thema's‎ > ‎

de bakkerHoeken

Een bakkerij in de klas is bij dit thema natuurlijk geweldig. In de hoek kunnen onder andere aanwezig zijn:
- bakkersmutsen
- schorten
- taart-/cakevormen
- vormpjes om koekjes mee te maken
- deegroller
- toonbank, kassa, geld
- papier en potloden (om prijskaartjes van te maken of om op te tekenen wat er te koop is)
enz.

Als er in de klas tussen hoeken heen en weer gelopen/gespeeld mag worden past de huishoek hier heel goed bij. De kinderen die in de huishoek spelen kunnen dan het brood voor het huis halen bij de bakkerij.


Liedjes

Elke morgen opgelet

Elke morgen, opgelet,
springt de bakker uit zijn bed,
hij pakt meel uit grote zakken,
hij moet honderd broden bakken,
honderd broden, bruin en wit,
krentenbrood waar spijs in zit.

Elke morgen, keer op keer,
is de bakker in de weer;
taarten maken, koekjes bakken,
hij verkoopt vaak volle zakken
maar soms eet hij, wat een mop,
zelf de meeste dingen op.
(Uit: Eigenwijs)


Zeg bakkertje

Zeg bakkertje, zeg bakkertje, wat doe je met dat meel?
Ik maak er grote broden van en koekjes, o zo veel!
(Uit: Eigenwijs)
Taalactiviteiten

Bas-plaat
De eerste plaat van het boek 'Ik ben Bas', is een praatplaat die je heel erg goed kan gebruiken bij dit thema. Het verhaal gaat over Bas die zichzelf aankleed, wat herkenbaar is voor kinderen: kan je jezelf al aankleden, kies je zelf je kleren die je aan wilt, enz.
Daarnaast kun je de plaat gebruiken om lichaamsdelen te benoemen en te kijken wat er anders is aan Bas dan aan de kinderen:
- heeft Bas hetzelfde haar als jij?
- heeft Bas evenveel vingers als jij?
- dezelfde kleren?
- enz.

De bakker bellen voor een bezoek
Bij dit thema is het natuurlijk erg leuk om een bezoekje te brengen aan de bakker. Je kunt dat als leerkracht zelf helemaal regelen, maar je kunt de kinderen ook een beetje laten helpen met regelen. Begin met een kringgesprek --> als je naar de bakker wilt met de hele klas, kan je dan zomaar binnen komen stappen, of is het handig dat de bakker dat van te voren weet? 
Hoe kun je dat afspreken? (bellen of naar de winkel toe gaan, in dit geval bellen)
Als je dat gaat afspreken, wat moet de bakker dan precies weten en wat moeten wij weten? (datum, tijd, hoeveel kinderen, hoe lang het duurt, enz.)
Waar kunnen we het telefoonnummer van de bakker vinden? (telefoonboek)

Schrijf deze dingen op, aan de hand van pictogrammen, zodat de kinderen kunnen zien of ze alles aan de bakker gevraagd hebben.
Voer dit daarna uit: ga het telefoonnummer opzoeken en lees het voor, laat een kind het opschrijven. Kies een kind dat mag bellen en zet de telefoon op 'speaker', zodat alle kinderen kunnen meeluisteren. Help het kind tijdens het telefoongesprek wel een beetje, zodat alles wat de kinderen moeten weten, ook daadwerkelijk gevraagd is. Schrijf ondertussen (ook weer met pictogrammen) op wat er met de bakker afgesproken wordt.

Het is wel handig om van te voren met de bakker af te spreken dat je met de klas gaat bellen. Spreek een tijdstip af, zo weet de bakker ook wat er gaat gebeuren, en dat is voor het kind dat belt ook fijn.

Rekenactiviteiten

Koekjes bakken
(Bij deze activiteit kun je er voor kiezen om iets anders dan koekjes te maken.)
(Deze activiteit kan ook als taalactiviteit gedaan worden: het benoemen van ingrediënten en voorwerpen die je nodig hebt tijdens het bakproces.)

Deeg maken
Begin met deze activiteit in de kring. Om koekjes te bakken, heb je deeg nodig. Dit deeg kun je met de kinderen samen in de kring maken. Als je dit teveel werk vind, kun je het deeg van te voren zelf maken, bespreken met de kinderen hoe dat gemaakt is, en ze alleen de koekjes laten bakken. Als je het wel met de kinderen in de kring gaat maken, wat ze heel leuk vinden (!), kies dan wel koekjes uit die makkelijk te maken zijn en waarvan het deeg ook niet moeilijk is te maken.

Pak de ingrediënten die je nodig hebt voor het deeg en leg deze neer op de tafel. Laat de kinderen benoemen wat alles is. Pak daarna het recept en lees het voor. Het zou helemaal leuk zijn als er een speciaal kinderrecept is, waarop de kinderen zelf kunnen zien wat ze nodig hebben. Werk hierbij met plaatjes en pictogrammen, bijvoorbeeld: je hebt 1 ei nodig, dan neem je een plaatje van een ei en 1 stip erachter.
Er zullen ook dingen in moeten die gewogen moeten worden, zoals bloem of suiker. De meeste kleuters kunnen zelf niet wegen hoeveel ze nodig hebben. Je kunt dan in een schaaltje telkens iets erbij gieten van het product en de getallen noemen: is dat al genoeg?
Als laatste moet alles gemixt of gekneed worden. Dit kun je misschien beter zelf doen. Dan zou ik de kinderen wel eerst even aan het deeg laten voelen en ruiken.
Doe je deze activiteit als rekenactiviteit: gebruik termen als meer/minder, hoeveel hebben we er van nodig?, aantallen tellen, wegen, enz.
Doe je deze activiteit als taalactiviteit: benoem zelf en laat de kinderen benoemen welke dingen je allemaal gebruikt en laat ze het bakproces vertellen.
Natuurlijk kan je ook een mix maken met taal- en rekenactiviteiten door elkaar.


Koekjes maken
De koekjes maken kan ik kleine groepjes gebeuren, zo heb je zelf goed overzicht over wat er gebeurt en kun je helpen waar dat nodig is. De koekjes kunnen met behulp van vormpjes gemaakt worden, maar de kinderen kunnen zelf ook wat maken. Let hierbij wel op dat de koekjes niet te dun worden, want dan kunnen ze breken als ze gebakken worden, en als de kinderen hele kleine versieringen of vormpjes op de koekjes maken, zou ik hen waarschuwen dat je dat misschien niet meer terugziet als ze gebakken zijn.
De kinderen doen hun gemaakte koekje op een ovenschaal met bakpapier en dan kunnen ze gebakken worden. Als dit niet in de klas is, laat de kinderen dan af en toe even bij de oven kijken en vooral ruiken.Werkjes


Muffin

Benodigdheden:
- gekleurd papier
- kleine rondjes (bijv. uit perforator)
- lijm
- schaar

Knip van gekleurd papier de muffin. Met de kleine rondjes papier kan de muffin versierd worden.
Door het gebruiken van hele kleine rondjes, waarmee de muffin versierd wordt, is dit een hele goede oefening voor de kleine motoriek van de kinderen.


Brooddeeg

Benodigdheden voor het brooddeeg (verhoudingen):
3 kopjes bloem
1-1/4 (1,25) kopje water 
1 kopje zout
1 theelepel olie

Brooddeeg kun je niet eten, omdat er veel te veel zout in zit, maar je kunt het goed gebruiken om mee te 'kleien'. Zorg er van te voren voor dat je het brooddeeg al klaar hebt, zodat je niet in de klas het brooddeeg nog moet maken. Het handigst is als je dit de kinderen in groepjes laat maken, bijvoorbeeld met een roulerende werkles. Dan kun je voor iedere dag een beetje brooddeeg maken, anders moet je in een keer een heleboel brooddeeg hebben.
Verdeel het brooddeeg over de kinderen. Je kunt een opdracht geven wat ze moeten maken, je kunt ze ook zelf iets laten bedenken en maken.
Bak het daarna af in de oven, zodat het hard is. (Leg de werkjes op een bakplaat, eventueel met bakpapier. Oven op 100 graden, niet eerst voorverwarmen, maar direct het deeg erin en laat het een uur bakken op deze temperatuur. Daarna nog een uur in de oven op 150 graden. Kijk daarna op het deeg echt hard is, zo ja, dan is het klaar, ander nog niet. Laat het tenslotte goed afkoelen).
Dit bakken kan je op school doen, dan kunnen de kinderen zien wat er mee gebeurd, En maken ze het bakken van dingen echt mee, net zoals een bakker.

Als het allemaal goed afgekoeld is, kunnen de kinderen het ook nog verven. Pas hierbij wel op dat het deeg niet helemaal nat wordt (bijvoorbeeld doordat kinderen de verfkwast telkens schoonmaken in water en niet goed afdrogen), want dan wordt het deeg weer zacht.Broodbeleg

Benodigdheden:
- gekleurd papier
- boterham van gekleurd papier
- schaar
- lijm

Kopieer bijvoorbeeld een kleurplaat van een boterham op bruin papier, of teken er zelf 1 op bruin papier.
De kinderen mogen de boterham met beleg beplakken. Bijvoorbeeld:
- roze stukken papier: ham
- gele stukken papier: kaas
- roze, gele en oranjes kleine stukjes papier: vruchtenhagel
enz.

Je kunt in de klas een paar voorbeelden noemen, maar natuurlijk ook de kinderen zelf een aantal dingen laten bedenken.

In plaats van alleen bruin brood, kun je ook wit brood nemen, of verschillende kleuren bruin.Kralenplank


kralenplank: boterhamComments