09.03.12: RIZIV draait subsidiekraan cvs-centra dicht

 
 
 
Riziv draait subsidiekraan CVS-centra dicht
 
  vr 09/03/2012 - 07:04
 
De referentiecentra voor CVS, het chronisch vermoeidheidssyndroom, mogen vanaf volgende maand geen nieuwe patiënten meer aanvaarden. De ziekteverzekering zet de subsidies aan de centra stop. Dat meldt de Artsenkrant.

In ons land zijn 5 van die referentiecentra, afdelingen van een universitair ziekenhuis die gespecialiseerd zijn in de behandeling van patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Het gaat om het UZ Leuven, de UCL Saint-Luc en Mont-Godinne, het UZ Gent en het UZ Antwerpen.

De centra behandelen alleen patiënten die doorverwezen zijn door een huisarts, maar betrekken die er nadien niet meer bij. Vanaf volgende maand mogen ze nu dus geen nieuwe patiënten meer inschrijven en eind dit jaar krijgen ze ook geen subsidies meer. Dat heeft zijn redenen, zegt dokter Bert Winnen van het Riziv.

"De referentiecentra hebben een hele tijd geleden de opdracht gekregen om initiatieven te nemen zodat huisartsen en plaatselijke ziekenhuizen patiënten met een mogelijke diagnose van CVS kunnen opvangen. Ze hebben dat niet gedaan", zegt hij.

De beslissing van het Riziv heeft ook gevolgen voor het personeelsplaatje. Vanaf 1 april moeten de referentiecentra hun personeel geleidelijk afbouwen. Voor het Riziv betekent dat een besparing van 1,6 tot 1,7 miljoen euro.

In België zijn naar schatting 25.000 CVS-patiënten, maar slechts een minderheid daarvan wordt in referentiecentra behandeld.

 

Bron : http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/120309_Riziv_CVS

 

 CheckStat