05.05.07 -GVA: Dokter wordt zelf ziek

 
 
Gazet van Antwerpen interviewt Dokter Uyttersprot, neuroloog, ME/CVS-dokter en zelf ME/CVS-patiënte

'Stille epidemie' chronische vermoeidheid maakt verrassende slachtoffers


"Ik ben zelf arts en zelfs neuroloog, maar van het chronisch vermoeidheidssyndroom wist ik niets. Tot ik het zelf kreeg." Aldus Annemie Van Impe (52), die deze week deelnam aan een internationaal symposium in Edegem, waarop diverse onderzoekers een stand van zaken brachten over deze mysterieuze ziekte.

 
 
 
Zowat 2% van de bevolking zou te kampen hebben met het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS), 90% van hen vrouwen. "Een stille epidemie die bij artsen en ziekenfondsen vooral op onbegrip stuit, alsof we onszelf iets inbeelden," zegt Annemie Van Impe.

Bij haar begon het in 1995 na een moeilijke zwangerschap gevolgd door een keizersnede met complicaties. Het kindje bleek bovendien een huilbaby te zijn. "Ik voelde me vaak moe, viel in slaap op de meeste onverwachte momenten en op onmogelijke plaatsen. Ik had ook steeds meer moeite om wakker te blijven tijdens de consultaties."

"Vakantie nemen loste niets op. Ik begreep er niets van. Mijn man stelde voor op raadpleging te gaan bij CVS-specialist professor De Meirleir, en die stelde de diagnose. Ik kon niet blijven werken. Naast de vermoeidheid waren er nog concentratie- en geheugenstoornissen bijgekomen, wat voor een arts natuurlijk een ramp is. Ik kreeg ook problemen met de spijsvertering, hoofdpijn, spierkrampen... Het hield niet op!"

Weinig begrip

'Je moet er mee leven', was de reactie van de ziekenfondsarts. De verzekering probeerde me het etiket 'depressief' op te plakken, maar zo voel ik me helemaal niet. CVS is iets helemaal anders. Vanuit het Riziv en de overheid is er weinig aandacht voor, terwijl de maatschappelijke kosten van CVS toch enorm zijn."

Op aanraden van professor De Meirleir is Annemie Van Impe opnieuw aan het werk gegaan, twee dagen per week, in een ziekenhuis in Vilvoorde, waar ze samen met een internist patiënten opvangt.

"Mijn situatie is min of meer gestabiliseerd, maar genezing zit er niet in. Wat me hoopvol stemt, is dat wetenschappers over de hele wereld met CVS bezig zijn, zoals ik op dit symposium heb vastgesteld. Vroeg of laat zullen daar wel nieuwe therapieën uit voortkomen."
 

"Soms erger dan aids""Er zijn nu al een 50-tal genen ontdekt die een rol spelen bij de ontwikkeling van CVS", zegt de bekende CVS-specialist Kenny De Meirleir (UZ Brussel). "Een genetisch profiel zal het mogelijk maken biomarkers te ontwikkelen: DNA-tests die de ziekte in een vroeg stadium kunnen opsporen."

"Dat zou veel ellende voorkomen, want hoe langer je wacht, hoe meer klachten je krijgt. CVS is immers in grote mate een immuunziekte, een over-reactie van het afweersysteem. Met als tegenreactie een gevoel van uitputting en verhoogde vatbaarheid voor infecties. Zoals bij aids. Voor veel van mijn patiënten is het zelfs nog erger. Behandeling met antibiotica helpt in 20% tot 30% van de gevallen."

"Elke patiënt is verschillend. CVS is een mozaïek-aandoening, waarbij tal van factoren een rol spelen. Alleen maar gedragstherapie volstaat niet."

"Dat CVS vandaag zo'n probleem geworden is? Een echte verklaring is er niet voor. Moderne levensgewoonten, voeding, stress spelen zeker een rol. Mensen kunnen genetisch voorbeschikt zijn, maar er is een trigger nodig om de ziekte op gang te brengen. Het gaat meestal om schokkende ervaringen, zoals plotse sterfgevallen in de familie."

 

 

 CheckStat