V-snaar


Onderhoud:
De v-snaar of ventilatorriem is aan slijtage onderhevig en dat komt  grotendeels omdat hij in de motorruimte onder niet al te beste omstandigheden moet functioneren. Uitdrogingsverschijnselen zijn het meest voor de hand liggende en dat is ook niet zo verwonderlijk. Net als andere onderdelen die van rubber gemaakt zijn komen ook hier droogtescheurtjes waar zeker op gelet moet worden dat deze niet al te grote vormen gaan aannemen. Ook treedt er na verloop van tijd rek op bij een pas vernieuwde v-snaar waardoor er slip kan ontstaan.  Het nastellen is dan zeker noodzakelijk.

Zorg altijd dat je een reserve v-snaar bij je hebt.

Spannen v-snaar

Hoe strak mag een v-snaar gespannen worden?
Wanneer de v-snaar te los staat gaat hij slippen. Vaak kunnen we dat horen nadat de auto gestart is; er wordt dan een gillend geluid geproduceerd. De dynamo moet dan veel energie leveren wat het slippen veroorzaakt. Door de snaar wat strakker te spannen kunnen we dit voorkomen.

Hoe strak is de volgende vraag en dat wordt dan een beetje een gevoelskwestie. Te strak is slecht voor de lagering van dynamo en waterpomp. De beste afstelling is wanneer we de v-snaar nog iets omhoog of omlaag kunnen drukken op het langste gedeelte. Dus bijvoorbeeld tussen de waterpomp en dynamo in. De maximale uitslag mag ongeveer 1 cm bedragen.V-snaar Type H61
buitenomtrek 1060mm, binnenomtrek 991 mm en 17 mm breed.
De v-snaarhoek is 38 graden.Comments