Leven met kruiden. Maurice Godefridi / Herboristen Opleiding 'Dodonaeus'

Herboristen Opleiding 2021- 2022
34 jaar herboristenopleiding: éénjarige, twee- of driejarige opleiding
de  allereerste opleiding in Vlaanderen

We starten eind oktober met een herboristen opleiding, die gegeven wordt in:

Eerste deel (eerste jaar): basisopleiding herborist.
 • 5 weekends van 2 dagen,
 • info en opdrachten via mail,
 • een stageweek in Frankrijk (facultatief)
 • en een afsluitend weekend (inleveren eindwerken).
 • lesdagen van 10 uur tot 17 uur.
eerste weekend 30 en 31 oktober. We bespreken een verkorte versie van het cursusboek. Dit weekend is ook apart te volgen. Kosten 100 euro. Afspraak bij Helianthus Brembosstraat 40, 1800 Vilvoorde.
tweede weekend: 27 en 28 november 2021
derde weekend eind februari
vierde weekend begin april
vijfde weekend eind mei


Wegens de Coronamaatregelen zijn de vorige opleidingen (begonnen in 2019, 2020 (2)) niet altijd vlot verlopen. Cursisten uit die opleidingen, die lessen gemist hebben, kunnen de nieuwe opleiding gedeeltelijk gratis volgen

Tweede deel: Leren in de natuur. Eten uit de natuur (buitendagen)
Dit deel van de herboristen opleiding gaat door in de vrije natuur: wandelen, tuinbezoeken, koken…..Het is ook mogelijk dit uitgebreide deel van de cursus apart te volgen. We zullen in alle seizoenen en in verschillende biotopen meerdere dagwandelingen organiseren om zo de planten van het moment te leren kennen. Ze te oogsten, te proeven en te verwerken in de voeding of om er een tinctuur, siroop of zalf mee te maken. 10 buitendagen kosten 200 euro. Te storten op rekening van Maurice Godefridi BE09 0010 5818 8457 met vermelding buitendagen 2021.  / Buitendagen ook apart te volgen. Kost 20 euro

Buitendagen
 • 21 en 22 augustus 2021. Zaterdag 21 afspraak 10 uur in Nismes (Viroinval) bij de brug over l'eau noire en zondag 22 afspraak 10 uur bij de grote kerk en de tuinen in Hoegaarden. We bespreken de flora van de oude spoorwegen (Hoegaarden), de kalkflora (Nismes) en een uitgebreide monografie uit de cursus (Thymus sp. en Filipendula ulmaria). Je mag ook een voorstel doen.
 • 23 en 24 oktober 2021 Thema wortels en eventueel zaad en vruchten (sleedoorn..) oogsten. Afspraak ingang domaine du Bonsoy 10 uur.
Kruidenvakanties / Stages 
 • Eerste week juli 2021. Kruidenstage in de Drôme
 • Tweede week juli 2021. Alpenwandelstage

Cursuskosten: 450 euro voor de hele opleiding (5 weekends, cursusboek en digitale info ) + 10 buitendagen 200 euro, samen 630 euro. De 2 delen van de opleiding kunnen in 1 of in 2 jaar gevolgd worden. Inschrijven kan door het storten van 100 euro op rekening van Maurice Godefridi BE09 0010 5818 8457 met vermelding herborist 2021. Volledige betaling 5 weekends (450 euro) voor de start van de opleiding. Inschrijvingsbedrag van 100 euro kan na annulatie niet meer terug betaald worden. Je kan je dan wel inschrijven voor de volgende opleiding.

Na het volgen van de opleiding en het maken van een eindwerk ontvang je een getuigschrift. Buitendagen. Leren al wandelend. Voor de cursisten van alle opleidingen. Voor iedereen mits vooraf inschrijven.
 • 27 en 28 maart 2021. Weris
 • 24 en 25 april 2021
 • 22 en 23 mei 2021
 • 19 en 20 juni 2021. Leuven Kruidtuin en Blaimont Bonsoy
 • 17 juli 2021
 • 21 en 22 augustus 2021. Zaterdag 21 afspraak 10 uur in Nismes (Viroinval) bij de brug over l'eau noire en zondag 22 afspraak 10 uur bij de grote kerk en de tuinen in Hoegaarden. We bespreken de flora van de oude spoorwegen (Hoegaarden), de kalkflora (Nismes) en een uitgebreide monografie uit de cursus (Thymus sp. en Filipendula ulmaria). Je mag ook een voorstel doen.
 • 23 en 24 oktober 2021 Thema wortels en eventueel zaad en vruchten (sleedoorn..) oogsten. Afspraak ingang domaine du Bonsoy 10 uur.Kosten voor niet-cursisten 20 euro per dag per persoon. Inschrijven door betaling op rekeningnummer BE09001058188457 (BIC code GEBABEBB)  van Maurice Godefridi met vermelding datum wandeling en mail naar vlaamseherboristen@gmail.com.


Internet-herborist


Het was al lang de bedoeling en nu verplicht een virus ons om het ook te doen. Een 'schriftelijke' opleiding herborist aangevuld met virale en echte wandelingen. 


Programma

1. Kruidenmonografieën per seizoen en per werking (luchtwegen, spijsvertering....). Voorbeeld: in mei bespreken we basisplanten zoals gewone vlier / Sambucus nigra en Meidoorn / Crataegus species. We bespreken ongeveer honderd belangrijke eetbare en medicinale planten. Hoofdzakelijk planten van bij ons, die je zelf kan oogsten en verwerken.

2. Een verhaal en uitleg bij de basisplanten (echte kamille, gewone vlier, meidoorn, goudsbloem, duizendblad, paardenbloem, brandnetel ....)

3. Fytoschema's. Bespreking van een aandoening. Griep, bloeddruk, eczeem, prostaatklachten.....

4. Kruidenwandelingen. 4 echte wandelingen, 1 per seizoen. Oogsten van wortels, blad, bloem en knoppen om te verwerken tot tinctuur, siroop of om te gebruiken in de keuken.

5. Goed te combineren met het eerste weekend van de opleiding herborist zaterdag 9 en zondag 10 januari 2021 (kost 100 euro)


Praktisch

Starten kun je op elk moment. Inschrijven door storten van het inschrijvingsgeld 220 euro op rekening van Maurice Godefridi BE09 0010 5818 8457 met vermelding internet-herborist Dodonaeus 2020. Stuur ook een bevestigingsmail naar vlaamseherboristen@gmail.com met vermelding van een mailadres, waar het cursuspakket naar verzonden moet worden
Kruidenvakanties 2021

Kruidenstage en vakantie in de Franse Drôme
Al jaren organiseren we kruiden- en wandelvakanties in de Drôme-Diois en de Drôme Provençale. In deze streek gelegen tussen Verçors en Mont Ventoux liggen verspreid over het landschap vriendelijke gebergtes en wezenloos stille valleitjes, gorges en dorpjes. Schuchter vers groen vermengt zich in het voorjaar met de kruidige kracht van tijm en lavendel, schijnbaar chaotische natuur wordt afgewisseld met geordende cultuur van olijfboomgaarden en lavendelvelden. Hier hebben mens en natuur een evenwicht gevonden. Niet alleen mensen en planten voelen zich hier thuis, maar ook gemzen en gieren zijn er volop te bewonderen.
  De streek is door zijn gunstige ligging het hele jaar door goed te bewandelen. Massif de Saou, Montagne d’Angèle, gelegen tussen 300 en 1600 meter, zijn de landschappen die we tijdens onze kruidenstage bewandelen. We gaan naargelang de belangstelling natuurlijk ook bedrijfjes bezoeken. Mensen, herboristen die kruiden telen en verwerken tot siropen, etherische olie en andere smakelijke, gezonde en decoratieve producten. Bij Bernard, Claire, Carole en anderen zijn we thuis en worden we op een persoonlijke manier ontvangen.
   De zuiderse stadjes Nyons (met aromatuin en olijfmuseum) en Die (met kruidenverwerkende bedrijfjes en wijnkelders) zijn goed bereikbaar en kunnen eventueel bezocht worden. Ook de natuur hebben we ondertussen volop verkend, wat ons de gelegenheid gaf om bijzondere planten te ontdekken (Wolfskers, Pioenroos..) en nieuwe wandelroutes te introduceren. Tot 2019 verbleven we in het dorp Bellegarde en Diois in hotel Le Prasada, dat is helaas niet meer mogelijk. We spreken dit jaar af in La Motte-Chalancon, daar zijn verschillende goede campings en een klein hotel.

   Programma kruidenstage Drôme 2022
   We bezoeken Nyons met distilleerderij en aromatuin. We gaan naar het plateau met de gieren en zijn verschillende wilde lavendelsoorten (L. angustifolia, L. latifolia (Spijk) en de natuurlijke kruising L. x intermedia (Lavandin) bij Remuzat. Mogelijk is ook bezoek aan de velden en tuin van Herbier du Diois bij Chatillon en Diois. We wandelen en oogsten wilde lavendel, gele gentiaan, berendruif, Thymus vulgaris chemotype geraniol bij Bellegarde (oude tuin van Maurice) om hoestsiroop en likeur te maken. Bezoeken herboriste Claire Montesinos distillatie etherische olie en hydrolaten en herboristen Nathalie Portaz et Florence Huvet productrices de plantes médicinales. Andere mogelijkheden: wandeling door de kloof en naar de grot met de bron bij Cornillon sur l'Oule, afhankelijk van het tijdstip gaan we zuidelijker naar Ferrassières Fête de Lavande, wandeling in de flanken van de Vercors bij Abbaye de Valcroissant (vrouwenschoentje, Martagonlelie, wolfskers, gele affodil.....)
    
   Afspraak in het dorp La Motte-Chalancon op zaterdag 3 juli tussen 17 uur en 19 uur bij CAFE / BAR  "CHEZ LOULE"  90 rue du Bourg 26470 LA MOTTE CHALANCON. 

   Wandelvakantie in de Alpen 2022
   Op zoek naar mythische planten zoals Rhodiola, Génépi, Gele gentiaan, Maanvaren en Edelweiss. We verblijven op een camping of gîte in de buurt van Chateau-Queyras. Beslissen in feite ter plaatse. Ik zorg voor een tent. We maken dagwandelingen. Kosten voor begeleiding 250 euro. Camping of gîte en reis is voor eigen rekening. Als je ook de kruidenstage in de Drome mee doet, kun je eventueel met mij meerijden naar de Queyras. Meer info bij Maurice Godefridi vlaamseherboristen@gmail.com. 

   Algemene informatie
   • Onze stages zijn eerder praktijkcursussen, waarbij je met verschillende aspecten van het herboristenberoep kan kennis maken (teelt, verzamelen, oogsten en verwerken).
   • De deelnamekosten voor de herboristische activiteiten (wandelingen, bedrijfsbezoeken, oogsten en bereidingen) zijn 250 euro per persoon per week
   • Voor de partners van deelnemers, die bijvoorbeeld alleen een aantal wandelingen willen meedoen, zijn de deelnamekosten 100 euro. 
   • De reis en het verblijf is voor eigen rekening. In Bellegarde en Diois zijn nog wel 2 gîtes beschikbaar. Verder zijn er campings in La Motte-Chalancon en 2 mooie chambre d'hôte bij een herboriste in Chalancon http://www.bienvenue-a-la-ferme.com/rhone-alpes/drome/la-motte-chalancon/ferme/ferme-du-bloudon/389565. Afspraakplaats is La Motte-Chalancon.
   • De stages zijn steeds met kleine groepen van 8 tot 12 personen. Elke dag is er minimaal 4 tot 5 uur stagebegeleiding, dikwijls de hele dag vooral als we een bedrijfje gaan bezoeken. Iedereen is natuurlijk ook vrij om eens een eigen activiteit te doen.
   • Mee te brengen of ter plaatse aanschaffen: ethanol 100 cc of meer naar eigen behoefte, snoeischaar of mes, eventueel schepje, enkele glazen potjes en flesjes, wat plastic of papieren zakjes voor zaad.....
   Voor inschrijvingen
   stort je het vereiste bedrag (stages 250 euro per persoon) op rekeningnummer BE09001058188457
    (BIC code GEBABEBB)  
   van Maurice Godefridi. 
   Vermeld aantal personen (adres of emailadres) en data van de activiteit. Liefst inschrijven voor eind mei 2021. Na inschrijving krijg je nog documentatie over de planten van de streek. Een informatief gesprek over de stages is mogelijk. Mail mij dus even of kom eens langs. Mail:vlaamseherboristen@gmail.com / GSM 032 484 44 17 22.

   Lees over de streek waar we onze kruidenstages organiseren op http://kruidwis.blogspot.fr/search?q=pont+ar. Meer info en foto's https://www.facebook.com/opleidingherborist/   Eten uit de natuur. Het jaar rond genieten van gezond wild groen.

   Het tweede deel van de herboristen opleiding gaat door in de vrije natuur: wandelen, tuinbezoeken, koken, …..Het is het ook mogelijk dit uitgebreide deel van de cursus apart te volgen. We zullen in alle seizoenen en in verschillende biotopen meerdere dagwandelingen organiseren om zo de planten van het moment te leren kennen. Ze te oogsten, te proeven en te verwerken in de voeding of om er een tinctuur, siroop of zalf mee te maken.

   Programma
   • oktober, november: vooral wortels herkennen en verwerken, valeriaan, paardenbloem, engelwortel, teunisbloem…….verder wild fruit oogsten en verwerken, meidoorn, vlier, braam,gojibes, rozenbottel, duindoorn…
   • februari, maart: het eerste jonge groen oogsten, vooral voor gebruik in de voeding: vogelmuur, winterpostelein, kraailook, look zonder look, brandnetel, veldkers, wilde rucola, paardenbloem, weegbree, daslook, speenkruid, bereklauw
   • maart, april: dennentoppen, knoppen van bomen en struiken (es, eik), berkensap
   • april: bezoek aan kwekerij van wilde planten Ecoflora, Ortie-culture, Biosfeer.....
   • april, mei: scheuten van verschillende planten oogsten oa Japanse duizendknoop (confiture)
   • mei: blad en bloesem van meidoorn, paardenbloem (gelei), bedstro (maitrank), blad van veel basiskruiden oogsten zoals weegbree, paardenbloem, brandnetel…..
   • juni: blad van bomen: Ginkgo biloba, berk, lindebloesem, vlierbloesem
   • juli, augustus: veel bloeiende planten oogsten: echte guldenroede...
   Wat we verder zullen zien en wanneer is afhankelijk van de natuur zelf. We verkennen verschillende biotopen, kalkflora in de Belgische Ardennen, kustflora, bosbiotopen, beekdalen, heide ……
   Het is ook mogelijk om als aanvulling de kruidenstage in de Zuiderse Drôme of in Bretagne te volgen.

   Je kan 10 dagen kiezen uit dit aanbod voor 200 euro. De andere dagen zijn natuurlijk ook apart te volgen (20 euro per dag)

   Mee te brengen
   stevig schepje, kleine snoeischaar, mes, kleine papieren zakjes en plastic zakken, tas, notitieboekje, pen, flora, fototoestel, soms pannetje om te koken en te proeven. 

   Kostprijs: 200 euro voor 10 dagen, digitale documentatie inbegrepen. Inschrijven door betaling van 200 euro op rekening BE09 0010 5818 8457 (BIC code GEBABEBB) van Maurice Godefridi met vermelding Opleiding 'Eten uit de natuur’. Na de inschrijving krijg je digitaal een eerste register 'Wild voedsel' toegestuurd. Ook het digitale cursusboek van de opleiding is in de prijs inbegrepen. De wandellessen zijn ook apart te volgen (voor 20 euro zonder digitale info)

   Programma 2021
   Buitendagen. Leren al wandelend. Voor de cursisten van alle opleidingen. Voor iedereen mits vooraf inschrijven.
   • 16 en 17 januari 2021 Weris. Afspraak aan de kerk om 10 uur.
   • 27 en 28 maart 2021
   • 24 en 25 april 2021
   • 22 en 22 mei 2021
   • 19 en 20 juni 2021
   Nog enkele wandelingen in de zomer en in het najaar


   Derde deel opleiding: Cursus Fytotherapie

   In de herboristenopleiding bespreken we verschillende planten met hun gezondheidsbevorderende werking, De cursus fytotherapie of kruidengeneeskunde is een aanvulling op de lessen kruidenleer. Aan de hand van een fytoschema bespreken we een gezondheidsprobleem (bloedvaten, stress, slapeloosheid, prostaatklachten, huidproblemen ...), geven een korte definitie van de kwaal, bespreken de mogelijke oorzaken en de kruiden en voedingssupplementen die ondersteunend kunnen werken. 
   De cursus (15 lesdagen) is niet alleen interessant voor herboristen, maar ook voor mensen uit de paramedische sector, of voor apothekers en artsen. Deze cursus kan altijd ook op aanvraag opgestart worden. info vlaamseherboristen@gmail.com   Facultatieve aanvullende cursusblokken
   Cursus fytotherapie: Over griep, allergie, hoge bloeddruk, stress, depressie, prostaatklachten, blaasontsteking, reuma, eczeem, natuurlijke doping, potentieproblemen........
   Cursus kruidenteelt. Over het telen van geneeskrachtige en wilde planten. En over de aanleg van een geneeskrachtige kruidenborder 4 dagen over het jaar verdeeld (oktober, maart, mei, juni)
   Cursus in de natuur. Wild voedsel. Het jaar rond genieten van gezond groen. 

   Korte versie herborist. Schriftelijke opleiding herborist met praktijkdagen
   Het is ook mogelijk de kruidenbesprekingen (cursusboek fytologie) aan te schaffen met extra digitale info (oa seizoensgebonden info over oogsten en verwerken van planten, vraag / antwoord), het volgen van 1 weekend (eerste) en 3 buitendagen naar keuze. Kosten zijn dan 190 euro   Een filosofische overdenking

   Met elke plant in mijn leven heb ik en ook jullie allemaal, ooit eens op een of andere manier voor de eerste keer kennis gemaakt. Bij sommige planten, vooral dan als baby, was dat in de vorm van voedsel, bijvoorbeeld worteltjes in potjes, waarvan ik toen niet wist dat het ooit levende planten geweest waren.

   Bij andere planten was dat, vooral als kind, in de natuur, bos en veld, bijvoorbeeld de brandnetel, die tot mijn stomme verbazing, een duidelijk en prikkelend antwoord had op mijn aanraking.

   Bij een derde groep planten, als volwassen mens, was het dikwijls omdat ik er iets over las, dus op een rationele manier.
   Je zou kunnen zeggen dat ik in verschillende levensfases op verschillende manieren kennis gemaakt heb met planten: als baby oraal-instinctief, als kind emotioneel-belevend en als volwassene rationeel-afstandelijk.
   Volledige kennis kan misschien pas ontstaan als ik zowel de baby, het kind als de volwassene in mij op de planten loslaat. Is dat de reden waarom ik bij het lezen over een plant, direct de behoefte krijg om hem in levende lijve te zien, aan te raken, te proeven en soms te oogsten of te verwerken?

   Door deze behoefte om op vele manieren met een plant kennis te maken ontstaat een jarenlange relatie met planten, waardoor een verdieping, een ware kennis ontstaat. Een echte relatie dus, waardoor, net zoals bij mensenvrienden, de plant en ik mekaar volledig en zonder woorden kunnen begrijpen.

   Planten waarmee ik zo een relatie heb of aan het opbouwen ben zijn onder andere, ik heb enige schroom om hun namen te noemen, lavendel, weegbree, paardenbloem, maar ook uitheemse bengels, gastarbeiders zoals monnikenpeper en  rozenwortel.
   Ik leid als zodanig een veelzijdig dubbelleven in verschillende stadia met vele planten. Ik heb zelfs foto’s, zaadjes, blaadjes of bloemen van deze geliefden in mijn portefeuille of in mijn broekzak. En soms, ik durf het nauwelijks te bekennen, soms draag ik ze als een amulet op mijn hart. Misschien wel de ultieme manier om te genieten van mekaar.

   Voor meer info: Maurice Godefridi
   vlaamseherboristen@gmail.com
   www.herborist.infoteur.nl
   http://kruidwis.blogspot.com/

   Als herborist en voorzitter van de herboristen vereniging
   www.herboristen.be. ben ik dagelijks bezig om goede informatie te verschaffen over de gezondheidswaarde van planten. Dat gebeurt door het geven van cursussen, het organiseren van kruidenstages, het begeleiden van wandelingen en het schrijven van populair-wetenschappelijke artikels over kruiden.