Accu onderhoud

Vloeistof controleren - Accupolen schoonmaken en invetten met zuurvrije vaseline.
Langdurige opslag van de accu
Wanneer een accu geruime tijd niet gebruikt wordt hebben we niet alleen te maken met sulfatatie maar ook met verzuring van de vloeistof. De concentratie van het accuzuur (zuurgradiënt) is onder in de accu groter dan boven in. Het ontstaan van zo'n gradiënt leidt tot een vermindering van de capaciteit en corrosieschade. Nomaal wordt tijdens het rijden het zuur in de accu vodoende in beweging gebracht maar bij langdurige opslag zal een goede acculader hier voor moeten zorgen. Het regelmatig met de hand de accu een beetje schudden is voldoende als we alleen een druppellader gebruiken. Je hoort dan meestal de gasbelletjes die aan de platen kleven naar boven stijgen. 

De beste manier bij langdurige opslag
De beste manier om de accu in topconditie te houden is eigelijk om met een normale ouderwetse acculader, een keer per maand, de accu in de gastoestand te brengen tot een spanning van 15.6 Volt. De ladingstoestand wordt hierna bepaald door de zuurdichtheid bij 25 graden Celcius en dat is 1.26 kg/l. De accu krijgt dan ook de kans werkelijk 100% geladen te worden wat bij normaal laden of druppelen niet mogelijk is. Bij dit ladingsproces moet je wel aanwezig blijven en tevens de ruimte goed ventileren. Een mechanische afzuiging voor de accugassen kan ook toegepast worden.
Goede automatische meertraps acculaders hebben meestal deze functie (het in gastoestand brengen) in zich maar zijn dan meestal  voor 12 Volt accu's geschikt.

Nieuwe type accu's
Tegenwoordig zien we een ontwikkelijk van startaccu's (12 Volt) waarbij de zelfontlading stukken minder is als dat van het antimoon type. De nieuwe generatie wordt dan ook verkocht onder de naam Calcium Lood accu en is beter bestand tegen opslag zoals bij oldtimers het geval is en bovendien onderhoudsvrij. Dat betekent dat er geen gedisteleerd water meer bijgevuld behoeft te worden tijdens zijn levensduur. Een controleoog geeft een globale ladingsstatus aan waar je niet blind op moet vertrouwen. Deze controleert maar één cel en geeft dus geen indicatie van de overige cellen. Een spanningsmeting na een bepaalde rustperiode geeft een beter resultaat over de conditie van de accu. Het laden van dit type accu kan het beste gebeuren met een meertrapslader van bijvoorbeeld het merk CTEC. Deze heeft diverse controle- en ladingsfuncties om de accu in optimale conditie te houden waaronder een recondition funtie die het accuzuur weer laat rondcirculerenLaden met druppellader

Niet onder de 10graden Celcius Laden
Subpagina''s (1): Werking en tips
Comments