Karmeliittamaallikot

Ordo Carmelitarum Discalceatorum Saecularis OCDS  

Ajankohtaista

Seminaari  11.11.2023 kello 13.00  Helsingissä.
P. LISIEUX’N TERESAN SYNTYMÄSTÄ 150-VUOTTA.
WILFRID STINISSENIN KUOLEMASTA 10 VUOTTA.

Tarkempaa tietoa löytyy sivulta "Seminaari 11.11.2023" (vasemmalla sivuluettelossa).

”Teresiaanisen karmeliittasääntökunnan suuri perhe on läsnä maailmassa monen eri elämäntavan muodossa. Sen ytimen muodostaa kengättömien karmeliittojen sääntökunta, johon kuuluvat veljet, klausuurissa elävät sisaret ja karmeliittamaallikot. Kysymys on yhdestä ainoasta sääntökunnasta, jolla on yksi ja sama karisma. Tätä karismaa ravitsee karmeliittasääntökunnan pitkä historiallinen perinne, joka on kirjattuna pyhän Albertuksen sääntöön (1247) sekä kirkon opettajiksi julistettujen karmeliittapyhimysten ja sääntökunnan muiden pyhimysten opetukseen.” (OCDS-konstituutiot)

Ensimmäinen karmeliittamaallikkokokous Suomessa pidettiin v. 1996. Yhteisömme nimi ”In laudem gloriae” (Jumalan kirkkauden ylistykseksi) on sama kuin ensimmäisen hengellisen neuvonantajamme, Anders Arboreliuksen OCD, tunnuslause piispana.

Toivotamme tervetulleiksi katoliseen kirkkoon kuuluvia miehiä ja naisia, jotka voivat sitoutua yhteisöön, jonka jäsenet omistautuvat rukoukselle ja hengelliselle elämälle keskellä arkeaan. Jäsenemme ovat kautta historiamme olleet tavallisia suomalaisia: naimattomia, avioituneita, eronneita, leskiä; työssäkäyviä, eläkeläisiä jne. Jäseniksi hyväksytään myös hiippakuntapappeja (Konstituutiot, 37). Saksassa esimerkiksi on yhdeksän diakonia ja pappia, jotka kuuluvat karmeliittasääntökunnan maallikkohaaraan.

Suomen karmeliittamaallikkoyhteisö on karmeliittaveljien Flanderin provinssin alainen, johon Norrabyn luostari kuuluu. Yhteisömme neuvosto on lähiesimiehemme, ja ylin esimiehemme on teresiaanisen karmeliittasääntökunnan yleisesimies Roomassa.

Vi välkomnar också medlemmar med svenska som modersmål! Vår nuvarande preses är tvåspråkig.

Karmeliittamaallikot kokoontuvat kerran kuukaudessa Studium Catholicumiin, Ritarik. 3, Helsinki. Kuukausikokouksiin kuuluu rukousta (sisäinen rukous, hetkirukous, esirukous), koulutusta, jäsenten esityksiä tms. ja kokemusten vaihtoa sekä seurustelua. Kerran vuodessa yhteisön hengellinen neuvonantaja tulee Suomeen pitämään retrettiä.

Edellytämme englannin (ja ruotsin kielen) taitoa, koska veli Jonas Svensson OCD pitää esitelmänsä englanniksi (tai kaikille sopiessa ruotsiksi).

Karmeliittamaallikko kuuluu antamansa lupauksensa ansiosta karmeliittasääntökuntaan. Ensimmäinen eli määräaikainen lupaus annetaan kolmen vuoden ja lopullinen lupaus kuuden vuoden jälkeen. Karmeliittamaallikko lupaa pyrkiä elämään evankelisten neuvojen ja autuaaksijulistusten hengessä. OCDS-karmeliittamaallikojen konstituutiot hyväksyttiin v. 2003 ja Pohjoismaiden erillissäännöt v. 2017.

copyright©karmeliittamaallikot


Alla linkkejä liitetiedostoihin (pdf)

- Karmeliittamaallikkojen esittely

- Miten karmeliittamaallikoksi pääsee

- Koulutuksesta karmeliittamaallikkoyhteisössä

- Suomen karmeliittamaallikkojen kronikka

- Retreat May 2018 (new)

- Kevään 2018 ohjelma


Ajankohtaista

Päiväretriitti lauantaina 5. toukokuuta 2018 Pyhän Marian kirkon kirjastosalissa.

Aihe: What do we mean when we say ”Carmelite spirituality”?

Pitäjä: Matthew Blake OCD (Oxford)

Lisää tietoa: Fides 3 ja 4 / 2018

Retreat May 2018