8.La recta numèrica

Per a treballar la recta dels nombres usarem la corda dels números: una col·lectiva per a la classe i tires de números individuals (tires fins el 10, el 20, el 100 i el 1.000, graelles fins al 100, collars de 20 subdividits en grups de 5 del mateix color i collars de 100 subdividits en grups de 10 del mateix color).

També farem ús dels cartrons montessori, dels àbacs, de la calculadora, de material manipulatiu, de cigrons, fitxes, pinces, bales, pedres, reglets.

Amb tot aquest material treballarem els aspectes que considerem que tenen més rellevància en la construcció del sistema de numeració:

    • Comparar i ordenar números: trobar el número més gran i ordenar de petit a gran i de gran a petit.

    • Sèries d'1 en 1, de 2 en 2, de 5 en 5 i de 10 en 10.

    • Identificar números sobre la línia numèrica.

    • Farem una especial atenció en primer en el treball de l'11 al 19, ja que aquest tram té una especial dificultat, perquè els noms dels números no se corresponen amb les regles de construcció del sistema decimal. Per a ser anomenats iguals que la resta dels números haurien de dir-se deu-un, deu-dos, deu-tres, ...

    • Col·locar números en la línia numèrica.

    • Reconèixer l'anterior i el posterior d'un número.

    • Efectuar salts en la línia numèrica, cap endavant i cap endarrere.

Per tal d'individualitzar el més possible aquest aprenentatge i respectar el ritme de cadascun disposem d'uns quadernets de treball individual organitzats per trams numèrics: del 0 al 10, del 0 al 20, del 0 al 50, del 0 al 100, del 0 al 500, del 0 al 1.000.

Els quadernets no són per a descarregar tota la feina de numeració en ells. La seua funció és la d'ajudar al xiquet o xiqueta en la construcció del seu aprenentatge, i ja que no podem dedicar-los tot el temps que demanem hem dissenyat aquestes activitats que els permetran avançar en els seus aprenentatges i descobrir per sí soles o amb ajuda dels companys o el mestre les relacions entre els nombres. Així que son un instrument més a usar junt amb la resta d'activitats plantejades en l'àrea de Matemàtiques: projectes, problemes, jocs, etc. per a exercitar el domini dels continguts que acabem d'especificar.