Hasznos tudnivalók


Azt hallottam, hogy a kutyának életében legalább egyszer szülnie kell. Igaz ez?
Ez a tévhit még mindig nagyon elterjedt a kutyatartók között. Az igazság az, hogy semmi sem indokolja, hogy az ivartalanítás előtt szüljön a kutyája. Sőt, inkább felelőtlenség lenne, mind az ön kutyájára, mind pedig a születendő kiskutyákra nézve. Ugyanis a vemhesség illetve az ellés során számos komplikáció léphet fel, amik az anyakutya életét is veszélyeztethetik, és a kiskutyák elajándékozása sem könnyű....
 
 

A nem tenyésztésre szánt, kedvencként tartott kutyák ivartalanítása ma már Magyarországon is részét képezi a felelős kutyatartásnak . Mind állatorvosi, mind állatvédelmi szempontból számos megalapozott érv hozható fel a beavatkozás mellett. Hogy tisztán láthasson ebben a kérdésben mindenki, a következőkben megpróbálunk átfogó tájékoztatást nyújtani magáról a beavatkozásról, illetve annak következményeiről.

Milyen előnyökkel járhat az ivartalanítás?
A tüzelés és a vele járó kellemetlenségek megszűnnek.
Megelőzhető a nem kívánt vemhesség , ugyanis ez még a legnagyobb odafigyelés mellett is bekövetkezhet, és a születendő kiskutyák elhelyezése rendszerint komoly problémát jelent.
A méh gyulladásos és daganatos betegségei megelőzhetőek.
Az emlődaganat kialakulásának kockázata nagymértékben csökkenthető a kutya fiatal korban történő ivartalanításával.

Hogyan zajlik ez a beavatkozás?
Ha rászánja magát az operációra, kérjük telefonáljon a területén működő állatorvosi rendelőbe, ahol megbeszélhetikk a műtét időpontját.

Az altatás előtt 12 órával már ne kapjon a kutya enni, és 6 órával előtte már inni sem. Amikor megérkeznek rendelőbe, a kutyát megvizsgálják, hogy teljesen egészséges-e. Ha minden rendben van, megkapja az altató injekcióját. Általában 5-10 perc alatt alszanak el ennek hatására a kutyák.

Minden műtétnél vénakatétert helyeznek be a kutya egyik első lábába. Ez egy néhány centiméteres hajlékony cső, amit egy tűszúrással juttatnak be a vénába. Ez azért fontos, hogy a műtét alatt szükség esetén gyógyszereket illetve infúziót adhassanak.
A műtét során egy néhány centiméteres hosszanti metszést készítenek a has középvonalában, a köldöktől hátrafelé.. Végül a vágást három rétegben összevarrják. A bőrben lévő varratokat 10-12 nap elteltével el kell távolítani, a belső varratok önmaguktól felszívódnak.

A kutya teljes ébredéséig oda kell figyelnie:
Száraz, meleg helyen legyen.
Fontos, hogy a padlón helyezze el, nehogy leessen a fotelből, ágyról ébredezés közben.
Ne legyen előtte víz vagy eleség a félrenyelés kockázata miatt.

A tejes ébredéséig számíthat:
Nyüszögés, remegés, nyálzás,
Enyhe hányás, öklendezés,
Támolygás, elesés.
Ezek a tünetek mind az altatószer hatására alakulnak ki, a nyüszögés inkább az ijedtség jele, semmint a fájdalomé!

Varratszedésig oda kell figyelni:
FONTOS, hogy a kutya ne nyalogassa a sebet. Ennek elkerülésére gyakran szükséges védőgallért tenni a kutyára. Ne ijedjen meg, ha a gallér kezdetben zavarja a kutyát, szinte mindegyikük egy-két napon belül megszokja.

Forrás : Sirius Alapitvány
kutyasegito (at) gmail (pont) com