moet meer wetenschappelijk onderzoek komen om de ware aard van CVS te doorgronden.'

Callewaerts is blij met het veto van minister Onkelinx en zegt al te overleggen met andere partners van de ziekteverzekering.

Er bestaat in de medische wereld geen overeenstemming over de aard en de behandeling van CVS. Het besef lijkt te groeien dat het fout is de patiënten zomaar de woestijn in te sturen. ‘Als we niets meer doen voor hen, duiken ze later toch op, zieker en dus duurder dan nu. Ofwel trekken ze naar charlatans en dat heeft hetzelfde gevolg. Dan is het al bij al beter ze in het medisch systeem te houden, al zijn we het niet eens over wat er precies mee te doen', luidt de redenering nu.

Bron : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=R53NCKRH

 

 

 

 CheckStat