08.11.04 - De Standaard - Henin inspireert lotgenoten08.11.04 Henin inspireert lotgenoten


BRUSSEL (belga) - Belgen die aan het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) lijden, hopen dat hun ziekte ernstiger wordt genomen nu ook de tennisster Justine Henin eraan lijdt. Ze zijn naar schatting met meer dan 30.000 in ons land. Volgens het CVS-Platform krijgen zij te weinig begrip.
Dat schrijven voorzitter Marc Van Impe en de Vilvoordse neuropsychiater Annemie Uyttersprot. Het Platform meent dat de vijf universitaire referentiecentra voor CVS te zeer de psychologische toer opgaan en laakt dat de Belgische ziekteverzekering CVS als psychologische ziekte classificeert. Die houding brengt de patiënten volgens het Platform zware schade toe: ze worden niet correct of onvoldoende behandeld en krijgen geen uitkering van de verzekering.

De CVS-referentiecentra zouden sinds hun oprichting in 2000 ,,nog geen duizend patiënten'' hebben behandeld. Het Platform betreurt ook dat ,,een echte Belgische expert zoals de Brusselse professor Kenny De Meirleir niet bij het beleid betrokken is''.

33.515 Vlamingen tekenden een petitie voor een faire behandeling van alle CVS-patiënten. Het Platform overhandigt die vandaag aan voorzitter Norbert De Batselier van het Vlaams Parlement. De initiatiefnemers vragen hoorzittingen over CVS in het parlement.
 

 CheckStat