Leven met kruiden. Maurice Godefridi / Herboristen Opleiding 'Dodonaeus'


Herboristen Opleiding 2020 - 2021
33 jaar herboristenopleiding: éénjarige, twee- of driejarige opleiding
de  allereerste opleiding in Vlaanderen

We starten in oktober 2020 met een herboristen opleiding, die gegeven wordt in:

Eerste deel (eerste jaar): basisopleiding herborist.
 • 5 weekends van 2 dagen,
 • info en opdrachten via mail,
 • een stageweek in Frankrijk (facultatief)
 • en een afsluitend weekend (inleveren eindwerken) in oktober 2021.
 • lesdagen van 10 uur tot 17 uur.
 • eerste weekend 24 en 25 oktober 2020: een verkorte versie van de hele cursus. Ook apart te volgen (100 euro). Uitzonderlijk gaat dit weekend buiten door. Afspraak aan de ingang van Domaine du Bonsoy. Zie  https://www.facebook.com/events/948502138962226
 • tweede weekend 21 en 22 november 2020: kruiden voor de spijsvertering en lever en gal (bitterstofplanten, laxantia, adstringentia...)
 • derde weekend maart 2021: 13 en 14 maart 2021
 • vierde weekend mei 2021: 8 en 9 mei 2021
 • vijfde weekend oktober 2021
Tweede deel: Leren in de natuur. Eten uit de natuur (buitendagen)
Dit deel van de herboristen opleiding gaat door in de vrije natuur: wandelen, tuinbezoeken, koken…..Het is ook mogelijk dit uitgebreide deel van de cursus apart te volgen. We zullen in alle seizoenen en in verschillende biotopen meerdere dagwandelingen organiseren om zo de planten van het moment te leren kennen. Ze te oogsten, te proeven en te verwerken in de voeding of om er een tinctuur, siroop of zalf mee te maken. 10 buitendagen kosten 200 euro. Te storten op rekening van Maurice Godefridi BE09 0010 5818 8457 met vermelding buitendagen 2021.  Eerste buitendagen op 15 november 2020 Hoegaarden en op 5 december 2020 Weris. Afspraak aan de kerk om 10 uur.

Cursuskosten: 450 euro voor de hele opleiding (5 weekends, cursusboek en digitale info ) + 10 buitendagen 200 euro, samen 630 euro. De 2 delen van de opleiding kunnen in 1 of in 2 jaar gevolgd worden. Inschrijven kan door het storten van 50 euro op rekening van Maurice Godefridi BE09 0010 5818 8457 met vermelding herborist 2020 - 2021. Volledige betaling 5 weekends voor 25 oktober op rekening van Maurice Godefridi BE09 0010 5818 8457 met vermelding basiscursus herborist (5 weekends) 2020 - 2021.Een extra opleiding herborist 2 start op zaterdag 9 en zondag 10 januari 2021. Verdere lesdagen 6 en 7 maart 2021, 10 en 11 april 2021, 5 en 6 juni 2021 en een weekend in oktober Tussendoor nog buitendagen.Internet-herborist 2020


Het was al lang de bedoeling en nu verplicht een virus ons om het ook te doen. Een 'schriftelijke' opleiding herborist aangevuld met virale en echte wandelingen. 


Programma

1. Kruidenmonografieën per seizoen en per werking (luchtwegen, spijsvertering....). Voorbeeld: in mei bespreken we basisplanten zoals gewone vlier / Sambucus nigra en Meidoorn / Crataegus species. We bespreken ongeveer honderd belangrijke eetbare en medicinale planten. Hoofdzakelijk planten van bij ons, die je zelf kan oogsten en verwerken.

2. Een verhaal en uitleg bij de basisplanten (echte kamille, gewone vlier, meidoorn, goudsbloem, duizendblad, paardenbloem, brandnetel ....)

3. Fytoschema's. Bespreking van een aandoening. Griep, bloeddruk, eczeem, prostaatklachten.....

4. Kruidenwandelingen. 4 echte wandelingen, 1 per seizoen. Oogsten van wortels, blad, bloem en knoppen om te verwerken tot tinctuur, siroop of om te gebruiken in de keuken.

5. Goed te combineren met het eerste weekend van de opleiding herborist 24 en 25 oktober 2020 (kosten 50 euro ipv 100 euro)


Praktisch

Starten kun je op elk moment. Inschrijven door storten van het inschrijvingsgeld 220 euro op rekening van Maurice Godefridi BE09 0010 5818 8457 met vermelding internet-herborist Dodonaeus 2020. Stuur ook een bevestigingsmail naar vlaamseherboristen@gmail.com met vermelding van een mailadres, waar het cursuspakket naar verzonden moet worden
Kruidenvakanties 2020

 • Helaas kunnen de geplande kruidenstages voorlopig niet doorgaan wegens de wereldwijde besmetting met het Coronavirus. Mogelijk kruidenstages in het najaar. Interesse? Schrijf je dan vrijblijvend voorlopig in. Laat gewoon iets weten op vlaamseherboristen@gmail.com

 • Kruidenstage en vakantie in de Franse Drôme 
  Al jaren organiseren we kruiden- en wandelvakanties in de Drôme-Diois en de Drôme Provençale. In deze streek gelegen tussen Verçors en Mont Ventoux liggen verspreid over het landschap vriendelijke gebergtes en wezenloos stille valleitjes, gorges en dorpjes. Schuchter vers groen vermengt zich in het voorjaar met de kruidige kracht van tijm en lavendel, schijnbaar chaotische natuur wordt afgewisseld met geordende cultuur van olijfboomgaarden en lavendelvelden. Hier hebben mens en natuur een evenwicht gevonden. Niet alleen mensen en planten voelen zich hier thuis, maar ook gemzen en gieren zijn er volop te bewonderen.
   De streek is door zijn gunstige ligging het hele jaar door goed te bewandelen. Massif de Saou, Montagne d’Angèle, gelegen tussen 300 en 1600 meter, zijn de landschappen die we tijdens onze kruidenstage bewandelen. We gaan naargelang de belangstelling natuurlijk ook bedrijfjes bezoeken. Mensen, herboristen die kruiden telen en verwerken tot siropen, etherische olie en andere smakelijke, gezonde en decoratieve producten. Bij Bernard, Claire, Carole en anderen zijn we thuis en worden we op een persoonlijke manier ontvangen.
    De zuiderse stadjes Nyons (met aromatuin en olijfmuseum) en Die (met kruidenverwerkende bedrijfjes en wijnkelders) zijn goed bereikbaar en kunnen eventueel bezocht worden. Ook de natuur hebben we ondertussen volop verkend, wat ons de gelegenheid gaf om bijzondere planten te ontdekken (Wolfskers, Pioenroos..) en nieuwe wandelroutes te introduceren. Tot vorig jaar verbleven we in het dorp Bellegarde en Diois in hotel Le Prasada, dat is helaas in 2020 niet meer mogelijk. We spreken dit jaar af in La Motte-Chalancon, daar zijn verschillende goede campings en een klein hotel.

    Programma kruidenstage Drôme 2020
    We bezoeken Nyons met distilleerderij en aromatuin. We gaan naar het plateau met de gieren en zijn verschillende wilde lavendelsoorten (L. angustifolia, L. latifolia (Spijk) en de natuurlijke kruising L. x intermedia (Lavandin) bij Remuzat. Mogelijk is ook bezoek aan de velden en tuin van Herbier du Diois bij Chatillon en Diois. We wandelen en oogsten wilde lavendel, gele gentiaan, berendruif, Thymus vulgaris chemotype geraniol bij Bellegarde (oude tuin van Maurice) om hoestsiroop en likeur te maken. Bezoeken herboriste Claire Montesinos distillatie etherische olie en hydrolaten en herboristen Nathalie Portaz et Florence Huvet productrices de plantes médicinales. Andere mogelijkheden: wandeling door de kloof en naar de grot met de bron bij Cornillon sur l'Oule, afhankelijk van het tijdstip gaan we zuidelijker naar Ferrassières Fête de Lavande, wandeling in de flanken van de Vercors bij Abbaye de Valcroissant (vrouwenschoentje, Martagonlelie, wolfskers, gele affodil.....)
     
    Afspraak in het dorp La Motte-Chalancon op zaterdag 27 juni tussen 17 uur en 19 uur bij CAFE / BAR  "CHEZ LOULE"  90 rue du Bourg 26470 LA MOTTE CHALANCON. In La Motte zijn ook verschillende campings. Voor de deelnemers die al een dag eerder in La Motte wil ik op zaterdagmorgen om 11 uur een plaatselijke wandeling organiseren. Zelfde afspraakplaats om 11 uur.

    Wandelvakantie in de Alpen 4 juli tot 11 juli 2020
    Op zoek naar mythische planten zoals Rhodiola, Génépi, Gele gentiaan, Maanvaren en Edelweiss. We verblijven op een camping of gîte in de buurt van Chateau-Queyras. Beslissen in feite ter plaatse. Ik zorg voor een tent. We maken dagwandelingen. Kosten voor begeleiding 220 euro. Camping of gîte en reis is voor eigen rekening. Als je ook de kruidenstage in de Drome mee doet, kun je eventueel met mij meerijden naar de Queyras. Meer info bij Maurice Godefridi vlaamseherboristen@gmail.com. 

    Kruidige zomerstage in Bretagne
    Een groot deel van het jaar wonen we in Bretagne. Een heel andere omgeving dan de Franse Drôme, niet zo heet, vochtiger, en dus andere biotopen (heide, bos en rotsstrand) en andere planten. In de bossen van Huelgoat vinden we niet alleen eiken, beuken en kastanjes maar ook een onderbegroeiing van bosbessen, varens veel koningsvarens, mossen en typische planten van de streek zoals Muizedoorn en Navelkruid. In de veen- en heidegebieden van Monts d'Arrée domineren vooral struik- en dopheide, brem en massaal veel  gaspeldoorn... Zeer zeldzaam zijn een orchidee Malaxis des marais Hammarbya paludosa en L'asphodèle d'Arrondeau (Asphodelus arrondeaui). Deze zeldzaamheden zullen we waarschijnlijk niet tegen het plantaardig lijf lopen, maar Zonnedauw zien, behoort wel tot de mogelijkheden. Om nog een ander biotoop te bewonderen kunnen we een dag naar de rotskust van Roscoff of  zuidelijker naar Pont Aven en omgeving rijden. Zeewier is langs de kust het dominerend wild voedsel, zeesla, blaaswier en vele andere eetbare wieren zijn hier te oogsten. Verder vinden we op de rotsen met zicht op zee ook veel zeevenkel, In de omgeving van Roscoff groeien meer dan 500 soorten zeewier en vinden we ook een infocentrum over zeewier. 
    En naast de planten is Bretagne natuurlijk ook het land van menhirs en dolmens, spirituele monumenten die we op onze wandelingen zeker ook zullen beleven. 

    Programma kruidenstage Bretagne
    • wandeling in het woud van Huelgoat (rotsformaties)
    • wandeling bij Pont ar Gorret, oogsten muizedoorn, navelkruid, echte guldenroede....
    • kuststreek van Roscoff, bedrijfsbezoek zeewierverwerking, oogsten zeesla, zeevenkel, blaaswier...
    • kuststreek Camaret, rotskust Pointe de Penhir, menhirs, planten oa meekrap (kleurstofplant)
    • veen- en heidegebied met duivelsnaaigaren, heide, zonnedauw.....
    • tuin van Marleen en Maurice, verwerken kruiden tot tinctuur en siroop, smudgesticks....
    • gezellig in café-librairie L'Autre Rive met ook bijzondere plantenboeken
    Programma kruidenstages 2020
    • Za 27 juni Kruidenstage Drome tot za 4 juli 2020
    • Za 4 juli Kruidenstage Alpen tot za 11 juli 2020
    Algemene informatie 
    • Onze stages zijn eerder praktijkcursussen, waarbij je met verschillende aspecten van het herboristenberoep kan kennis maken (teelt, verzamelen, oogsten en verwerken).
    • De deelnamekosten voor de herboristische activiteiten (wandelingen, bedrijfsbezoeken, oogsten en bereidingen) zijn 220 euro per persoon per week
    • Voor de partners van deelnemers, die bijvoorbeeld alleen een aantal wandelingen willen meedoen, zijn de deelnamekosten 60 euro. 
    • De reis en het verblijf is voor eigen rekening. In Bellegarde en Diois zijn nog wel 2 gîtes beschikbaar. Verder zijn er campings in La Motte-Chalancon en 2 mooie chambre d'hôte bij een herboriste in Chalancon http://www.bienvenue-a-la-ferme.com/rhone-alpes/drome/la-motte-chalancon/ferme/ferme-du-bloudon/389565. Afspraakplaats is La Motte-Chalancon.
    • De stages zijn steeds met kleine groepen van 8 tot 12 personen. Elke dag is er minimaal 4 tot 5 uur stagebegeleiding, dikwijls de hele dag vooral als we een bedrijfje gaan bezoeken. Iedereen is natuurlijk ook vrij om eens een eigen activiteit te doen.
    • Mee te brengen of ter plaatse aanschaffen: ethanol 100 cc of meer naar eigen behoefte, snoeischaar of mes, eventueel schepje, enkele glazen potjes en flesjes, wat plastic of papieren zakjes voor zaad.....
    Voor inschrijvingen 
    stort je het vereiste bedrag (stages 220 euro per persoon) op rekeningnummer BE09001058188457
     (BIC code GEBABEBB)  
    van Maurice Godefridi. 
    Vermeld aantal personen (adres of emailadres) en data van de activiteit. Liefst inschrijven voor eind mei 2020. Na inschrijving krijg je nog documentatie over de planten van de streek. Een informatief gesprek over de stages is mogelijk. Mail mij dus even of kom eens langs. Mail:vlaamseherboristen@gmail.com / GSM 032 484 44 17 22. Via telefoon niet altijd bereikbaar, liefst mailen.
    Herboristen Opleiding 2019 - 2020

    Eerste deel (eerste jaar): basisopleiding herborist van 
    de 32ste opleiding die nu aan de gang is
    • derde weekend 28 en 29 maart 2020: kruiden voor luchtwegen, kruiden voor hart en bloedvaten (Thymus, Salvia, Sambucus..... Crataegus)
    • vierde weekend 23 en 24 mei 2020: kruiden voor het zenuwstelsel en voor nieren en urinewegen (Hypericum, Valeriana...Solidago)
    • vijfde weekend oktober 2020: kruiden hormonaal en huid (oa Vitex, Cimicifuga...Calendula, Symphytum)
    • een afsluitende dag: voor inleveren en bespreken eindwerken en bespreking adptogenen (Panax sp., Rhodiola)
    Tijdens de weekends en tijdens de seizoensdagen worden er ook preparaten (tinctuur, zalf e.d ) gemaakt.
    Kosten voor de 5 weekends: 450 euro cursusboek en digitale info inbegrepen

    Tweede deel: Leren in de natuur. Eten uit de natuur (buitendagen)
    Dit deel van de herboristen opleiding gaat door in de vrije natuur: wandelen, tuinbezoeken, koken…..Het is ook mogelijk dit uitgebreide deel van de cursus apart te volgen. We zullen in alle seizoenen en in verschillende biotopen meerdere dagwandelingen organiseren om zo de planten van het moment te leren kennen. Ze te oogsten, te proeven en te verwerken in de voeding of om er een tinctuur, siroop of zalf mee te maken.

    Buitendagen opleiding 2019 - 2020
    • Zondag 22 september 2019 eerste buitendag, introductiedag afspraak 10 uur ingang Domaine du Bonsoy 
    • Zaterdag 2 november 2019: buitendag in Domaine du Bonsoy. Afspraak bij de ingang van het domein om  10 uur Oogsten en verwerken van wilde, eetbare planten. In de namiddag wandeling in Sosoye kalkflora.
    • Zondag 3 november 2019: afspraak ingang Domaine du Bonsoy. We wandelen en oogsten eetbare wilde planten om soep te maken. Introductieles fytotherapie over griep. Bezoek kruidenbib van Maurice Domaine du Bonsoy Rue Corail 12 Blaimont
    • Zaterdag 23 november buitendag Weris. Over bessen, winterprofiel planten, maretakken, dolmens en menhirs. Afspraak 10 uur kerk Weris. Breng een flesje met ethanol mee om een energetische tinctuur te maken.
    • Za 21 maart 2020 buitendag voormiddag Leuven. Afspraak 10 uur https://www.visitleuven.be/nl/kruidtuin, namiddag Hoegaarden bij de kerk om 14 uur.
    • Za en Zo 4 en 5 april 2020: buitendagen
    • Za en Zo 2 en 3 mei 2020: buitendagen
    • Zo 10 mei 2020: buitendag
    • za 16 mei 2020: buitendag Ecoflora of ander bedrijf
    • vr. 22 mei 2020: buitendag voor 4de weekend opleiding (22 en 23 mei)
    • Zo 31 mei en ma 1 juni 2020
    Plaatsen: Oude spoorweg en resten tuin Maurice Weelde Statie, Ecoflora Halle, tGrom St Katelijne-Waver,  kwekerij Ortie-culture, Tuin Univ Brussel, Weris, Domaine du Bonsoy. Op de buitendagen oogsten we planten, maken preparaten en koken we. Andere voorstellen kunnen gedaan worden. Mogelijk nog een buitendag in de zomer en september 2020.

    De cursisten van de buitencursus kunnen uit 15 geplande dagen 10 dagen kiezen: kosten 200 euro. Deze dagen zijn ook apart te volgen. Kosten per dag 20 euro. Inschrijven kan door het storten van 200 euro op rekening van Maurice Godefridi BE09 0010 5818 8457 met vermelding Leren in de natuur 2019-2020.

    Praktische informatie over de twee en dertigste opleiding voor herboristen nieuwe stijl, die plaats heeft op verschillende plaatsen verdeeld over Belgie en Nederland. Elke dag is er les van 10 uur tot 17 uur met de nodige pauzes. We gaan ook veel naar buiten om de planten in de tuin of de omgeving te leren kennen. Daarnaast zijn over het jaar verdeeld 10 buitendagen (ook apart te volgen). Een stageweek in de Franse Drôme of Bretagne is voor de cursisten apart te volgen als aanvulling op de cursus.

    Cursuskosten: 450 euro voor de hele opleiding (5 weekends, cursusboek en digitale info ) + 10 buitendagen 200 euro, samen 630 euro. De 2 delen van de opleiding kunnen in 1 of in 2 jaar gevolgd worden. Inschrijven kan door het storten van 50 euro op rekening van Maurice Godefridi BE09 0010 5818 8457 met vermelding herborist 2019 - 2020. Volledige betaling 5 weekends voor 25 oktober op rekening van Maurice Godefridi BE09 0010 5818 8457 met vermelding basiscursus herborist (5 weekends) 2019 - 2020.    Eten uit de natuur. Het jaar rond genieten van gezond wild groen.

    Het tweede deel van de herboristen opleiding gaat door in de vrije natuur: wandelen, tuinbezoeken, koken, …..Het is het ook mogelijk dit uitgebreide deel van de cursus apart te volgen. We zullen in alle seizoenen en in verschillende biotopen meerdere dagwandelingen organiseren om zo de planten van het moment te leren kennen. Ze te oogsten, te proeven en te verwerken in de voeding of om er een tinctuur, siroop of zalf mee te maken.

    Programma
    • oktober, november: vooral wortels herkennen en verwerken, valeriaan, paardenbloem, engelwortel, teunisbloem…….verder wild fruit oogsten en verwerken, meidoorn, vlier, braam,gojibes, rozenbottel, duindoorn…
    • februari, maart: het eerste jonge groen oogsten, vooral voor gebruik in de voeding: vogelmuur, winterpostelein, kraailook, look zonder look, brandnetel, veldkers, wilde rucola, paardenbloem, weegbree, daslook, speenkruid, bereklauw
    • maart, april: dennentoppen, knoppen van bomen en struiken (es, eik), berkensap
    • april: bezoek aan kwekerij van wilde planten Ecoflora, Ortie-culture, Biosfeer.....
    • april, mei: scheuten van verschillende planten oogsten oa Japanse duizendknoop (confiture)
    • mei: blad en bloesem van meidoorn, paardenbloem (gelei), bedstro (maitrank), blad van veel basiskruiden oogsten zoals weegbree, paardenbloem, brandnetel…..
    • juni: blad van bomen: Ginkgo biloba, berk, lindebloesem, vlierbloesem
    • juli, augustus: veel bloeiende planten oogsten: echte guldenroede...
    Wat we verder zullen zien en wanneer is afhankelijk van de natuur zelf. We verkennen verschillende biotopen, kalkflora in de Belgische Ardennen, kustflora, bosbiotopen, beekdalen, heide ……
    Het is ook mogelijk om als aanvulling de kruidenstage in de Zuiderse Drôme of in Bretagne te volgen.

    Je kan 10 dagen kiezen uit dit aanbod voor 200 euro. De andere dagen zijn natuurlijk ook apart te volgen (20 euro per dag)

    Mee te brengen
    stevig schepje, kleine snoeischaar, mes, kleine papieren zakjes en plastic zakken, tas, notitieboekje, pen, flora, fototoestel, soms pannetje om te koken en te proeven. 

    Kostprijs: 200 euro voor 10 dagen, digitale documentatie inbegrepen. Inschrijven door betaling van 200 euro op rekening BE09 0010 5818 8457 (BIC code GEBABEBB) van Maurice Godefridi met vermelding Opleiding 'Eten uit de natuur’. Na de inschrijving krijg je digitaal een eerste register 'Wild voedsel' toegestuurd. Ook het digitale cursusboek van de opleiding is in de prijs inbegrepen. De wandellessen zijn ook apart te volgen (voor 20 euro)
    Derde deel opleiding: Cursus Fytotherapie

    In de herboristenopleiding bespreken we verschillende planten met hun gezondheidsbevorderende werking, De cursus fytotherapie of kruidengeneeskunde is een aanvulling op de lessen kruidenleer. Aan de hand van een fytoschema bespreken we een gezondheidsprobleem (bloedvaten, stress, slapeloosheid, prostaatklachten, huidproblemen ...), geven een korte definitie van de kwaal, bespreken de mogelijke oorzaken en de kruiden en voedingssupplementen die ondersteunend kunnen werken. 
    De cursus (15 lesdagen) is niet alleen interessant voor herboristen, maar ook voor mensen uit de paramedische sector, of voor apothekers en artsen. Deze cursus kan altijd ook op aanvraag opgestart worden. info vlaamseherboristen@gmail.com    Facultatieve aanvullende cursusblokken
    Cursus fytotherapie: Over griep, allergie, hoge bloeddruk, stress, depressie, prostaatklachten, blaasontsteking, reuma, eczeem, natuurlijke doping, potentieproblemen........
    Cursus kruidenteelt. Over het telen van geneeskrachtige en wilde planten. En over de aanleg van een geneeskrachtige kruidenborder 4 dagen over het jaar verdeeld (oktober, maart, mei, juni)
    Cursus in de natuur. Wild voedsel. Het jaar rond genieten van gezond groen. 

    Korte versie herborist. Schriftelijke opleiding herborist met praktijkdagen
    Het is ook mogelijk de kruidenbesprekingen (cursusboek fytologie) aan te schaffen met extra digitale info (oa seizoensgebonden info over oogsten en verwerken van planten, vraag / antwoord), het volgen van 1 weekend (eerste) en 3 buitendagen naar keuze. Kosten zijn dan 190 euro    Een filosofische overdenking

    Met elke plant in mijn leven heb ik en ook jullie allemaal, ooit eens op een of andere manier voor de eerste keer kennis gemaakt. Bij sommige planten, vooral dan als baby, was dat in de vorm van voedsel, bijvoorbeeld worteltjes in potjes, waarvan ik toen niet wist dat het ooit levende planten geweest waren.

    Bij andere planten was dat, vooral als kind, in de natuur, bos en veld, bijvoorbeeld de brandnetel, die tot mijn stomme verbazing, een duidelijk en prikkelend antwoord had op mijn aanraking.

    Bij een derde groep planten, als volwassen mens, was het dikwijls omdat ik er iets over las, dus op een rationele manier.
    Je zou kunnen zeggen dat ik in verschillende levensfases op verschillende manieren kennis gemaakt heb met planten: als baby oraal-instinctief, als kind emotioneel-belevend en als volwassene rationeel-afstandelijk.
    Volledige kennis kan misschien pas ontstaan als ik zowel de baby, het kind als de volwassene in mij op de planten loslaat. Is dat de reden waarom ik bij het lezen over een plant, direct de behoefte krijg om hem in levende lijve te zien, aan te raken, te proeven en soms te oogsten of te verwerken?

    Door deze behoefte om op vele manieren met een plant kennis te maken ontstaat een jarenlange relatie met planten, waardoor een verdieping, een ware kennis ontstaat. Een echte relatie dus, waardoor, net zoals bij mensenvrienden, de plant en ik mekaar volledig en zonder woorden kunnen begrijpen.

    Planten waarmee ik zo een relatie heb of aan het opbouwen ben zijn onder andere, ik heb enige schroom om hun namen te noemen, lavendel, weegbree, paardenbloem, maar ook uitheemse bengels, gastarbeiders zoals monnikenpeper en  rozenwortel.
    Ik leid als zodanig een veelzijdig dubbelleven in verschillende stadia met vele planten. Ik heb zelfs foto’s, zaadjes, blaadjes of bloemen van deze geliefden in mijn portefeuille of in mijn broekzak. En soms, ik durf het nauwelijks te bekennen, soms draag ik ze als een amulet op mijn hart. Misschien wel de ultieme manier om te genieten van mekaar.

    Voor meer info: Maurice Godefridi
    vlaamseherboristen@gmail.com
    www.herborist.infoteur.nl
    http://kruidwis.blogspot.com/

    Als herborist en voorzitter van de herboristen vereniging
    www.herboristen.be. ben ik dagelijks bezig om goede informatie te verschaffen over de gezondheidswaarde van planten. Dat gebeurt door het geven van cursussen, het organiseren van kruidenstages, het begeleiden van wandelingen en het schrijven van populair-wetenschappelijke artikels over kruiden.