Remleiding ontluchten

"Remleiding Ontluchten" in pdf formaat.
Klik hier voor het gratis downloaden van Adobe Acrobat Reader


De remleiding ontluchten of de remvloeistof verversen kan in principe alleen gedaan worden, maar dan hebben we wel een speciaal hulpgereedschap nodig en dat is voor die enkele keer dat we dat willen doen niet rendabel om aan te schaffen. Zeker zo gemakkelijk en eenvoudig is het om dit met twee personen uit te voeren. Ook hier hebben we hulpmiddelen nodig te weten een stukje doorzichtige slang van ongeveer 50 cm lang die over de ontluchtingsnippel past en een glazen potje. Een ringsleutel van 7 mm (meestal) voor de ontluchtingsnippel. De ontluchtingsnippels zijn er in verschillende uitvoeringen zodat we de maatvoering van de ringsleutel zelf even moeten controleren.
Eventueel wat kruipolie gebruiken wanneer de nippels vast zitten. Dan is er nog voldoende remvloeistof nodig voor het remsysteem en we moeten zeker weten wat voor soort er in het remsysteem zit, zodat we geen verkeerde remvloeistof gaan gebruiken. Willen we andere remvloeistof gebruiken dan in het remsysteem zit, dan moeten we eerst het hele remsysteem zo lang doorspoelen met alcohol totdat er geen restanten meer van de oude remvloeistof  aanwezig zijn. Daarna heeft men de keuze uit verschillende DOT soorten remvloeistof en kan men zelfs overgaan op silicone remvloeistof. 
Voor we daadwerkelijk overgaan tot het ontluchten, maken we eerst wat afspraken over wie wat doet en de volgorde van handelingen. Een persoon
bedient het rempedaal waarbij de andere persoon de ontluchtingsnippels los en weer vastdraait. Op het commando van de “ontluchter” , rempedaal indrukken en ingedrukt houden draait hij de nippel los en daarna weer vast. In deze tussentijd is het rempedaal helemaal naar beneden gegaan. Deze moet daar blijven totdat de ontluchter aangeeft deze weer los te laten en dat kan alleen wanneer de ontluchtingsnippel weer is vastgedraaid. Deze handelingen moeten we net zo lang herhalen totdat er geen luchtbellen meer in de slang worden gezien. Het uiteinde van de slang moet tijdens het ontluchten altijd ondergedompeld blijven in de remvloeistof van het glazen potje. De volgorde van ontluchten is zeker zo belangrijk. We beginnen dan ook altijd met de langste leiding, dus rechtsachter, dan linksachter, rechtsvoor en als laatste
linksvoor. Zorg bij al deze handelingen voor voldoende remvloeistof in het remvloeistoftankje. Bij het ontluchten gaat er natuurlijk ook wat remvloeistof verloren en komt in het glazen potje terecht. De remvloeistof in het glazen potje kan en mag je niet meer hergebruiken omdat er tijdens het ontluchten vuildeeltjes en andere ongerechtigheden in terecht zijn gekomen. De totale hoeveelheid remvloeistof  in het remsysteem is ongeveer 200 cc. In het algemeen kun je stellen dat voor het vervangen en het ontluchten van een remsysteem een halve liter nodig is.

                                


 


     


   
Benodigheden:
  •     Remvloeistof DOT3,  DOT4,  DOT5  of  DOT5.1

  •     Doorzichtige slang van ± 50 cm.

  •     Glazen potje van ± 0,5 liter.

  •     Ringsleutel van 7 mm (meestal) of andere maat.

  •     Kruipolie WD 40. 
Comments