Clients‎ > ‎Startpagina‎ > ‎

Wat detentie met een mens doet


Vroeg of laat komen gevangenen terug in de maatschappij en hebben we opnieuw met hen te maken. We verwachten dan dat zij hun verantwoordelijkheid opnemen: het slachtoffer vergoeden, op het rechte pad blijven, werken en hun gezin verzorgen.

Maar kan dat als zij tijdens hun verblijf in de gevangenis volledig geïsoleerd worden door de samenleving, en soms jaren lang in een heel andere wereld hebben geleefd?

Want wat opsluiting met een mens doet is uiteindelijk véél méér dan enkel zijn vrijheid ontnemen.

De twijfel en de onzekerheid , de angst … maken de straf tot veel méér dan wat de wetgever in feite beoogt. En in tegenstelling tot hoe het ons soms wordt voorgesteld is beroofd worden van je vrijheid een zeer ingrijpende en schokkende gebeurtenis.

Een gevangenis laat weinig over van wat nodig is om op een normale menselijke wijze te functioneren. Waarden als: respect, vertrouwen, verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag zijn ver zoek in deze instelling. De verveling en het gebrek aan een zinvolle bezigheid zorgen voor een gelatenheid die gedetineerden alle initiatief ontneemt om een eigen levensproject uit te bouwen.

Als gevangenisaalmoezeniers betreuren we het dat de samenleving maar vaak ook onze kerkgemeenschap zich onvoldoende inlaten met het lot van gevangenen.