Remschoenen afstellen


Remschoenen bij stellen? Een stukje veiligheid daar moeten we maar aan denken!
Op zich is het vrij simpel. Wiel omhoog krikken zodat hij vrij komt van de vloer en je met de hand het wiel kunt ronddraaien. Dat ronddraaien zal heel soepel gaan, waarna we de nokken met een goed passende ringsleutel in de aangegeven richting verdraaien, zie tekening. Wanneer  je een licht slijpend geluid hoort tijdens het verdraaien van het wiel
kunnen we stoppen. Bij volledig aankomen van de remschoenen, moeten we de nok weer helemaal terug draaien. Dus bij het verdraaien van de nok moet de instelling meteen goed zijn en niet een klein beetje terug met de ringsleutel en opnieuw beginnen. 
Of de nokken aan de bovenkant zitten of aan de onderkant maakt voor het afstellen niets uit. Altijd de nokken naar elkaar toe bewegen tijdens het afstellen.

Vrije slag rempedaal:
De vrije slag van het rempedaal wordt grotendeels bepaald door de afstelling van de stelnokken. Het regelmatig moeten bijstellen duidt op extra slijtage wat veroorzaakt kan worden door het fijnstof wat zich in de remtrommel bevindt. Regelmatig utblazen met perslucht is dan de oplossing. Om deze klus goed te klaren moet de trommel er af genomen worden en daar heeft niet iedereen zin in. Een optie is om met voldoende perslucht de spuitmond langs de trommel en remankerplaat te houden. Door de trommel rondom te volgen kan veel fijnstof verwijderd worden. Door dit regelmatig te doen kan het fijnstof niet gaan ophopen en vastzitten in de remtrommel.

       
         
De vrije slag van het rempedaal mag ongeveer 2,5 cm bedragen.

          Vrije slag  rempedaal en de aanslag hoofdremcilinder is 10 mm en kan met de pedaal-stopbout ingesteld worden.

          Bij het indrukken van het rempedaal moet deze hard aanvoelen en niet sponzig.

 Comments