Koelvloeistof-Antivries


Wanneer verversen?
Door het verwarmen en weer afkoelen van de motor treedt er een verouderingsproces op van de dopes in de koelvloeistof, die na een bepaalde tijd uitgewerkt raken. De verversingstermijn van de koelvloeistof wordt dan ook meestal door de fabrikant opgegeven en kan variëren van 2 tot ruim 5 jaar. Bij weinig autogebruik hebben we ook minder veroudering 
van de vloeistof en kan deze  buiten de maximale verversingstermijn om, langer meegaan. Hoe lang is moeilijk te zeggen maar als we dit afzetten bij auto's die dagelijks gebruikt worden dan kunnen we bijna stellen ruim twee maal zo lang. Een termijnoverschrijding van bijvoorbeeld een jaar hoeft op zich dan niet rampzalig te zijn. Hoeveel vorstbeveiliging nog aanwezig is bij overschrijding van het termijn kunnen we meten. De aanwezige hoeveelheid van de dopes niet.

Altijd een soort gebruiken
!
Het is niet aan te raden verschillende soorten koelvloeistof door elkaar te gebruiken. Wel kan gedemineraliseerd of gedistilleerd water als bijvulling gebruikt worden. Wanneer men besluit een ander soort koelmiddel te gebruiken, kan men beter het koelsysteem aftappen en doorspoelen met water, waarna het systeem gevuld wordt met de nieuwe vloeistof. De voorkeur gaat dan uit naar een koelvloeistof op basis van Propyleen Glycol, omdat die het minst schadelijk is voor het milieu en tevens een groter koelend vermogen heeft dan Ethyleen Glycol. Let wel bij het testen van deze Propylene Glycol op vorstbeveiliging, want die heeft een ander soortelijk gewicht. Sommige antivriesmeters hebben dan ook 2 schaalbereiken zodat beide metingen mogelijk zijn.

Verkrijgbaarheid:
Antivries op basis van Propyleen Glycol is bij diverse watersportwinkels verkrijgbaar en wordt daar gebruikt als vorstbeveiliging van wateropslagtanks, filters en pompen.

kwaliteit.
Door diverse producten te vergelijken kun je ongeveer bepalen welke koelvloeistof of antivries het langste meegaat. De aanduiding Long Life is niet voldoende en zegt weinig over wanneer er ververst moet worden.


                
 
Er zijn 2 soorten antivries


                                                     Ethyleen Glycol    (EG)      Op basis van 1,2 Ethaandioldietheenglycol   (zeer giftig!)  

                                                     Propyleen Glycol   (PG)    Op basis van MonopropyleenclycolHistorie

Vroeger werd als koelvloeistof water in de radiateur gedaan en s' winters werd dit vervangen door  "antivries". De samenstelling bestond uit alcohol en water, maar door de snelle verdamping van alcohol werd ook wel glycerine toegepast met een eventuele toevoeging van Sodex (soda-koolzuurzout). Dit werd gedaan wanneer men niet zeker wist of het water wel neutraal was, kalk in het water. Bescherming tegen roest enz. had men toen nog niet. Deze gegevens kan men nog terug vinden in  oude instructie boekjes van de Traction Avant.

Rechts op de Foto 4 zien we het resultaat van deze behandeling en het heeft dan ook flinke roestsporen achtergelaten getuige deze cilinderwand.

Belangrijke informatie over Propyleen Glycol
(zie bijlage).

Kleuren.
De meest voorkomende kleuren zijn rood, blauw, blauw-groen, groen, geel, orange enz. De kleur zegt  niets over de samenstelling van de antivries. Antivries gemengd met water heet koelvloeistof.

Radiator

Foto 4
Ċ
Ben E Kulsdom,
3 jan. 2012 11:53
Comments