Ibou Cisookho 


Logo Listen Ibou Cissokho kommer fra Casamance-området i Senegal og vokste opp i en griot-familie, hvor han lærte å spille kora av sin far og læremester Solo Cissokho. I dag er han en sentral tradisjonsbærer av denne levende musikken og har siden 2006 jobbet som musiker i Norge.

A kora is a harp built from a large calabash cut in half and covered with cow skin to make a resonator with a long hardwood neck. The skin is supported by two handles that run under it and it supports a notched double free standing bridge. It doesn't fit into any one category of musical instruments, but rather several, and must be awkwardly classified as a "double-bridge-harp-lute." The strings run in two divided ranks making it a double harp, they do not end in a soundboard but are held in notches on a bridge making it a bridge harp, they originate from a string arm or neck and cross a bridge directly supported by a resonating chamber making it a lute too.

The sound of a kora resembles that of a harp, though when played in the traditional style, it bears a closer resemblance to flamenco and delta blues guitar techniques. The player uses only the thumb and index finger of both hands to pluck the strings in polyrhythmic patterns (using the remaining fingers to secure the instrument by holding the hand posts on either side of the strings). Ostinato riffs ("Kumbengo") and improvised solo runs ("Birimintingo") are played at the same time by skilled players.

Kora players have traditionally come from griot families (also from the Mandinka nationalities) who are traditional historians, genealogists and storytellers who pass their skills on to their descendants. The instrument is played in Guinea, Guinea Bissau, Mali, Senegal, Burkina Faso and The Gambia. A traditional kora player is called a Jali, similar to a 'bard' or oral historian. Most West African musicians prefer the term 'jali' to 'griot', which is the French word.

 to our music:

 

         

Griot Brothers - Diarra & Cissokho

Griot Brothers - Diarra & Cissokho

«Bring the gift of Africa to Norway and

mix the modern and the traditional together»

 

mix the modern and the traditional together»

 

Solo Diarra og Ibou Cissokho sier dette nærmest i kor. Ønsket om å kunne videreformidle griotene sine vakre kultur er sterk. Griotkulturen fra Vest-Afrika har en lang historie med flotte historier som skal deles med resten av verden. Grioten sin oppgave er å videreformidle tradisjonene til den kommende generasjonen og omverden. De skal både fortelle historier, gi råd og være til inspirasjon for den yngre generasjonen. Tekstene formilder folkets historie, eventyr og sagn.

Det å kunne formidle disse tradisjonelle historiene fra Afrika kombinert med moderne lyder og inntrykk er noe Solo og Ibou begge brenner for. De ønsker begge å kunne være viktige bidragsytere til å kunne bringe denne kulturen nærmere kulturen i Europa, og gi et nytt og annerledes bilde av afrikansk musikk.

 

BAKGRUNN

Solo Diarra og Ibou Cissokho kommer fra hvert sitt Vestafrikanske land men deler de samme lange tradisjonene da de begge er født inn i hver sin kjente Griot familie. Ibou fra Senegal og Solo fra Burkina Faso.

Ibou er vokst opp i en velkjent Griot-familie og lærte og spille kora av sin far og læremester Solo Cissokho. Han har siden 2006 jobbet som musiker i Norge. Han er en tradisjonsbærer av denne levende musikken.

 

Solo er fra Burkina Faso og kommer også fra en stor og kjent griotslekt, Han spiller mange ulike tradisjonelle instrumenter som n`goni, kora, djembe, balafon og kalabash. Han synger og forteller sine egne sanger. Han har siden 2010 arbeidet som musiker i Norge.

 

Solo og Ibou har funnet sin afrikanske musikalske bror i Norge i hverandre og deres dynamikk og samspill er unik. Deres musikkforståelse og tanker om musikk forenes her i Norge.  Solo og Ibou har samme ønske om å dedikere et album til barna i Afrika. Barna er fremtiden og de drømmer om at de en gang får muligheten til å kunne starte et studio for unge historiefortellere i Afrika. Musikk og historier fungerer som bindeledd i samfunn. For Solo og Ibou er det viktig å kunne være formidlere av en kultur som for mange er ukjent. Å kunne få muligheten til å tilgjengeliggjøre Griot-kulturen ser de på som en utrolig viktig oppgave.

 

 

Både Solo og Ibou synger og forteller på sine lokale språk men behersker både fransk, engelsk og norsk.  I dette prosjektet er det ønskelig å samarbeide med både lokale og internasjonale artister, og kunne få muligheten til å kunne skape et nytt bilde av tradisjonell afrikansk musikk som er både leken, nyskapende og inspirerende.

 

 Trondheim World Music Ensemble + Ibou Cissokho/Mattis Kleppen
Lørdag 10.03.2012 Kl. 21:00
Ordinær Kr. 180.-

Student Kr. 100.-


Denne kvelden går turen til Vest-Afrika. Ibou Cissokho som kommer fra Casamance-området i Senegal vokste opp i en griot-familie, hvor han lærte å spille kora av sin far og læremester Solo Cissokho. I dag er han en sentral tradisjonsbærer av denne levende musikken og har siden 2006 jobbet som musiker i Norge.

Han har ved flere anledninger har spilt med bassist Mattis Kleppen, som også er kjent for å utforske mye av det vest-afrikanske repertoaret og tilhørende spillestil som han med egne ord har oversatt til «bassgriotisme». Sammen står de på scenen med TWME, som lover full trøkk og topp stemning denne kvelden. TWME går inn i sitt 12. år som band, med flere spennende prosjekter bak seg.

Ibou Cissokho - kora
Mattis Kleppen - bass
Anne-Grethe Nyhaug - vokal
Ingeborg Brun - vokal
Lena Hansen - vokal
Sunniva Hovde - trekkspill
Kjell Oversand - trompet
Are Hofstad - altsax
Martin Skei - tenorsax
Svein Tore Werstad - barytonsax
Torgeir Hovden Standal - gitar
Gøran Bogstrand - gitar
Terje Hallan - perkusjon
Eirik Hoff Walmsness - trommer

Mer info på bandets hjemmeside:
www.twme.no

SUPPORT: Øyvind Smidt m/band

Dette er Smidts egne slåtter inspirert av all verdens folkemusikk ikledd en groovy banddrakt som drar det hele elegant over i pop og rockverdenen. Øyvind Smidt (også spilt med bl.a Rasmus og v.b.band, Ida Jenshus, Trønderhøns, Trøndelag Teater ) jobber nå i Øra Studio med sitt første soloalbum, og representerer noe nytt i folkemusikksjangeren med musikere basert i Trondheim.

Øyvind Smidt - fele, mandolin
Andreas Dahle Aagård - gitar
Kay Ronny Dahl - keyboards
Dag Erik Oksvold - trommer
Fritz Eidsvaag - bass

 
dramatikkens hus

Kalenderarkiv


rss Bookmark and Share

Creole folktales 1
Creole folktales 3
Creole folktales 2

Spilleplan:

05.mai 12kl. 19:00  Creole folktales

Creole folktales

med Sarah Ramin Osmundsen

Et moderne uttrykk settes sammen med karibiske tradisjonsrike historier.

For english, please see below.

Sarah Ramin Osmundsen framfører karibiske folkefortellinger i en blanding av spoken word-poesi og fortellertradisjon med live musikk fra musikerne Ibou Cissokho, Solo Diarra og Barry Adama som spiller vest-afrikanske instrumenter.
Jan Blake (UK/Jamaica) har vært mentor for dette prosjektet.

Historiene er hentet fra boken ”Creole Folktales” av den prisbelønte forfatteren Patrick Chamoiseau. De stammer fra perioden da kolonitiden var i ferd med å ta slutt i det franskspråklige Karibia. Historiene er både mystiske, mørke, fargerike og fantasifulle, og de balanserer mellom det allmenne og det okkulte. I Creole Folktales blir de fortalt til dere og får nytt liv med musikk og et språk som flyter, rimer og tar inn referanser fra vår tid. Bli med på reisen!

Forestillingen spilles på engelsk.

Etter forestillingen vil det bli en samtale på scenekanten med Sarah Ramin Osmundsen og Jan Blake.

Creole Folktales er et samarbeid mellom Sarah Ramin Osmundsen, Dramatikkens hus og Den Mangfaldige scenen.

Alle billetter kr 50,-. Selges i døra fra og med én time før forestillingen starter. Vil du sikre deg en billett på forhånd kan du sende en e-post til julie@dramatikkenshus.no innen 3.mai kl 15.

Medvirkende
Jan Blake er en av Europas ledende ”storytellers” som har framført fortellinger internasjonalt siden 1986. Hun ble født i Manchester av jamaikanske foreldre, og er bosatt i London. Blake har spesialisert seg i afrikanske og karibiske fortellinger. Hun jobber tett med det The National Theatre i Storbritannia, London Philharmonic Orchestra, og har opptrådt på de fleste fortellerfestivaler rundt om i verden.

Sarah Ramin Osmundsen er en "spoken word poet", hun framfører egne tekster i blanding av rap, poesi og sang. Hun har erfaring som skuespiller og dramatiker fra Nordic Black Theatre, Dramatikkens hus, Oslo Nye teater og Det Norske Teatret.
Sarah har bakgrunn fra Martinique og Norge.
I november 2011 vant hun NM i poesi-slam. ”Creole Folktales” er hennes første fortellerforestilling.

Solo Diarra er opprinnelig fra Burkina Faso og kommer fra en stor griotslekt – de er tradisjonelle historie-fortellere/forvaltere og musikere. Han spiller et rikt utvalg av tradisjonelle vestafrikanske instrumenter som n´goni-kora, djembetromme, balafon og kalabash. Ved siden av synger han egne sanger og forteller.
Ibou Cissokho

Ibou Cissokho

Ibou Cissokho kommer fra Casamance-området i Senegal og vokste opp i en griot-familie, hvor han lærte å spille kora av sin far og læremester Solo Cissokho. I dag er han en sentral tradisjonsbærer av denne levende musikken og har siden 2006 jobbet som musiker i Norge.

Du kan se ham under festivalen i Creole Folktales sammen med
http://www.myspace.com/iboucissokho