Dagcrème

Je maakt eerst een vetcomponent. Dit vetcomponent kan je tot ongeveer 1 jaar in de koelkast bewaren en elke keer neem je een beetje van dit vetcomponent om daarmee een potje dagcreme te maken.

Vetcomponent voor je dagcreme recept
25 gram Tegomuls (dit is een emulgator die ervoor zorgt dat het water straks met de olie mengt, zie verder))
60 gram koudgeperste vloeibare plantaardige olie bijv. amandelolie, abrikozenpitolie, avocado olie etc.
20 gram  boter of was bijv. sheabutter, cacaoboter, bijenwas, babassuboter etc.
Weeg alle ingrediënten en doe deze in een maatbeker (of vuurvast glas) en laat dit au-bain-marie op een zo laag mogelijke temperatuur smelten. Blijf ook voortdurend roeren.
Zodra alles gesmolten en vloeibaar is doe je het vuur uit en haal je de maatbeker uit het water.
Nu gaat je vetcomponent stollen. Roer vlak voordat het gaat stollen nog even goed door en giet het mengsel in een, schone, gesteriliseerde goed afsluitbare pot (bijv. een leeg jampotje).
Dit mengsel kan je in de koelkast ongeveer een jaar bewaren en elke keer als je een kleine hoeveelheid créme gaat maken, neemt je een beetje van dit vetcomponent.

Dagcreme maken
 • 10 gram vetcomponent
 • 30 gram hydrolaat of gedestilleerd water
 • etherische olie naar keuze
 • 2 kleine maatbekers
 • thermometer
 • glazen roerstaafje
 • Glazen potje van 50 ml
Bereiden van je creme
Neem 10 gram van het vetcomponent en laat dit weer au bain marie smelten in een kleine maatbeker.
Verwarm tegelijkertijd ook 30 gram hydrolaat (bijvoorbeeld rozen of oranjebloesem) of gedestilleerd water au bain marie in een kleine maatbeker.
Wanneer zowel vet als water ongeveer 50 graden zijn, druppel je het water langzaam onder continue roeren met het roerstaafje bij het vet/olie mengsel. Als je ziet dat het water niet met het vet mengt blijf dan even roeren totdat alles gemengd is voor je nieuw water/hydrolaat toe voegt.
Altijd water bij het vet druppelen, nooit andersom.
Als alles gemengd is kan je nog extra etherische olie, vitamine E of aloe vera concentraat toevoegen.
Deze dagcréme is , koel bewaard, een paar weken houdbaar. Als je steeds een klein potje créme (30 tot 60 ml) maakt dan komt dat precies goed uit en hoeft je geen synthetische/chemische conserveringsmiddelen te gebruiken.

Hieronder vind je nog een lijst met welke (koudgeperste) plantaardige olie en etherische olie geschikt is voor je huidtype.

Plantaardige olie voor je dagcreme recept
Alle huidtypen en normale huid: amandelolie,  jojoba olie en abrikozenpitolie
Vette huid: zonnebloemolie, distelolie, druivenpitolie, hennepolie, lijnzaadolie, sojaolie, vlierbesolie,
Droge huid: abrikozenpitolie, arganolie, avocado olie, cocosolie, duindoornolie, granaatappelzaadolie, hazelnootolie, macademia olie, olijfolie, sesamolie en teunisbloemolie
Oudere huid/rimpels: rozenbottelolie, duindoornolie, walnootolie, tarwekiemolie, sesamolie,  olijfolie, granaatappelzaadolie, kokosolie, avocado olie, arganolie,

Maceraten
Je kan natuurlijk ook een maceraat of  kruidenolie in je dagcreme recept gebruiken zoals bijv:
 • Aloë Vera Olie: droge, schrale , vochtarme, onzuivere huid en zonnebrand
 • Arnica Olie: onzuivere, vette huid
 • Calendula Olie : ruwe, schrale, droge, schilferende, onzuivere, gevoelige, geïrriteerde huid, babyvezorging, zonnebrand.
 • Wortelolie: droge, ruwe, schilferige huid, oudere/rijpe huid, zonnebrand
 • Sintjansolie: droge, ruwe, gevoelige, jeukende huid, zonbeschadigde huid, brandwonden.
 • Kamille Olie: vette, onzuivere, droge, rijpe, gevoelige, gemengdek, onzuivere huid, zonnebrand, after-sun.
Tegomuls
Tegomuls is een emulgator voor crèmes. Het komt voor in de recepten van het Duitse TV-programma Hobbythek en in daarvan afgeleide recepten. Mits een goed recept gebruikt wordt en op de juiste manier wordt gewerkt kan er een prima crème of bodylotion mee worden gemaakt. Het is een typische O/W emulgator.
Belangrijk nadeel van Tegomuls is de grote pH gevoeligheid: het kan vooral slecht tegen zure stoffen. Gebruik daarom geen zuren als citroenzuur, melkzuur en andere zuren in crèmes met Tegomuls, maar wees ook heel terughoudend met plantenextracten, deze zijn vaak erg zuur gemaakt.
Tegomuls is gemaakt van geharde palmolie. Volgens de meeste gangbare definities is Tegomuls te beschouwen als een natuurlijke grondstof.
In de Hobbythek boeken wordt gesproken van Tegomuls 90 S, dit is een oude naam die al 20 jaar niet meer gebruikt wordt. Omdat de originele Tegomuls 90 S niet meer in de handel is leveren we een vergelijkbaar product. Het gaat om een mengsel van mono- en diglyceriden van gehard palmvet dat een klein beetje zeep bevat en daardoor makkelijk een emulsie vormt.
INCI: Hydrogenated Palm Glycerides. Het wordt geleverd als een grof poeder dat bij een temperatuur van ruim 50 °C smelt.

Comments