Goudprijs, goud kopen en verkopen voor beginners en gevorderden (2014 en 2015)

Ontwikkeling van de goudprijs en wat is de goudprijs vandaag?


Het zal niemand ontgaan zijn: de goudprijs is vooral in 2011 enorm gestegen. Nog heel recent betaalde u per ounce, dat is ruim 31 gram zuiver goud, 800 Amerikaanse dollars. Medio september 2011 betaalde u ruim 1800 dollar. Een enorme ontwikkeling van de goudprijs dus. Een gouden sieraad of gouden munten zijn hun waarde in goud meer dan ooit waard. Houdt de actuele goudprijs dus goed in de gaten. Voor 2014 werd een hogere goudprijs verwacht, ook al schommelt de prijs vandaag de dag op een lagere waarde dan de toppen uit 2011. Vlak ook 2015 en latere jaren niet uit.

Online goud kopen en goud verkopen voor beginners, hoe werkt dat?


Wat u allereerst moet weten is dat de goudprijs in de krant altijd de prijs is van zuiver fijn goud. Uw gouden sieraad is voor een deel zuiver goud. Hoeveel goud uw sieraad vertegenwoordigt, hangt ook af van het karaat. Het karaat geeft aan hoe zuiver het goud is en in welke mate er dus ook andere materialen in verwerkt zitten. Zo is 14 karaat goud gelijk aan 58,5% zuiver goud en bijvoorbeeld 20 karaat gelijk aan 83,3% puur goud.

Als u dus fysiek goud hebt in de vorm van juwelen, armbanden, baar goud of munten, moet u eerst nagaan hoeveel echt goud u hebt. Bij een gouden sieraad weegt u uw sieraad eerst, u kijkt hoeveel karaat het is en weet zo hoeveel zuiver goud u in handen hebt.

De volgende stap is de goudprijs. Die luidt meestal in dollars. U moet nagaan wat de prijs in euro's is. Momenteel is dat in de buurt van de 30 euro per gram zuiver goud.

Vermenigvuldig nu het gewicht aan zuiver goud met de goudprijs en u weet wat de waarde is. De laatste stap is het vinden van een koper die u een hoge prijs wil bieden. Dat kan de juwelier zijn, een goudhandelaar, een omsmelter van goud of een koper op internet. Ook oud goud en zelfs het tandengoud kan direct via een handelaar worden omgezet in contant geld.


Fysiek goud of beleggen in goud op de beurs


Fysiek goud komt in vele vormen voor:
  • Baar goud ofwel goudstaven;
  • Oud goud of tandgoud;
  • Gouden sieraden;
  • Gouden munten.
Beleggen op de beurs in goud kan door:
  • Het kopen van aandelen in goudmijnen;
  • Het kopen van goudtrackers zoals de RBS die aanbiedt;
  • Het kopen van turbo's van ABN AMRO met goud als onderliggende waarde;
  • Het kopen van andere trackers met goud als onderliggende waarde.


Links voor informatie over actuele goudprijs in 2015


Het internet bevat veel informatie over goud en ook ziet u er veel over inkoop en verkoop van goud. Ik geef u hier wat artikelen als achtergrondinformatie. U vindt hier ook de actuele prijs van goud en tips voor de aankoop en verkoop van goud: