Kruid en dier‎ > ‎

Juliette de Baïracli Levy


Natuurlijke dierverzorging is er altijd geweest. Toch is er één persoon geweest die het gebruik van kruiden voor de behandeling van huisdieren bijzonder gepropageerd heeft. Juliette de Baïracli Levy, zij gaf een betekenis aan het begrip "natuurlijk fokken". Ze werd geboren in 1912 en is op 28 mei 2009 gestorven, ze woonde de laatste jaren van haar leven in Zwitserland. In de geschiedenis van de natuurlijke zorg voor huisdieren neemt Levy een ereplaats in.

Juliette is geboren in Engeland uit rijke, Joodse ouders (een Turkse vader en een Egyptische moeder) en groeide op met chauffeurs, koks, dienstmeisjes en tuinmannen. Als kind wist ze al dat ze dierenarts wilde worden. Ze studeerde aan twee universiteiten en was bezig met het laatste jaar van haar veterinaire opleiding toen ze besloot dat de conventionele geneeskunde haar geen antwoorden gaf.

Ze begon aan een leven vol reizen met de nomaden. Eerst in Engeland, later over de hele wereld. "Ik wilde alles weten over natuurlijke geneeskunde en natuurlijke zorg voor dieren, ik wilde bij mensen zijn die nauw verbonden waren met de aarde en hun kudde.Alles wat ik weet over kruiden en de eenvoudige wetten van gezondheid en geluk heb ik geleerd van Berbers, nomaden, Bedoeïenen, arme boeren en zigeuners in Engeland, Griekenland, Turkije, Mexico en Oostenrijk. Ik kreeg nooit genoeg van het reizen met mijn Afghaanse windhonden en van het leren van de mensen om me heen."

Levy was een onvermoeibare schrijfster. Alles wat ze leerde werd neergeschreven in brieven, reisverslagen, verhalen, gedichten en boeken over kruiden en dieren. In de jaren 1930 gaf ze drie kruidenboeken voor dieren uit. In "Cure of Canine Distemper" beschrijft ze het protocol dat ze ontwikkelde voor hondenziekte en gebruikte in haar Londense kliniek voor hondenziekte.

In "Puppy Rearing by Natural Methods and Medicinal Herbs: Their Use in Canine Ailments" schrijft ze over het fokken van honden en het gebruik van kruiden. In 1950 werden de drie werken gebundeld en uitgegeven als "The Complete Herbal Book for the Dog". Dit boek verspreidde haar filosofie over natuurlijk fokken bij hondenbezitters over de gehele wereld.

Boeken van DBL

Medicinal Herbs: their use in Canine Ailments, London: A.P.Tayler & Co, 1943.
Look! The Wild Swans (novel), illustrated by Olga Lehmann, London: C.W. Daniel Co.; Manchester: Rochford, Bairacli Books, 1947.
Puppy Rearing by Natural Methods, New York: Sirius House, 1948.
The Cure for Canine Distemper, London: Fowler & Co., 1930, (revised and enlarged) 1950.
Herbal Handbook For Farm and Stable, London: Faber & Faber, 1952, 1963.
As Gypsies Wander: Being an account of life with gypsies in England, Provence, Spain, Turkey, London: Faber & Faber, 1962.
The Bride of Llew (novel), illustrated by Olga Lehmann, London: Faber & Faber, 1953.
Spanish Mountain Life: the Sierra Nevada, London: Faber & Faber, 1955.
The Complete Herbal Book for the Dog, London: Faber & Faber, 1955, 1975.
Wanderers in the New Forest, London: Faber & Faber, 1958.
Summer in Galilee, London: Faber & Faber, 1959.
A Gypsy in New York, London: Faber & Faber, 1962.
A Herbal Handbook for Everyone, London: Faber & Faber, 1966.
The Natural Rearing of Children, London: Faber & Faber, 1970.
The Complete Herbal Handbook for the Dog and Cat, London: Faber & Faber, 1971.
Traveler's Joy, ISBN 0879836512.
Nature's Children, ISBN 0961462086.
Common Herbs for Natural Health, ISBN 0961462094
The Yew Wreath (a book of twenty poems), illustrated by Olga Lehmann.
The Willow Wreath (a book of twenty poems).
The Cypress Wreath (a book of twenty poems).


Het Geïllustreerde Kruidenhandboek.  Juliette de Baïracli Levy, De Driehoek, Amsterdam, ISBN 90-6030-167-6) eigen bibliotheek

Comments