Graelles de 5 i de 10

La graella de 5 és una graella rectangular formada per 1 filera amb 5 quadrats. Mentre que la graella de 10 també té forma rectangular, però aquesta està constituïda per dues fileres de 5 quadrats cadascuna.

Ambdues graelles són una extensió del treball de subitizing amb les targetes de punts, i el que tenen de diferent és que permeten organitzar espacialment els punts, ajudant als nens i nenes a desenvolupar referències espacials a l'hora de construir els nombres. Si potenciem aquestes referències el nen o nena abandonarà el compteig en casos innecessaris i tindrà molta més facilitat per a construir les relacions entre els diferents nombres.

Si utilitzem la graella de 10 doble permetrem que els alumnes construïsquen les seues referències en torn al 5, el 10 i els dobles per a construir nombres fins al 20.

També és poden construir més nombres a partir del deu, simplement afegint tantes graelles de 10 com calga per a confegir-lo. De fet és un material excel·lent per a representar el valor de posició de les xifres (graella de 10 sense completar per a representar les unitats, graella de 10 completa per a representar les desenes).

Es poden treballar, en un primer moment, al igual que les targetes de cop d'ull. És a dir, que primer s'ensenyen durant un o dos segons i després s'amaguen i es pregunta quants punts han vist, o quantes caselles hi ha buides, comprovant que els dos nombres son complementaris.

Però aquest material permet un treball més manipulatiu i una gran varietat d'activitats:

    • Podem donar una graella buida a l'alumne i demanar-li que construïsca els diferents nombres que li proposem.

    • Si volem investigar la descomposició d'un nombre en concret l'alumne ha de tenir a la seua disposició fitxes de dues colors, per a que entre les de els dos tipus puga fer el nombre.

    • Es pot completar una graella ocupada amb algunes fitxes i comptar les fitxes que falten per a completar-la.

    • Podem usar les graelles per a sumar, posant el primer sumand d'un color i el següent d'un altre color.

    • També podem usar-les per a restar, col·locant el subtrahend damunt de les fitxes del minuend.

    • Podem usar-les per a desenvolupar estratègies de càlcul d'aproximació al 5, al 10 i als dobles.

    • Inclús per a treballar les estratègies de compensació: 8 + 5 = 10 + 3

L'objectiu final és que el xiquet o xiqueta desenvolupe múltiples estratègies de càlcul i que trie la més adient segons la situació.

JOCS DE CARTES AMB LES GRAELLES DEL 5 I DEL 10:

MEMÒRIA: Es col·loquen dos jocs de graelles cap avall i han d'anar descobrint dues cartes. Si troben la parella es la queden i tornen a jugar, sinó és així, les tornen a posar cap avall i passen el torn.

GUERRA: Repartim totes les cartes entre els jugadors que van llançant enmig de la taula una de les seues cartes. Guanya totes les cartes qui llance la carta més alta i si hi ha empat criden guerra i tornen a llençar una altra carta per a desempatar. La partida la guanya qui obtinga més cartes.

GUERRA + 10: Es col·loca una carta de 10 davant de cada jugador per a recordar que estem sumant 10. Es juga igual que el joc de la guerra, però sumant 10 a la carta que van llançant.

DOBLE GUERRA: Es juga igual que el joc de guerra, però en joc de tirar una carta es tiren dues cartes i es fa la suma de les dues cartes juntes. Guanya totes les cartes que hi ha damunt de la taula qui obtinga la suma més alta i si hi ha empat criden guerra i tornen a llançar una altra carta i la sumen a les que tenien, per a desempatar. La partida la guanya qui obtinga més cartes.

PUNTA: Es decideix quin és el número a buscar i es retiren de la baralla totes les cartes d'eixe nombre. Repartim totes les cartes entre els jugadors, que van llençant-les una a una damunt de la taula. Han de buscar les sumes de cartes que donen el número al que estem jugant. Quan es troba una suma el jugador es porta totes les cartes que composen la suma.

PUNTA RESTANT: Es juga com el joc de punta, però en lloc de buscar sumes el que han de fer es buscar restes que donen el número al que estan jugant. Aquí podem usar cartes amb les graelles del 10 que representen els nombres fins al 20.

BUSCA LA DIFERÈNCIA: És un joc de parelles. A més de les cartes necessitem 50 comptadors que es col·loquen al centre de la taula. Es reparteixen les cartes entre els dos jugadors i les col·loquen davant d'ells cap avall. Els jugadors van mostrant la carta que tenen damunt de la seua pila i guanya el que té la carta més alta. El jugador que guanya s'emporta tants comptadors com marca la diferència entre les dues cartes.

EL CINQUET: Necessitem 4 jocs de cartes fins el 10, cadascun d'un color i comptadors repartits a parts iguals entre els jugadors. Les cartes s'han de repartir entre tots els jugadors a parts iguals, comença el que tengui un cinc; a partir d'aquí els jugadors han d'anar posant cartes per arribar des del cinc cap a l'u i cap al deu i així amb tots els colors. Si un jugador no te cap carta per posar ha de posar un comptador al mig, el que guanya es el primer que es queda sense cartes, i com a premi guanya tots els comptadors que els jugadors han posat al mig.

Es pot treballar amb aquestes graelles en la web en les següents pàgines:

http://illuminations.nctm.org/activitydetail.aspx?id=74

http://illuminations.nctm.org/activitydetail.aspx?id=75

En el fitxer adjunt hi trobaràs les cartes, les targetes per al subitizing i una sèrie de fitxes de treball per a fer en classe.