Eseménybeszámolók

Kerületi Cserkész Regöstábor Németországban

Németország közepében, Nagyszombaton a feltámadási nagymisére magyar népviseletben vonul száznál is több, magyarul éneklő fiatal, majd sonkát, főtt tojást, tormát, kalácsot vacsoráznak, s hajnalig járják a széki, mezőségi, moldvai táncokat.

A múlt héten immár harminchatodszor rendezték meg kerületi regös nagytáborukat a németországi, svájci és ausztriai magyar cserkészcsapatok. A Külföldi Magyar Cserkészszövetség I. kerület egyik legnagyobb eseményének már önmagában a helyszíne is igen hangulatos: évtizedek óta egy türingiai majorban rendezik meg; a csöppnyi kis falucska, Lützensömmern egész héten magyar daloktól és néptánclépésektől hangos.

   

A határon túli magyar cserkészetben a hazainál is hangsúlyosabb a magyar hagyományok ápolása, s ehhez mérten nagy szerepet kap a regös cserkész, tehát a néphagyományainkat fokozottan őrző cserkészágazat. E tábor ezért úgy épül fel, hogy benne a magyarság néprajzának valamennyi nagyobb egysége helyet kapjon. Minden esztendőben más-más néprajzi tájegység vagy témakör jelenti a tematikus magot, az idén a népmesék világát járhatták körül számos megközelítésben a táborlakók. Andrássy Ferenc nógrádi folklórgyűjtő számos mesemondása mellett mesék köré szerveződtek az esti tábortüzek is, és előadásokat tartottak magyarországi és határon túli néprajzkutatók, pszichológusok, tanárok a magyar népmese tipológiájáról, szimbólumairól, tanulságairól, szerepéről egykor és napjainkban.

A tábor egyik fő célja a magyar népmesék közelebb hozása volt a gyerekekhez. Ennek érdekében a résztvevő cserkészek hat csoportba jelentkezhettek, hogy egy-egy népmesét más-más módon vigyenek színpadra. A mesecsoportokba érdeklődés és tehetség szerint jelentkeztek a cserkészek. Lehetett választani bábszínházi előadást, színjátszást, árnyékszínházat, UV-színházat, barkácsolást és fekete színházat is. Az egész heti készülődést követően péntektől vasárnapig zajlottak le a mesecsoportok bemutatói fergeteges sikerrel. A közönség hallhatott az adott népmeséhez írott dalt, láthatott repülő sárkányt és aprólékosan megfestett díszleteket, gyönyörködhetett égig érő fában és tizenkét csókának otthont adó vörös toronyban, sőt még azt is láthatta, ahogy elragadja a vízitündér az egyik népmese szerelmes hősét.

Az idei Regöstábor másik témája a népmesék világa mellett, Szék falu népi kultúrája volt. A tábor résztvevői korcsoportok szerint sajátíthatták el a széki táncrendet és tanulhattak sok-sok széki népdalt. A tábor különlegessége volt, hogy mindezt élő muzsikára tehették a résztvevők kiváló magyar népzenészek, Herbert Schneider „Kaktusz”, Bartha Zoltán Ágoston és Szabó Iván jóvoltából. A táborvezetők által gondosan összeállított daloskönyv minden énekórán jó szolgálatot tett és a tábor vége felé pedig már tánc közben is felhangzottak a megtanult dalok. Az egész heti tánctanulásnak köszönhetően a nagyszombati és húsvétvasárnapi táncházban már kicsik és nagyok is ugyanolyan magabiztosan és ügyesen járták a széki táncokat, az oktatók és a jelenlévő szülők nagy-nagy örömére.

A szellemi néphagyományok őrzése mellett a tárgyalkotó népművészet számos ágába is betekinthettek a fiatalok. Amíg a kicsik táncoltak, addig a nagyok dolgozhattak szebbnél-szebb faragásokon, hímzéseken, vagy gyöngysoraikon. Amikor pedig a nagyok gyakorolták a széki táncokat, a kicsiknek nyílt lehetőségük, hogy cserkészliliomot vagy nyakkendőgyűrűt faragjanak, karkötőt vagy nyakláncot fűzzenek, esetleg pólót, vagy mobiltokot hímezzenek. Természetesen a tojásfestés sem maradhatott el, hogy majd Húsvéthétfőn megkaphassák a locsoló fiúk megérdemelt jutalmukat.

Mivel a tábor hagyományosan a Nagyhétre és Húsvétra esik, ezért gazdag szokáshagyomány is megelevenedik benne. A szent három nap népi vallásosságának liturgiáját a tábor kedvéért Esztergomból érkezett ferences szerzetes vezette. Különösen megkapó élmény volt a nagyszombati tűzszentelés, körmenet és feltámadási nagymise, melyben mindenki hagyományos magyar népviseletben vett részt, melyet hajnalig tartó táncház követett.

Esténként, ha nem volt éppen tábortűz, fonóba jártak a gyerekek, ahol dalolva és népi játékokkal színesítve tökéletesíthették népművészeti tárgyaikat, vagy épp diót fejthettek a húsvéti tortához.

A táborról szólva meg kell még említeni az ínycsiklandó magyar konyhát is. A túrós csusza mellett többek közt sonka-tojás, paprikás krumpli, disznótoros, gulyásleves, vargabéles és tyúkhúsleves is szerepelt az étlapon.

Hangulatos volt a tábor zárónapján a locsolkodás is. A tábor főterén félkörben felállott üde lányokat több tucat locsolóverssel és friss türingiai forrásvízzel köszöntötték a legények. A fiúk ötletes verseikért és a locsolásért, a hét során megfestett szebbnél-szebb tojásokat kapták.

A 36. Regöstábor résztvevői sok-sok felejthetetlen élménnyel és rengeteg frissen megszerzett tudással gazdagodtak a magyar népmesék világáról és a széki dalokról, táncokról. A jó hangulatnak és a tábor sikerének köszönhetően a tábor főszervezői – Makovy András, Dr. Makovy Susan, Dr. Gáll Júlia, Jablonkay Lydia – nevében is állíthatjuk, hogy jövő Húsvétkor is érdemes lesz eljönni Lützensömmernbe, a 37. Regöstáborba.

 

Írta: Molnár Gergely és dr. Weidinger Péter

Fotók: dr. Weidinger Péter


Cserkészet felnőtteknek Londonban

 

Március utolsó  hétvégéjén a londoni  Szent István központban felnőtt cserkészképzést tartottunk.

 

Mivel Angliában több helyen érdeklődnek a cserkészet iránt, a londoni vezetők megkértek arra, hogy jöjjünk el nekik segíteni, mert  szükséges lenne  ennek az igénynek megfelelni. 

A hétvége célja az volt, hogy érdeklődő felnőtteknek megmutassuk,  hogy mi is történik a cserkészetben?

Pontosabban, hogy mivel foglalkozunk, hogyan dolgozunk és mit kell tudni egy cserkészvezetőnek? Először is bemutattuk   az őrsi rendszert. Aztán  ők is megtanultak egy őrsben együtt dolgozni, megismerték a próbarendszereket és azt, hogy mi a tábortűz titka?

 Emelett megismerték azt, hogy  milyen módszertani játékokkal tanítják a cserkészvezetők a történelmet, csomózást vagy a népdalokat.  Mivel több résztvevő eddig még nem volt kapcsolatban a cserkészettel,  így az alapokat is el kellett nekik mondani. Kezdve  Baden Powellel  a cserkészet alapítójával , egészen a mostani Magyar Cserkész Szövetségek Fóruma kialakulásáig.

 

A hétvégén résztvett több mint huszan voltunk, ebből  5 kiképző Németországból, Svájcból, Ausztriából és Magyarországról, valamint  a helyi vezetők Londonból.   A Szent István központ nagyon jól bevált, hisz nagy, tágas termeiben bőven elfértünk előadást tartani, vetíteni, tábortüzezni és mivel a szobák is ott voltak, megspóroltunk plusz utazgatásokat. Ráadásul a  közelben több szép park is van, így a kinti foglalkozás is könnyen kivitelezhető.  Sőt még a vasárnapi misét is megtudtuk tartani a házban lévő kápolnában.

 

A hétvége fénypontja a szombat délutáni  csapatdélután volt. A résztvevők a tapasztalt vezetőkkel együtt készítették elő az őrsi folgalkozásokat, és együtt vezeték a lelkes gyereksereget. A gyönyörű meleg, napsütéses idő, a  friss zöld fű a parkban  és az izgalmas program varáserővel hatott a gyerekekre.

Nagyon  hangos kiabálásokkal volt tele ezen délután a park. A végén még közösen énekeltünk és játszottunk a szülőkkel amíg a Nap is lement. Szokás szerint zászló levonással és a magyar Himnusszal fejeztük be a napot.

 

A londoni felnőttekkel vasárnap  még előkészítettük a csapattábort, amit Júliusban fognak tartan.S a lényeg:  sikerült mindenkinek megfelelő feladatot biztosítani a táborban.  Sok sikert a további cserkészmunkához és egy élménydús tábort kivánunk nekik!

 

Amennyiben máshol is van igény cserkészcsapat indításra és van érdeklődő szülő, vagy felnőtt , akkor szívesen megbeszélhetjük, hogy  milyen lehetőségeitek vannak?

S  akkor talán nálatok lesz a következő felnőttcserkész hétvége.

JM

GrizzlyAz 1. Kerület Tiszti és Vándor Konferenciája Wangban, 2014 Feb. 21-23

        Fruzsi és Tibi beszámolója

 

Münchentől nem messze tartottuk meg az idei év Tiszti és Vándor konferenciáját, amelyre szép számmal érkeztek vándorok és vezetők egyaránt. Közel hatvanan fordultak meg a hétvége alatt nálunk, sajnos néhányan csak nagyon röviden, de így is örültünk, hogy találkozni tudtunk. A résztvevők idén is sok csapatból érkeztek, összesen hat ország képviseltette magát. A szokás Németország, Ausztria és Svájc mellett voltak résztvevők USA-ból, Svédországból és az Egyesült királyságból is. A péntek esti megérkezést egy kis farsangi álarcos mulatsággal kezdtük, ahol jó volt látni, hogy még sok év cserkésztapasztalattal is élvezik a vezetők ha egy farsangi álarcot kell barkácsolni. A mulatságon volt zene, lemezlovas, játékok, tánc és vetélkedő. Ami még különleges volt az idei szállásunkon, hogy volt egy külön játék szoba sok társasjátékkal, billiárddal és csocsóval. Még Dory Emese is megmutathatta, hogy vele nem szabad packázni ha csocsózásról van szó. Az egész mulatság hajnalig tartott és már nagyon féltünk a holnapi ébresztéstől, és hogy netán tényleg el kell menni Grizzlyvel tíz kilométert futni amivel rémisztgettük a fiatalabbakat.

Másnap a reggeli zászlófelvonás után a csapat két részre szakadt, a fiatalabb vezetők és vándorok Kondor és Fruzsi vezetésével elvonultak, hogy részt vegyenek egy vándor továbbképzésen, aminek a célja a cserkészet vonzóbbá tétele az idősebb, vándor korosztálynak. Ehhez ötleteket, programokat és játékokat munkacsoportokban és együtt gyűjtöttek és amit tudtak még le is tesztelték. A vezetőség pedig mint ahogy kell összeült, hogy megbeszélje a jelenlegi problémákat, ötleteket és a jövőbeli lépéseket.

Elsőnek is leszögeztük, hogy a 2013-as év igen is jó év volt a cserkészeten, minden rendezvény sikeresen lett megtartva, új csapatok alakulnak itt Európában és még a magazinunk, a Kecsap is megjelent ismét. Fő hangsúly lesz a jövőben ezt az eredményt tartani, az új csapatokat támogatni és a cserkészetet még dinamikusabbá, még jobban működővé tenni. A költségvetési beszámolók, a strukturális átszervezési ötletek és megvitatások után kiosztottuk a csapatoknak az idei Akadályverseny feladatait, ami Szeptember 26–28. között lesz Kastlban, Szórád Gábor bemutatta az Összmagyar Cserkész Stratégiát, annak terveit és elképzeléseit.

A sok ülés és száraz anyag után Pigniczky Eszti jól megtáncoltatott minket a szabadban, és Grizzly is bemutatta mi mindent lehet játszani egy cserkészbottal. Kicsit élveztük a jó időt, a napsütést és gyönyörködtünk a hóvirágokban a mezőn.

Délután a körzeti beszámolóknál a parancsnokok beszámoltak az aktuális eseményekről és nehézségekről. Itt érdemes megemlíteni Szőcs Lászlót, aki Stockholmban próbálja újra beindítani a csapatmunkát és Fangli Mártit Angliából akinek szépen lassan kezd kiforrni a csapat gerince. Mindketten nagy erőkkel, időt és fáradságot nem kímélve próbálják hazájukban kitaposni az ösvényeket és ez nagy dicséretet érdemel.

Az estébe belenyúlva átbeszéltük még a KMCsSz saját adatbázisát, a Cserkészpark problémáit és a tábortűz előtt még volt időnk egy kis Meditációra is. A tábortüzet a Farsangi népszokásokról tartotta Győry András és Szentiványi Eszter. Ma sem mentünk korán lefeküdni, hiába volt mindenki fáradt, ha ennyi ember és barát összegyűl, akkor ott hajnalig folyik a beszélgetés és a játék.

Vasárnap reggelt a Regős táborral kezdtük aminek idei témája a Népmesék – Mesevilág lesz. Azután A vándorok mutatták be a vezetőségnek, hogy ők mit is csináltak a külön programban, milyen ötleteik támadtak és hogy próbálják majd ezeket megvalósítani. Ezután együtt munkacsoportokra oszlottunk és kicsit átgondoltuk a cserkészetet érintő kommunikációs, közösségi és generációs problémákat.

A megbeszélést egy bemutatóval zártuk, aminek a témája a modern eszközök használata volt. A cél, hogy megismertessük egymással az új kor eszközeit, annak előnyeit és hátrányait, mint az online térképek és annak színes felhasználási lehetőségei vagy a közös, felhő alapú dokumentáció.

A konferenciát a közös ebéddel, amit a vándorok főztek, zászlólevonással, búcsúzkodással és egy közös fotóval zártuk.

Póser Tibor st., Bécs
Kedves 16 éven felüli cserkészek:

Lemaradtatok egy nagyon jó hétvégéről. Mivel nem szeretnénk gonoszak lenni, írtunk egy kis cikket, hogy megosszuk veletek a csodaszép élményeinket.

A hétvége az egyik legérdekesebb részével kezdődik, mely elvileg az igazi konferencia előtt van. Igen, pontosan, a péntek esti érkezésről van szó. Idén még vonzóbbá tette a müncheni csapat egy kis farsangi mulatsággal: játék, zene (Képzeljétek, a jó képű Andris DJ-kedett) és kaja. Milyen jó érzés újra találkozni a régen látott barátokkal, megbeszélni a pletykákat a különböző magyar bálokról, új emberekkel megismerkedni és mindezt egy vicces több száz kilométeres autóút után.

Az este elhúzodott egy kicsit, viszont Grizzly így is, úgy is volt reggel futni. A többiek megelégedtek azzal, hogy egy-két csésze kávé után, finom reggeli mellett (Volt hámozott és kis kockákra vágott narancs. Szerintem ilyet még egy három csilagos szállodában sem adnak) folytatták a beszélgetéseket a reggeliző asztalnál. Azután az idősebbek (saját magukat netán egyszer bölcsebbnek is nevezték, de ugye a cserkész őszinte...) elvonultak a saját tiszti konferencia részükre és Kondor vezetésével mi vándorok arról beszélgettünk, milyen attraktív cserkész programot lehetne velünk egykorúaknak szervezni és kinálni, hogy ne hagyják abba a cserkészkedést. A szürke nyakkendő nagyon vagány, de azért ne felejtsük el, hogy azzal jár, hogy támogatjuk a csapatot és segítünk ahol lehet.

A beszélgetés közben kezdtünk hevesebben vitatkozni egymással, de ezt nem lehet összehasonlítani a puszi harcnál vagy a stratégiai játéknál folytatott csatákkal. Ìgy a megbeszélni valók mellett, élveztük a jó időt, friss levegöt és a kinyílt hóvirágokat. Délután kitaláltunk egy pár lehetséges vándor programot, amiből remélhetőleg néhány meg is fog valósulni.

A figyelmes olvasó ennyi program után azt hihetné, hogy lassan véget ér a nap, de NEM. Még a vacsora előtt tojásokat dobáltunk az erkélyről az udvarra. Mit mondtok? Ez nem cserkészies? Hát tévedtettek. Sok kreativítással, újságpapír és szívószáll segítségével nem történt a tojásokkal semmi.

Az estéről továbbá csak annyit, hogy elhalasztottátok azt a lehetöséget, hogy Müncheni Matyinkat nőként lássátok és a kerület legszebb lányait peddig bajusszal. Azt hallottam, hogy egy óriási plüss maci még Grizzlyt is megtámadta…

Vasárnap mind két bölcs csapat, szóval fiatalok és idösebbek egyaránt, együtt vettek részt különböző munkacsoportokban, mint például a modern technikák használata a cserkészeten belül. Hisz ezt a cikket is épp a számítógépemen írom és nem puszi postával küldöm nektek. Számomra az egyik legérdekesebb program pont az volt, amikor négy korosztályra lettünk osztva és ugyanazokat a témákat beszéltük meg. Hol látjuk magunkat a cserkészeten belül tíz év múlva? Milyen a viszonyunk a feljebbvalóinkhoz? Mit csinálunk ha vacsora közben csöng a telefonunk? Akármennyire különbözőek is voltak a válaszok, jó volt látni és érezni, hogy korosztálytól függetlenül jól tudunk együttműködni.

Zárásképpen szeretném egy kicsit részletezni a vasárnapi ebédünket. Két fiatal vezető, Robi és Tibi, fantasztikus két fogásos menüt készítettek nekünk. Nagyon finom volt a rakott krumpli és a fokhagymás uborkasaláta (szerencsére mindenki evett belőle, így nem zavartuk egymást). A deszertről is szívesen beszámolnék, de már harmadszorra csörög a telefonom... mennem kell 

Jó munkát!

Földes Fruzsi st., Bécs

https://7cdc931b-a-62cb3a1a-s-sites.googlegroups.com/site/magyarcserkeszeu/IMG_0507.jpg?attachauth=ANoY7co0pjp62V_o1DCtRhjdJXjx0fjf24dZTCwr_t_tZew_nlXP8IlzmiIrHbRY4fJdYS1kQKvz0KLvBltG2nkGilCG9QGQ_H2gjJF6L5owLegEgpBpwh1zB9RPaIIa8GeknHjRmSci43G9-tmnktNzbS5YNy8GmZG-NFfphiWY0ZD6JEAOSYp8JtyvvMY74VH8YqBYmwi70t2kdB5-Qg-15txe_GcNxw%3D%3D&attredirects=0


Az 1.Kerület Parancsnoki Konferenciája Kastlban, 2013 Nov. 15-17 ig

 

November 15-17- ig tartottuk a parancsnoki konferenciát. A helyszin idén is a cserkészparkunk volt Kastlban, ahol a Farkastanya meleg szobáiban száltunk meg és folytattuk beszélgetéseinket. Résztvevöink idén is sok csapatból jöttek. Jelen voltak Bécsböl, Zürichböl, Stuttgartból, Münchenböl, Frankfurtból, Mainzból és Heidelbergböl. Külön öröm, hogy voltak cserkésztestvéreink Brüsselböl és Hollandiából is.

 Igyekezünk minden évben egy témakörre koncentrálni, igy az idei konferencia a csapatparancsnoki munkával foglalkozott. Ehez tartozott a paransnoki munkák feltérképezése és értékelése, tovább a szülökkel, fentartó testülettel való kapcsolat ápolása és fontossága. Biztositási és jogikérdésekröl is volt szó, ugyanugy mint hogy a probarendszer is meg a csapatösszejövetelek minöségi megitélésé is meg lett tárgyalva. Lazitásként megismertünk modszertani játékokat és néztünk beszámolokat a tutajutról és az NNT-röl. Zárásként a Karácsonyi ünnepkör megünnepelesröl tartott Pilinszky Katalin egy igen értékes ismertetöt, amire részletesebben kitérnék.

Zürichben az Adventi barkácsolással kezdödik az elökészület. Az itt barkácsolt tárgyak nagy része az adventi vásáron kerülnek eladásra, ami a csapatpénztárnak igén fontos bevétel. A Mikulásdélután a következö esemény, ahol a kicsik a Mikulással találkoznak, a nagyok viszont az erdöben elmennek Mikulásportyára. Svájcban lévén nem ritkán hagyományos Fondue-vel fejezödik be ez a nap, ami abbol áll hogy bográcsban olvasztott sajtba mártják a nyársra erösitett kenyérdarabokat.

A Karácsonyi ünnepség általában december közepen kerül megrendezésre, ahol a Magyar iskola és ovodával együtt alakitják cserkészeink a programot.  Hagyományos pásztorjáték mellet, mindig van olyan darab is amit a cserkészvezetök irnak és ami a Karácsonyi ünnepet más szemszögböl próbálja bemutatni.  Az ünnepségén tombolát rendeznek a cserkészek. Elözö nap viszont van az igazi cserkészkarácsony, mégpedig az erdei Karácsony. Ekkor sötétedés után felmennek gyertyával és fákjákkal a cserkészek, vezetök és szülök az erdöbe egy kidiszitet fenyöfához. Egy pár énnek, vers, rövid történet utána van egy kis ajándékozás és egy kis visszapillantó a cserkészévre. Természetesen az erdei karácsony akkor igazán szép, ha fehér hó lepje el a táját. Ezek után már igen közel van karácsony, de még belefér egy kis betlehemezés vagy regölés. Erre föleg a vezetök vállalkoznak mivel esténként elmennek egyes családokhoz és ott elöadják betlehemi verseket, vagy egy regölést. Karácsony estéjén még lehet találkozni az éjféli Misén és avval a karacsonyi ünnepkör bezárul.

A konferenciát egy csoportképpel és a zászlólevonással zártuk.

 

Jó munkát!

Jablonkay Péter kerpk.

 


Kerületi Akadályverseny, Mattsee 2013 Szept 27-29


118 részvevö, 3 pálya. Kiscserkész pályán 20 tag 5 örs, I.-es pályán 21 tag 5 örs és a II.-es pályán 16 tag 4 örsben mérte össze tudását.

Köszönyük az Osztrák körzetnek és a Bécsi csapatnak a szervezést!

Helyezések:

1.Pálya

 örsiegyéni
 1. Papagájörs / München 1. Emma/ Zürich
 2. Farkasörs / Zürich
 2. Anna / München
 3. Sas örs / Bécs
 3. Kinga/ München

2. Pálya

 örsi egyéni
 1. Solyomörs /Bécs
 1. Tamás / Linz
 2. Pelikánörs / Stuttgart
 2. Arnold / Bécs
 3. Cselefántörs/ München
 3. Julia / München

 
 
 
grizzly

Kerületi VK-táborok, Kastl,  Augusztus 1-10.

Magyar cserkészvezetöképzés Bajorországban

 

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ) I. Kerületének (Európa) vezetöképzése két éves ritmusban a bajorországi Kastl városka mellett kerül megrendezésre. Itt található a Hárshegy Cserkészpark ahol az idén is több mint 140 cserkész gyült össze, hogy augusztus elején 10 napon át tovább képezze magát a cserkésztudományokban, fejlödjön emberségében, megélje a közösséget és gyakorolja a szolgálatot.

 

Leány-, fiú és kiscserkészörsvezetö képzés mellett, voltak korosztályos táboraink is.

 

A 6-9 évesek a kiscserkésztanyán és annak környékén az Anyatermészetet próbálták meggyógyítani. Eleinte azt hitték, hogy betegsége a gyermekei – a Tüz, a Víz, a Fa - veszekedésével függ össze. A végén megtalálták betegségének igazi okát a sok-sok szemetet. Kiscserkészeink annyira ügyeskedtek, hogy a tábor végére az Anyatermészet is meggyógyult.

 

A 10-11 éves cserkészeink „János Vitéz“-röl forgattak egy filmet, mindennel ami ehhez tartozik – rendezö, filmstáb, hivatalos akkreditációs igazolványok, zene, ének és még sorolhatnánk.

 

A 12-13 éves fiataljaink pedig 5 vezetö kíséretében 7 napig portyáztak honfoglaló magyarok módjára és élték a vándorok szabad, de kemény életét. Két napig még csónakba is szálltak, hogy követhessék a „csodaszarvast“. Ezzel a táborral egyben hagyományt is szeretnénk teremteni. Célunk lenne, hogy mire fiataljaink elérik az örsvezetöi kort, már rendelkezzenek egy vándortábor tapasztalatával. Ez a fajta tábor különös elökészítést, nagy önfegyelmet, szervezettséget követel minden résztvevötöl.

 

14 évnél idösebbek pedig örsvezetöképzésben részesültek. Kiscserkészörsvezetöjelöltjeink idén folytatták a két éve elkezdett és remélhetöleg hagyománnyá váló szolgálatukat, mégpedig a Vils-folyó medrének a megtisztítását egy 20 km-es szakaszon! Nagyon fontos, hogy cserkészetünk a helyi társodalom konkrét, látható szolgálatába álljon. Ez az akciónk a helyi hivatalos szervek és az Ambergben müködö „Die Projektwerkstatt“ elnevezésü szoziálpedagógiai kezdeményezés példás összfogásával valósult meg.

A „Die Projektwerkstatt“ vezetösége biztosítja számunkra kedvezményes áron a csónakokat. Az összeszedett hulladékot pedig a helyi Vízügyi Hivatal „Wasserwirtschaftsamt Weiden“ szállítja el.

 

A háttérmunkát végzö törzs önálló táborként müködött. Ök lettek a 12 tagú „Bölcs Bagoly“ örs. Nekik arra is futotta az idejükböl, hogy a rengeteg idöt felemésztö szolgálatuk – a táborok élemiszerrel, logisztikával, felszereléssel, futárszolgálattal való ellátása és koordinálása – mellett játszanak, énekeljenek, egymástól tanulva felfrissítsék cserkésztudásukat és esténként tábortüz mellett zárják a mozgalmas napokat. Egy igazán meghitt közösséget alkottak.

 

A szép idöjárás is nagy mértékben hozzájárult a tábor vidám, kiegyensúlyozott hangulatához. Büszkén mondhatjuk, hogy a nyugateurópai magyarság ismét gazdagodott 36 új cserkészörsvezetövel, akik most már nem csak Németország, Svájc, Ausztria és Svédország irányába viszik szét a lángot, hanem immár Hollandiába és Belgiumban is alkulóban vannak csapataink. Ez jelzi a cserkészetben lévö életeröt, mely a hagyományokat ápolja, miközben új hagyományokat teremt.

 

Maitz László


NNT 2013 - Nemzeti nagytábor,  Ocsa, Augusztus 11 - 19 ig

 
 

A Nemzeti Nagytáboron 3500 cserkész vett részt. Tölünk is voltak cserkészek Bécsböl, Grázból, Linzböl, Heidelbergböl, Münchenböl és Brüsselböl.

GrizzlyTutajtábor a Tiszán Augusztus 1-10 ig

 
 
 

A vági tutajút 100 éves Jubileumábol kifolyolag rendezték ezt a tutajutat a tiszán Vásárosnamély tól Cigándig. Egy egy tutaj 27 fémhordóbol és mégtöbb gerendábol készült, és 12 fö utazot rajta. Öszesen 182 cserkész indult 12 tutajon és 13 kénun erre az útra. A tábor parancsnoka Demes Sándor volt.  A résztvevök köszt voltak Bécsi, Kölni, Müncheni, Stuttgarti és Heidelbergi cserkészek.

Grizzly


Mierlo-i cserkésztábor 2013. junius 15/16 Mierló

A hollandiai magyar cserkészek immár ötödik alkalommal tartották nyári táborukat a Mierlo-i cserkésztanyán. A kétnapos tábor házigazdája az Attila cserkészcsapat volt, hozzájuk csatlakozott a brüsszeli Báthory István és a kölni Petróczy Kata csapat is.

Idén augusztusban lesz Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója.  Nem is lehetett más a tábor keretmeséje, mint az író híres műve, az egyik legismertebb magyar történelmi regény, az Egri csillagok. Az egri várban sosem látott összefogás eredményeképpen 110 magyar cserkész gyűlt össze, hogy hősiesen felvegyék a harcot az ostromló török haddal. A vitézeknek természetesen semmi szükségük nem volt elektromos kütyükre, nyugovóra pedig a vár körüli mezőn felállított sátrakba térhettek.

Ki gondolná, hogy két nap ilyen hosszú tud lenni, ennyi csodás élmény beleférhet? A sok-sok népdal és népi játék mellett a cserkészek megismerkedhettek a székely-magyar rovásírással, megtanulhattak tüzet gyújtani, íjat készíteni és sátrat verni. Bőséges lakomákban volt részük, hiszen az egri vár szakácsai a szívüket, lelküket beleadták a pörköltkészítésbe. Szüksége is volt az ifjaknak az energiára, hogy aztán a számháborúban végleg meghátrálásra késztessék a török sereget.

A csata után ünnepélyes ígéret- és fogadalomtétel következett, ami többek között azt jelentette, hogy a külföldi magyar cserkészek létszáma három kiscserkésszel és öt cserkésszel bővült.

 

Csanád Márton, Körösi Csoma Sándor gyakornok, Hollandia

KMCSSZ sajtószolgálata
 
 


Svájci Körzeti pünkösdi tábor /május 18-20 Spiez

Svájcban idén még nem igazán köszöntött be a tavasz. Így május közepén a svájci körzet cserkészei kicsit aggódva nézték a nem valami bíztató időjárásjelentést. Közeledett a pünkösdi hétvége s a fagyosszentek még nem vonultak el! Végül is megérkezett a szombat és vele együtt a napsütés. Indulás a táborba!

 

Spiez Bern kantonban, a hatalmas hegyek ölében elterülő Thuner See partján fekszik. Minden adott, ami egy jó táborhoz kell: víz, ha már van egy saját, kézzel készített gyönyörű kenu, vadregényes kirándulóhelyek a közelben, erdő a számháborúhozhoz, mező az össznépi programokhoz és sátorozáshoz. Ilyen klassz táborhelyre érkezett a berni, genfi és zürichi cserkészcsapat összesen mintegy ötven taggal.

 

A tábor kerettörténete Hunyadi János és a nándorfehérvári csata volt, de nem akárhogy. Egy filmforgatás keretében, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a látványvilághoz szokott gyerekek könnyebben bele tudjanak helyezkedni a játékba. Zászlófelvonás után kezdődött a szereplőválogatás: a berni csapatparancsnok rendező és izgága, szőke asszisztense, a genfi parancsnok választotta a megfelelő Mehmed béget, a zürichi csapatparancsnokot, Hunyadit és Kapisztrán Jánost, akikkel a bőrdzsekis, napszemüveges operatőr próbafelvételeket készített. Őrsvezető-lovagok toborozták „hadseregüket”.

 

A program a tó partján folytatódott, ahol forgószínpadszerűen követték egymást a feladatok. Amíg az egyik őrs kenuzott, addig a másik a tóban, palackban elrejtett titkosan (rovásírással) írt puskapor receptjét halászta ki és fejtette meg, a harmadik előadást hallgatott, majd kvíz kérdésekre válaszolt a nándorfehérvári viadalról, Hunyadi Jánosról, a törökök étkezési szokásairól és a déli harangszóról, a negyedik őrs középkori harci technikákat gyakorolt, megalakultak az őrsök és egy kím-játék keretében bebizonyították, hogy kitűnő megfigyelők. 

 

Este a tábortűz körül a „statiszták” betanítása folyt, a nap fáradalmainak levezetése önfeledt énekléssel és a filmfelvételekhez még nem alkalmas jelentek előadásával. A nap fénypontjaként a sötétben kiscserkész avatásra is sor került. Késő este a kicsik takarodója után, a stratégiai készséget fejlesztendő, a nagyok erdei sakkmeccset játszottak élő bábukkal a koromsötétben.

 

Persze másnap nem volt kegyelem, kelni kellett és esőben reggeli tornára sorakozni. Délelőtt az időjárás némi rugalmasságot igényelt a táborszervezőktől, így benti programok következtek, például a középkori, reneszánsz táncokhoz legközelebb álló moldvai kör- és páros táncok tanítása vagy megfigyelő játék a szárítóban. Dél felé a nagycserkészek az eső ellenére is elindultak portyázni, a kicsik csak ebéd után, mire tényleg kisütött a nap.  A Suld folyó vadregényes völgyében vezetett végig a portya első szakasza. A folyó partján készült az ebéd is: mindegyik őrs tüzet rakott és serpenyőben megsütötte a tojásrántottáját virslivel. A cserkészek épp visszaérkeztek szárazon a délutáni zivatar előtt. A kiscserkészeket a cserkészbusz mentette meg a lezúduló csapadéktól.  Az esti pünkösdi, gitáros istentiszteletet a tábor hangulatához illő fesztelen hangulatban egy fiatal magyarországi lelkész, Koncz Hunor – nem mellesleg cserkész – tartotta, aki ösztöndíjjal tanul teológiát Genfben, és végez lelkészi szolgálatot a magyar közösségben.

 

Mivel a zivatar továbbvonult, az esti tábortüzet ismét a közeli erdőben gyújhattuk meg. Hunyadi Jánosnak nem volt könnyű dolga, hiszen tanácsadói használhatatlan tanácsokkal látták el. Még jó, hogy az őrsök jobb javaslatokat muatattak be egy-egy rövid jelenetben. Késő este öt cserkész tett fogadalmat a fáklyák fénye mellett.

 

A harmadik és utolsó napot újabb próbafelvételekkel kezdtük. A nándorfehérvári csatát gyakoroltuk. Ehhez ponyvákból felépítettük a várat, amit aztán a török sereg megtámadt. A magyarok hősiesen védték a várat, de végülis a támadók győztek. A rendező haját tépte és kicserélte a szereplőket.  Hiába, a második csatát is a támadó törökök nyerték. Hol marad itt a történelmi valóság? Ráadásul a pénz is fogytán volt. Így végül is a filmesek összeszedték felszerelésüket, a cserkészek meg sátraikat lebontották.  A körzet őv-jelöltjei eközben letették a cserkészgyakorlati vizsgát. Utoljára ettünk Bogi finom főztjéből, aztán mindent összepakolva, kitakarítva, rendbehozva fejeztük be táborunkat. A film nem készült el teljesen, de nem is az a lényeg. Fontos az, hogy az ottlévők – bár idén kevesebben voltak, mint az elmúlt években – jól érezték magukat, új barátokra találtak, izgalmas kalandokon vettek részt, felelősséget vállaltak, újat tanultak, felejthetetleny élményekkel tértek haza és .... remélhetőleg jövőre megint eljönnek a svájci körzet pünkösdi táborába!

 

 


Fanyüvöhétvége és parkpucera Kastlban, május 9-12-ig


 
 
 
 

Európai cserkészek regöstábora 2013 – Lützensömmer, Németország

35. regös évforduló,

avagy minden amit Nógrádról és Palócföldről tudni illik

 „35. Kerületi Regös Táborunk témájává nem véletlenül  választottam ezt a szép és hagyományokban gazdag vidéket. (-)  Szeretném, ha ebben a táborban is sikerülne átadnunk nektek azokat a szellemi és lelki értékeket, élményeket, tudást, amelyek továbbra is segíetnének benneteket a regös munkában, csodálatos és színes magyar népi kultúránk minél mélyebb megismerésében és továbbadásában.“    Ezekkel a sorokkal ajánlotta újabb regös könyvét mindnyájunknak Konthur Marika, a már 35 éve minden évben megtartott regös táborok korábbi vezetője.

 Bocsáss meg kedves olvasó, de előbb egy pár mondatban írok a palócokról…

 Azt a területet, ahol a palóc nyelvjárás az uralkodó, Palócföldnek nevezzük. Ez a nyelvjárás a nyolc magyar nyelvjárás legerősebb csoportja…

A palócok származására  több féle elgondolás is van, de bizonyosat még mindíg nem tudunk róluk. Kabarok, kunok, ősmagyarok? Ezt a tudomány hamarosan el  fogja dönteni.A palóc  kiejtés a más vidékről jött embernek sokszor furcsán hangzik.Hallottál már ilyesmit, hogy  aóma=alma vagy gyiák=diák és ennyi=enni?Amennyiben igen, akkor bizonyára olyan embert hallottál beszélni, aki használja a palóc nyeljárást.Aztán még néhány szó a társadalmi szerkezetükről is. Itt még mindíg ismerik a HAD fogalmát. Ebbe beletartoznak a nők, gyerekek, a felnőtt férfiak, de a cselédség is.Viszont a hadba beházasodott férfi nem let tagja a hadnak, de a kiházasodott leány a had tagja maradt. Az anyajog maradványa az is, hogy a gyermeekt az anya lánynevén emlegetik. (Szabó Erzsi fia és nem Nagy Józsefné, született  Sazbó Erzsébet!)Nagyon erős, egymást segítő szerveződés a had.Aztán  se szeri, se száma még  a hozzájuk kapcsolódó érdekességeknek!

 

 
 


 Most azonban folytatom a tábori eseményekkel.

 

Kezdettől fogva 120 fölötti létszámmal indult a cserkésztábor.Előadások, kézműves foglalkozások bemutatók, énektanulás  és táncpróbák váltották egymást.Gyönyörű jegykendőket hímeztek a lányok, mialatt a fiúk inkább faragtak.Aztán tojásfestéssel, mézeskalács készítéssel és más csoportos munkákkal lehetett szórakozni.Mindenki nagy izgalommal készült a vasárnapi nagy bemutatóra.Mivel a tábor mindíg a nagyhétben van,       (A nagyhét a nagyböjt utolsó hete virágvasárnaptól nagyszombatig. Napjai a nagyhétfő, nagykedd, nagyszerda és a húsvéti szent háromnap (nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat))             természetesen a szokásos egyházi szertartásokat is elvégeztük. Igen, pénteken még böjtöt is tartottunk! Este pedig minden korosztálynak külön volt beszélgetés. Szerencsémre én azokhoz tatozok, akik Bartha Zoltán Ágoston  "Magyar Hangász" előadását hallgathatta arról, hogy hogyan kell értékeinket megmenteni magunknak és az utókornak. A góbés előadás mindenkinek nagyon tetszett. Aki nem ismeri Ági bácsit, sürgősen pótolja!

 De aztán a feltámadási mise után      (Néhány országban szokás, hogy mivel örömünk nem fér el a templom falai között, a mise végén kivonulunk a szabadba, hogy énekeljünk és hirdessük az egész világnak: győzött Krisztus, győzött a szeretet, az élet)       csodálatosan  terített asztalnál fogyasztottuk el a kalácsból, sonkából, tojásból és egyéb finomságokból álló vacsorát.Utána pedig fergeteges hangulatú táncházzal folytattuk ezt az örömteli napot.A táncházban a kicsik kezdték – Láttatok már 2-3 éveseket csárdásozni? – majd a nagyobbak is beálltak népijátékozni. Aztán amikor a kisebbek aludni tértek, kezdődött az igazi nagy mulatság.Csak még annyit hozzá, hogy a zenészeknek igen nehéz és hosszú éjszakájuk volt, hiszen alig volt idejük pihenni, mert a táncoslábú fiatalok egyik táncrendet a másik után kérték.Még egy fontos eseménye volt ennek az estének: Konthur Marikának a volt és mostani regösei egy kis meglepetéssel készültek. Levetítettek a régi táborokból képeket, megidézték a régi emlékeket és a végén mindenki kapott a Marika kezében égő gyertyából a saját gyertyájához lángot.Nagyon szép és megható pillanatok voltak ezek, hiszen a 35 év munkájának az eredménye volt ekkor kézzlefoghatóan is jelen.

 Vasárnap pedig már mindenki nagy izgalommal készült a várva-várt gálaműsorra.Makovi Susi csodálatos kiállítást rendezett be. Érdemes volt megnézni, mert  annyi gyönyörűséges kézimunka, használati tárgy volt ott. Ha az ember azt is megérti, hogy nem mindegy, hogy milyen tárgyak vesznek bennünket körül az életünk során, háááát, itt is volt min elgondolkodni.A gálaműsorban mindenki bemutatta, hogy mit tanult a táborban, no meg a stuttgárti, frankfurti és müncheni táncosok egyéb, „otthonról hozott” produkciókkal is felléptek.Hallottunk népdalcsokrot és balladát. Felléptek a picik, a nagyobbak és a nagyok is az itt tanult táncokkal. Aztán Körösi Dalma és Mester Márk – tánctanáraink, akik a Nógrád táncegyüttes táncosai- többször is bemutatták, hogy milyen szépen, finoman táncolnak a profik.Meglepetés volt a zenekar különszáma, Makovi András énekével. A dal érdekessége az volt, hogy egy száz éves felvételt kottáztak le, és adtak elő. Hát ez is egy érdekes dolog volt, azt mondhatom nyugodtan! 

 
 
 

Este pedig megint csak táncházzal múlattuk az időt. Aztáni korábban, ki később bebújt az ágyba, mert hétfőn már arra is kellett gondolni, hogy a nehéz táborbontás után még hosszú út áll mindenki előtt.

 Hétfőn sajnos nem lehetett a zászlófelvonással vagy zenés ébresztővel egybekötött locsolkodást tartani, mert esett a HÓ!A táborbontás, locsolkodás, zászlólevonás, majd  a fájdalmas búcsú után mindenki lassan hazaindult.

S a tábort összefogalalva: Sokat tanultunk a palócokról.  A tábor cserkészies volt. Gyönyörű hímzések és faragások kerültek ki a gyerekek keze alól. A szakács pár „szívét-lelkét” kitette, hogy jót főzzön. Az idén is elfogyott rengeteg sütemény, pogácsa, torta, valamint a nénik által frissen sütött kalács és Tóni bácsi disznóságai. A leki táplálék is bőséges volt.Marika nagyon szép könyvet írt, melyet évek múlva is jó lesz kézbevenni.A regös felvarrókat büszkén használjuk majd, hiszen ez csak azoknak van, akik ott is voltak.A jubileumi pólót pedig (ha már nem használjuk), elrakjuk a gyűjteménybe, és legközelebb ismét elhozzuk a táborba. Egyszóval minden szép és jó volt!

Kivéve......

Ilyen hideg, havas regös tábor még talán soha nem volt! (-15 és +2C°).Ettől függetlenül mind a 146 cserkész, szülő és segítő nagyszerű 9 napot töltött együtt! Köszönjük Konthur Zolinak, Krisztinek, Marikának és a sok-sok sgítőnek!

 Jövőre újra együtt, találkozunk újra itt!

 „Az embert a kultúra emeli fel, teszi alkalmassá céljai megvalósítására. A kulturált ember nem csak iskolázott, olvasott, művelt. Szilárd jellem, erős érdekérvényesítő képesség, küldetéstudat, közösségszervező erő, a gyengébb iránti felelősség jellemzi.”

Idézi Marika Pekár István: Elveszett gyökerek c írásából.

 Ezen az úton járunk, és járjunk mindíg!

                                                                                               Krónikás


Vezetői-, és 5. Rover konferencia 2013 március 1.-3. Beilstein/Németország

 A cserkészkerületünkben hagyományos tavaszi konferenciát idén a beilsteini Magdalenenkirche-ben tartottuk. Ez egy templom, ami az 1800-as években épült, majd 1950-ben a német cserkészek által át lett építve. Mégpedig  úgy, hogy megmaradt benne a templomrész és ugyanakkor nagyon hangulatos és kényelmes helyet nyújt 40 főnek ott tartózkodni. Fölötte pedig egy hatalmas vár trónol, ahol nyáron sólymászat működik.

 
 
 

Nem csoda, hogy a résztvevők el voltak ragadtatva a szép helytől és igen jól is érezték magukat.   Ez fontos, hisz fél európából jöttek most is a résztvevők, sőt az újonnan alakuló Londoni csapatból is eljött két vezető.

 A cserkészkonferencia hangsúlya idén főleg az eszmecsere volt. A cserkészek gyarkolati kiképzésének a javítását vitattuk meg, és az ifjúság megtartását a cserkészmunkában. Nem könnyű a helyzet, hisz a legtöbb egyesület tagvesztéstől szenved, mivel egyre kevesebben hajlandóak elkötelezni magukat egyesületi munkára.

 A konferencia egyik fénypontja Gémes Pál stuttgárti lelkész által tartott áhítat volt. Egy film alapján (If god was a DJ)  közelítettük meg Isten szerepét mindennapi életünkben. Rá kellett jönni, hogy mi magunk  vagyunk  felelősek sorsunkért, és ne várjunk  arra, hogy Isten helyettünk oldja meg az életünket.

Ugyanakkor nem szabad elcsüggedni sem, hanem kérjük Istentől a jót, a segítséget mert  Ő meghallja azt.

 A fiatalabb rovereknek részben külön volt program és eszmecsere az őket érdeklő témákról, melynek eredményét a nagy körben is  bemutathatták és közösen megvitattunk.

 Több vetítéssel egybekötött beszámoló is tarkította a napot.

Földes Fruzsi a Dél-Amerikai VK-tábori élményeit , másnap pedig Szántó- Konthur Krisztina mutatta be a regöstábort,  amelynek idén fogjuk ünnepelni a 35-éves jubileumát. Reméljük, hogy többeknek sikerült kedvet csinálni hozzá!

 Az estet vidám  tábortűz színesítette, és meg kell mondanom, hogy nagyon jól esett a közös éneklés és vidámság is.  

 GrizzlyParancsnoki Konferencia 2012 November 16/17 Kastl

 A nyugateuropai cserkészcsapatok vezetöi találkoztak November 16/17 -én, hogy szokás szerint az elmult év munkáját kiértékeljék és a jövö évet elökészitsék. 

A konferencia helyszine a  Hárshegy cserkészpark Kastl-ban volt, ahol a cserkészházban töltöttük többnyire a két napot. A cserkészház 1995-ben épült és 30 féröhelyes, természetesen fütéssel, hideg-meleg vizzel ellátva, és jó felszerelt konyhával. A körnéyeken pedig erdö, mezök, lovak és özek, és… nagy a csönd.  Bár elsö pillantásra kiesönek tünik a falucska, viszont Bécstöl, Brüsseltöl, Berntöl és Berlintöl nézve szinte azonos távolságra, középen fekszik, vagyis a nyugateuropai cserkészet szivében.

 

 A konferencia résztvevöi mindössze 5 országból jöttek és 9 csapatot képviseltek. Az elmult 20 évben szinte kizárololag  a három németnyelvü országban – Svájc, Ausztria és Németországban- müködöt a nyugateuropai cserkészet, viszont ez elmult pár évben elindult egy uj hullám, ugy hogy jelenleg cserkészfoglalkozás van  Hollandiában és Belgiumban is, de már mozgolodnak ujra Svédországaban is és Angliában is indult egy kis cserkészcsapat.  Ez a térnyerés nyilván összefügg a magyarországi EU-tagsággal és a megnyilt munkapiaci lehetöségekkel.

 Nagy örömmel fogadtuk Dr.Kocsis Attilát is,  a nemzetpolitikai álamtitkárság, Diaszpóra vezetője.  Kocsis ur, nem csak ismertette munkakörét és a Betlen Alap lehetöségeit, hanem lelkész létére ahitatot is tartot a konferencia résztvevöinek.

 A konferencia jó hangulatban és eredményesen zárt. Igy nem csak a jövö évi idöpontokat sikerült egyeztettni, hanem részletes betekintést is kaptunk az egyes csapatok munkályukba.  Ez az eszmecsere nagyon fontos,  hisz a csapatok többnyire hasonló problémákkal küzdenek és ami az egyik csapatnak éppen gond az egy másiknál már megoldotott. Föleg a magyar nyelv, a vezetöutánpotlás, de az anyagi gondok is álandó visszatérö témák. 

Grizzly


Akadályverseny 2012 Szeptember 29/30 Kastl

 
 
 

Az idei Akadályversenyre több mint 80-an jöttek Bécsböl, Linzböl, Münchenböl, Frankfurtból, Stuttgartból, Mainzböl,  Heidelbergböl, Zürichböl és Bernböl. Izgalmas akadályverseny után egy éjjeli játékban pénzt kellet kereseni a sötét erdöben. Másnap egy rohampálya volt a kihivás.

Grizzly


Próbatutaj 2012 a tiszán

 
 

 A nagyhírű „Vági Tutajút” 100 éves jubileuma alkalmával, jövőre a Tiszán szerveződik a Külföldi Magyar, a Szlovák Magyar és a Magyar Cserkész Szövetség közös részvételével a 2013-as tiszai tutajtúra.

Idén nagy sikerrel megépült már egy próbatutaj, Demes Sanyi kapitánysága alatt a 12-13 tagú bátor legénység szerte a magyar cserkészet világából, több mint 100 km-t tett meg, a KMCsSz európai kerülete képviseletében hárman is vettünk részt: Győri Kati, Lauber Paloma és Dávid (Kondor).

 A tutajt 27 darab 250 literes hordóból, deszkákból és gerendákból saját magunk építettük meg másfél nap alatt. Egy leereszthető ponyvatető is készült az estékre, és a túra alatt elkészült egy összecsukható asztal is a fedélzeten. Méreteit tekintve 6x8 méter nagy lett, a 48 négyzetméteres felületén kényelmesen eveztünk, főztünk, építettünk, barkácsoltunk, aludtunk.

 Egy hét alatt nagyon sokat tanultunk, sokat láttunk a természet szépségéből, kalandjaink és élményeink egységes csapatot kovácsolt belőlünk, mely sok örömöt, jó emléket és barátot ajándékozott minden résztvevőnek.

 Elképzelhetetlen felemelő érzés volt például a felső Tisza vidék gyönyörű természete ölében a Tisza lágyan ringató hullámai közt figyelni a napos őrösöt szilvás gombócot főzni; rovarok után a víz felszínétől pár centiméterre cikázó fecskék között ütemre evezve siklani a víz felszínén; vagy a hajót zátonyra futtatva, vízi játékokat játszani egy homokpadon térdig érő Tisza vízben.

 Egy hét után, a tutaj biztonságosságáról és elsüllyeszthetetlenségéről meggyőződve, sajnos megint szét kellett szednünk a hajónkat, ami már csak fél napot vett igénybe. A Tiszától búcsúzva mindannyian tudtuk, hogy megint jövünk, és többen jövünk majd 2013-ban.

 

Remélem, minél többen eljöttök a Tutajtúra 2013-ra, és jövőre együtt tapasztaljuk meg a vízi cserkészet szépségét.

 

Jó Munkát!

Kondor

 

További információ: http://www.tutajtura.com/

További képek: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.502003686480637.126898.100000130314636&type=1

 Europai Tiszti tábor, Kastl 2012 július 14-22

 
 

Az idei rendkivüli tiszti táboron 13 jelölt és 8 kiképzö vett részt. Külön eljött Amerikából Lendvai Lintner Imre, a KMCSSZ elnöke és Szentkirályi Pál a KMCSSZ vezetötisztje. De a jelöltek is a fél viláról jöttek össze: Berlin, Frankfurt, Jonköpping, Melbourn, Gödölle, Dunaszerdahely és Bécsújhely. A tábor ideje alatt esös idö volt, kivéve az Ambergi kirándulást, no és a vasárnapi táborbontást. Különben nagyon sok jó beszélgetés, eszmecsere és tábortüz volt és a Lacikonyhában Elek Laci ujra remekelt.

JM

Grizzly


Holland-Brüssel-Kölni táborozás, Mierlo 2012 juni16/17

Vagyis egy körzet születése

 
 

Junius közepén tartotta Holland Attila csapat a már 4. Csapathétvégét a Sprinkhorst-i. cserkészparkban. Ez egy kiváló táborhely, hisz három nagy rét, egy tábortüzhely, égy nagyon jó felszerelt ház tornáccal és nagy termekkel és égy kis tó egy szigettel és rengeteg békával.  Résztvettek idén is a kölni cserkészek és idén elösször a Brüsszeli csapat. Hisz már lassan egy éve folyik ujra cserkészmunka Brüsszelben és egy pár héten belül megalakul hivatalosan is a Báthory István cscs.  Ott volt sok szülö is akik  segitettek meg föztek nagyon finomakat. Igy közel 90 fö vet részt ezen a táboron.

 Szombat délben volt találkozás és sátorverés ami jó szokás szerint esöben történt.  Dénes Guszti (Braziliábol) volt a napostiszt és sokat rohangált mire az összes sátor ált, hisz a legtöbb gyereknek ez volt az elsö táborozása. Utána Mise volt illetve áhitat amit Németh István (Brüssel) vezetet. Az esti tábortüzet Rédey Gabi és a Kölni lányok vezeték, és nagyon sok vidám dalot és játékot ismertünk meg.

 Vasárnap sütöt a nap, de erös szél fujt. A reggeli torna után volt sátorszemle és csak utána  reggeli és  zászlófelvonás.  Aztán két forgószinpad volt, külön a kicsiknek és külön a nagyoknak. Ott aztán megtanultak keresztkötéstöl kezdve, tüzet rakni, tájolni, sipjelektet és utjeleket használni, söt még menetelni is. Utána volt nagy métajáték, akadálypálya, ostorozás és sátorbontás.  4 orakor , miután a szemetet is összeszedtük az egész táborhelyen tartotuk a bucsút.  Mindenki ugy érezte, hogy ezt a hétvégét  jövöre is meg kell csinálni. Köszönet jár Nickl Karcsibának. Ö nemcsak a Holland csapatot inditotta ujra, hanem kitartó munkájával a negyedik körzet is megszületet. Ezért a szövetségtöl a Kisbarnaki Farkas Ferenc érmet kapta.  Köszönjük munkádat Karcsibá!

GrizzlyKINCSESLÁDA -  szavalóverseny 2012 május 5. - UKI Stuttgart

 
 

Idén már az 5. alkalommal került megrendezésre a Kincsesláda szavalóverseny, melyet a stuttgarti cserkészcsapat és a Magyar iskola együtt rendez. Elsö alkalommal volt viszont a Magyar Kultúrintézet nagytermében.
Dr. Odor László nagyon szívélyesen fogadta a sok kis és nagy versmondót. A négy korcsoportban induló szavalók nagyon sok és szép verset mondtak el, föleg magyar költötöl is.
Ezután szünet következett, és mindenki jóllakhatott a sok finom pogácsával és süteménnyel, melyet a szülök sütöttek.

Az izgalom oldására kis énekes müsor következett. Winter-Karsai Gizella müvésznö Schaffhausenböl mulatós és nagyon szórakoztató énekeit hallgattuk-énekeltük, melyeket maga kisért gitárral. 
Díjkiosztás, majd a szokásos pakolás után mindenki elégedetten indult haza.
Azt kell mondani, hogy egy nagyon szép délutánt töltöttünk együtt, és
abban a kincsesládában valóban sok kincs volt!

Grizzly


Parkpucera 2012 április 28/29, Kastl

Emlékeztek még a pavillonra? Igen? No, bár ez tüzhelynek készült, nem volt még benne tüzhely. Ezen a hétvégén felkerült a tüzhely legfontosabb része, a kémény. Keményen megizzadtunk, de miután kicsi és nagy mindenki összefogott végülis sikerült felrakni a hatalmas 3m átméröjü tölcsért.

Azonkivül 20 év után kivülröl ujra lefestettük a házat, és gyönyörü szép fehér lett ujra. A kis fák is szépen nönek és talán már 2-3 év mulva ehetjük az elsö saját almánkat is. Ezenkivül egy kellemes hétvégét töltötünk családiás hangulatban, sok beszélgetés, grillezés és nagyon szép napsütésben. Szeretettel várunk jövöre is minden alkotni vágyok kezeket.

Ez jó munka volt!

Grizzly


Regöstábor 2012 április 1-9, Lützensömmern

 

 
ifjuzenekar
 
citeracsoport
 
locsolás

 Az idén is nagyon sokan voltunk a táborban. Söt még nem is tudtunk mindenkit befogadni. Igy aki késön jelentkezet az hoppon maradt. Ami nagy kár volt, mert nagyon sokoldalú volt a tábor.  A három délvidéki elöadó nagyon sok mindent tanitott és mutatott hazájukról. Néptánc, hangszerbemutatás, citeratanitás, himezés, lószörfonás, faragás  és persze a hagyományos tojásfestés sem hiányozhatott. Emelett sok elöadást halgatunk délvidékkel kapcsolatosan, melyekben délvidékröl származó cserkészek is bemutatták családi háterüket. Este vidám tábortüzeknél mulattunk.

 A táborban ünnepeltük idén is a husvéti ünnepet. Mindenki szépen beöltözött a körmenetre és az Istentisztelet után este nagyon finom sonka és töltött tojás volt a vacsora, amit 10 hatalmas szép és föleg finom torta követet. Este táncház volt és a cserkészek bemutatták mit tanultak a tábor alatt. Volt persze táncbemutató, de volt két citeracsoport is és a gyerek zenekar is ujra kiallt egy  vidám számmal. Minden bemutatót hatalmas lelkesedés kisérte és a csatakiáltásoktol zenget a csür.

 Husvét hétfön már csak a hagyományos locsolás volt hátra. Idén ellentámadás nélkül.  Itt egy pár szellemes locsolóvers:

 -Sivatagban él a teve, locsolkodni jöttem, he-he.

 -Zöld erdőben jártam, Barna medvét láttam. Szereti a mézet, Add ide a pénzed!

 -Árok partján döglött ló. Én vagyok a locsoló.

 -Én még kicsi vagyok, Verset ezért nem is tudok,

   De majd jönnek a nagyok, Aztán majd mondanak azok.

- Én verset nem tudok, azt mondjanak a kicsik, Én csak azért jöttem, hogy locsoljak egy kicsit!

- Felnézek az égre, a versemnek vége.

 -Tibi vagyok szép,és laza, locsoljak,vagy húzzak haza?

 -Hosszú Hajad,Rövid Eszed,Meglocsollak,Észreveszed?

 

Jó munkát! Grizzly

 


 Cserkészkonferencia    2012  február 10. – 12.   Wildbad, Németország

 
 
 

A cserkészkonferenciát  a wildbadi  CVJM házban tartottuk.

23 vezetö jött össze az 1. kerületből, s örörmünkre  még a távoli Jönköpingből (Svédország)is érkezett egy vezető.

 Az idö fagyos -hideg volt, így hát nem csoda, hogy  inkább mindenki  bent volt.

 Bár  akadtak  igy is kiváncsiak, akik megnézték a kis  városkát, és sportemberek, akik reggel hétkor mínusz 18 fokban elmentek futni.

A konferencia maga jó hangulatban telt és sok dolgot megvitattak a lelkes résztvevők.

 Amíg a csapatparancsnokok ügyvitele folyt, addig a fiatalabbak előkészítették a délutáni vitatémát.  

A kedélyes beszélgetés  azonban hirtelen megszakadt mikor meghalottuk, hogy Kornél, a szakácsunk kishíján levágta az ujját egy jól  kifent konyhakéssel. Szerencsére az orvosok megint odavarták neki három öltéssel, és így mi is megnyugodtunk.

Délután meghívtuk kávézásra a  helyi cserkészcsoportot,  akik a szomszéd házban tartottak vezetői  továbbképzést. Este Panni és Philipp beszámolt az Ausztrál Jubitáborról, utána pedig  Fruzsi egy pár ” beugró”  játékkal beugratta az önkénteseket a tábortűznél.  Utána volt még idő pingpongozni, játszani vagy csak egyszerűen  beszélgetni.

A vasárnapi nap szintén  megbeszélésekkelb  telt és finom bablevessel és túrósgombóccal  végződött.

 Rendrakás után mindenki hazaindult, és miután Tornadó aútója is beindult közös segítséggel  ez a hétvége is végetért.  

 

Jó munkát!

Grizzly

_____________________________________________________________________________________________________

2011

__________________________________________________________________________________________________________


Parancsnoki konferencia november 12/13, Kastl

 
 
 

Hagyományosan az utolsó találkozást az évben Kastlban tartják a kerületünk vezetöi. Idén is gyönyörü öszi idö fogadot minket a cserkészparkban. A tanácskozások melett volt idö sétálni a parkban és megismerni a park határait. A vacsorát a forsthofban tartotuk, ahol csatlakoztak hozzánk a cserkészparkegyesület tagjai is. Ebböl az alkalombol Nagy Miklos ki lett tüntetve a Teleki Pál éremmel ami a KMCSSZ legmagasabb kitüntetése és amit Dömötör Gábor adot át. Az este vidám társasjátékokkal fejezödtek be. A Vasárnapot egy rövid de nagyon érdekes Istentisztelettel kezdte Gémés Pál, és a segédtiszti beszámoloval fejezte be Arató Laci. Miután levontuk a zászlót, már csak a rendrakás és bucsuzás maradt.

JM

Grizzly

______________________________________________________________________________________________________

Akadályverseny szeptember 23-25 Kastl

 
 
 

 Hires Magyar feltalálok voltak az Akadályverseny témája. Igy nem is csoda, hogy miután Dr. Agy és munkatársa Dr. Nagy üdvözöltek minket- az elsö verseny a rubikkoczkáról szólt, vagyis egyszerüen ki tudja gyorsabban összerakni a kockát.  Háromnak sikerült végülis és ök a döntöben mégegyszer összemérték magukat.

Az abszolut Rubikkocka bajnok Kádár Melinda volt 2.02 percell követve Cook Ádám 3.04 percel. A két zürichi után Józsa Berci volt a harmadik aki 2.27 percel jutot a döntöbe, de a döntöben kockája széteset és igy ö sajnos kieset.

De nem csak ebböl ált az AKI. Délután elmentek az örsök a versenypályára é sott viszont nagyon mindennapi dolgokkal kellet megküzdeni.  Volt  tüzrakás,kötéllétraépités, fákjakészités, de volt tévéépités idöjárás bemondók számára is. A vacsorát  idén is a csapatok maguk fözték, aminek nagyon családias hangulata volt. A tábortüzön aztán megismerkedtünk a sok csoda szerrel  melyeket a Magyar feltalálok találtak fel. Volt itt telefonközpont, biztonsági gyufa, légcsavar, golyóstoll  és sok minden más, csak kár hogy a tábortüz nem volt elég hosszú mindent bemutatni.  Az este hideg volt, de az aki még nem tudja, hogy szeptember végén Kastlban hidegek az éjszakák, az vese magára.

Vasárnap délelött mindenesetre nem csak áhitat volt de meleg napsütés is, és igy a sátrak is gyorsan megszáradtak és a fázók is megint felmelegettek.

Már azt hittük, hogy minden rendbe van, mikor kiderült, hogy Dr. Nagy  becsapta fönökét és ellopta töle a fontos terveket.  Ezt egy számháboruval sikerült visszaszerezni, de sajnos a Perpetum mobile felrobant és igy Dr. Agy munkája  is odaveszet. Tehát van min törni fejüket a fiatal Magyar tudosok.

Ezek után már csak az eredményhirdetés maradt.  Ha a kockánál a zürichiek arattak akkort most a stuttgártiak örültek. Az 1. Pályán a béka örs és a 2. Pályán a puli örs nyert stuttgártból. Csak az örsvezetöknél nyert a vegyes örs (Genf, Heidelberg, Innsbruck).  Végülis mindenki kapot egy kis büvöskockát és ha meg nem haltak, illetve szét nem estek akkor  még máig is tekerik a cserkészek.

_________________________________________________________________________________________________________________


Vezetöképzötábor Julius 24-Augusztus 8 Kastl, cserkészpark


Újabb vezetőkkel gyarapodott a KMCSSZ Európai Kerülete

 
  

 A nyugat-európai magyarság nagy ünnepének számít a Külföldi Magyar Cserkészszövetség első kerületének a már hagyományosan kétévente megrendezésre kerülő vezetőképző tábora. Ez az esemény ünnepe nem csak a cserkészeknek, de az egész magyarságnak is, hiszen itt találkoznak azon lelkes fiatalok, akik önként vállalkoznak az utánpótlás nevelésére.

 

Az idei nyáron, július végén, augusztus elején rekord létszámban, 185-en gyűltünk össze – Svájcból, Németországból, Ausztriából, Franciaországból, Magyarországról és az Egyesült Államokból. A kiképzés négy önálló táborban folyt. Segédtiszképzésen 10-en, leány és fiú őrsvezetőképzésen táboronként 18-an és a kiscserkészőrsvezető-képzésen 12-en vettek részt, nagy sikerrel. Ezen kívül rendeztünk úgynevezett mintatáborokat is, hogy a jelöltjeink az elméletben tanultakat és vezetői rátermettségüket a gyakorlatban is kipróbálhassák a fiatalabb cserkészeken.

 

Az idén is elmondhatjuk, hogy jó munkát végeztünk. A hideg, nyirkos, esős időjárás és egy valóságos darázs invázió sem tudta a tábor hangulatát elrontani és megzavarni a kiképzés menetét. Az esti tábortüzek, a portyák fontos összetevői a nevelési rendszerünknek. A tábor fénypontja a nagy közös tábortűz volt, ahol idén „vándorszínészek” találkoztak, vidám és elgondolkoztató bemutatókkal gazdagítva az estét.

 

Egy ilyen nagylétszámú tábor előkészítésén több mint harminc vezető több mint hat hónapon át intenzíven dolgozik. Több száz önkéntes munkaóra, több ezer leutazott kilóméter az, amit az Európa szerte élő kiképzők „befektetnek“ cserkészetünk, magyarságunk szolgálatába. Munkájuk gyümölcse az a sok fiatal, tettre kész, cserkészvezető, akik lelkesedésüket elviszik csapataikhoz, szerte az öreg kontinensre, és ott beoltják vele a magyar közösségek következő generációját. Mindannyiunk felelőssége, hogy közösségeinkben ezeket a fiatalokat nyitott szívvel fogadjuk és támogassuk.

 

Maitz László, Európai Vezetőképző Rajparancsnok, Németország