Brandstofsysteem‎ > ‎

Brandstofpomp

Reparatie SEV brandstofpomp 
"De reparatie of controle brandstofpomp in woord en beeld"   in PDF formaat 

Brandstofpomp reparatie
Een terugkerend onderwerp is het probleem met de brandstofpomp. Er gaat geen evenement voorbij of er is wel iemand met brandstofpomp problemen. Of het nu nieuwe- oude- of gereviseerde pompen betreft, problemen kunnen ze allemaal geven. Omdat de brandstofpomp weinig bewegende delen bevat die stuk kunnen gaan valt toch iets op. Het zijn meestal de klepjes met de veertjes die voor narigheid zorgen, deze sluiten niet goed af en/of de veerdruk is te laag. Ook vuil in de benzine kan bijdragen voor het niet meer goed afdichten van de klepjes. Nu we dit weten kunnen we maatregelen treffen om dit te voorkomen. In de eerste plaats proberen de pomp te ontluchten, niet door de luchtbellen te verdrijven maar om het eventuele vuil te verwijderen. Hiertoe moeten  de benzineslang aan de carburateurzijde los genomen worden en deze in een leeg blikje of potje hangen. Hierna de pomp bedienen met het hefboompje op de brandstofpomp en enige malen bewegen totdat brandstof in het potje stroomt. Wanneer het hefboompje ontbreekt even doorstarten en kijken voor hetzelfde resultaat. Wanneer er geen resultaat met de pomp met hefboom verkregen wordt , kan het zijn dat de stand van de nokkenas verkeerd staat. De motor even tornen of starten verandert deze situatie. Wanneer in alle gevallen geen resultaat geboekt wordt zal de pomp opengemaakt moeten worden om te kijken waar het probleem zit. (Gesealde pompen kun je alleen maar vervangen) 

Het verwijderen van de brandstofpomp:
Verwijder de twee moeren waarmee de pomp aan de motor bevestigd is.
Aan beide zijden de brandstofslangen losmaken. (Nooit vaste verbindingen toepassen want die bemoeilijken meestal de reparatie.)

Demonteren van de brandstofpomp:
Neem een grote lap of doek waarop de pomp gedemonteerd kan worden. (Let op dat er geen onderdelen weg kunnen springen.)
Wanneer alles gedemonteerd is kunnen we ook de binnenzijde schoonmaken.

Controleer de werking:
Controleer de vatting waar de klepjes tegen aan komen, deze kunnen gecorrodeerd zijn en zodoende niet meer goed afsluiten of afdichten.
Controleer ook of de veertjes nog voldoende veerkracht bezitten.
Meestal komen bij zo'n controle een of meerdere problemen naar boven.
Zet alles in omgekeerde volgorde weer in elkaar en controleer de zuig- en perswerking van de pomp.
Om deze te testen sluiten we met een vinger een van beide brandstofopeningen af en bewegen het hefboompje. De vinger pas verwijderen wanneer een paar keer het hefboompje is bediend. Bij een goede werking geeft dat een zuigende of een blazende werking wanneer de vinger op de opening wordt losgelaten. Eventueel een beetje vloeistof in pomphuis gieten.( bijvoorkeur petroleum of lampenolie.)
Controleer dan meteen op lekkage of valse luchtaanzuiging!
Monteer de pomp op de motor en sluit de brandstofslangen aan. Ontlucht nu de pomp zoals boven omschreven. Wanneer nu de problemen verdwenen zijn monteer dan een extra brandstoffilter zodat er geen vuil meer in de pomp kan komen. Het extra filter komt tussen de brandstoftank en brandstofpomp in te zitten. 

Tip:
Plaats een reserve filter naast de reeds gemonteerde, dan kunnen we door kleurverschil de mate van vervuiling vaststellen.

Moeilijkheidsgraad reparatie:
Deze werkzaamheden kunnen door bijna iedereen uitgevoerd worden en zit ongeveer op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld kleppenstellen, ontstekingafstellen enz., en hoort dus eigenlijk bij normaal onderhoud.
Speciaal gereedschap is niet nodig.

Opmerking:
Wanneer het membraam gescheurd is zal deze door een nieuwe vervangen dienen te worden alleen is zo'n reparatiesetje bijna net zo duur als een complete branstofpomp.
Comments