Opstine u Crnoj Gori

                                                                                Municipalites in Montenegro


                                                                         OPSTINA  PODGORICA


Podgorica je glavni grad Republike Crne Gore. Nalazi se ili tacnije lezi na rijekama Moraci , Zeti , Ribnici , Cijevni i Sitnici. Ovaj grad ukrasavaju zelene povrsi i parkovi. U Podgorici se nalaze mnogobrojna pozorista kao sto su CNP , pozoriste Dodest i dr. Sto se tice istorijskih znamenitosti nalaze se ostaci Duklje, Vezirov most i poznata Sahat kula. U Podgorici se nalazi i aerodrom oko 9 km od centra, u blizini su i autobuska stanica i zeljeznicka stanica . Sto se tice klime, klima je mediteranska sto znaci da su ljeta dosta suva i jako topla a zime blage sa malo padavina. Podgorica je u danasnje vrijeme postala turisticko mjesto sto je doprinjelo jako dobra povezanost sa Jadranskim primorjem i sjeverom Crne Gore. Od Podgorice do primorja se stize za 40 min ukoliko idete automobilom a znacajno tome je doprineo tunel Sozina. Preporucujemo vam da posjetite sledeca mjesta u Podgorici :
                                                                                                       - Medun ( Medun je medju najstarijim naseobinama na nasem prostoru )
                                                                                                       - Duklja ( Nekadasnji Rimski grad )
                                                                                                       - Vranjina ( Ribarsko naselje na obodu skadarskog jezera u Crnoj Gori )
                                                                                                       - Manastir Dajbabe ( nalazi se u pecini na Dajbabskoj gori )
                                                                                                            

                                                                                Slike Podgorice                                                            
                                                OPSTINA BUDVA


Za Budvu se moze reci da je centar turizma u Crnoj Gori i to moze da "zahvali" svojim plazama u velikom izobilju. Pored poznatih plaza Budva se prepoznaje i po uvalama, ostrvima i spomenicima istorijskog znacaja. Stari Grad se nalazi na poluostrvu i cini kulturnu bastinu. U toku sezone Budva se probrazava u Grad teatar dje se desavaju razne predstave. Opstina Budva ima ima ukupnu duzinu plaza oko 21 km i ima ukupno 17 plaza. Po starim predanjima Budva se zvala Ilira. Prvi njeni stanovnici su bili kralj i kraljica, Kadmo i Harmonij. Nakon propadanja velike Rimske imperije Budvom pocinje da vlada velika Vizantija. Konacno oslobadjanje Budva je dozivjela 22 novembra 1944 god.Klima Budvi je mediteranska a poznato je da ima 2 300 sati suncanih. Na ovom prostoru rastu palme , mimoze i oleanderi . Ali ono sto cini Budvu i sto je tradicija ovog mjesta je maslina koju zovu sveto drvo. Nesmijemo ni faune zaboraviti jer ih budva poprilicno ima.
Na Budvanskoj rivijeri ima sledecih plaza: JAZ, na samo 2 km od Budve ; MOGREN 1 i 2 na samo 200 m od Starog grada. Tu je i poznata Slovenska plaza i Becicka plaza u sredisnjem dijelu. Budva ima i plazu Kamenovo tacnije 6 km od Budve , tu je i predivan Milocer. Kao sto vidite plazama nikad kraja zato Budva nudi i 2 plaze na Svetom Stefanu a izmedju Budve i Petrovca se nalazi Drobni pijesak. Sta reci za Budvu osim da je ocaravajuce mjesto koje svoje turiste i posjetioce mami svojom ljepotom , svojim sarmom i predivnim plazama. Zato vam preporucujemo da posjetite sledeca mjesta u BUDVI koje je pravo ime Mediterana :

- Stari Grad ( zastitno ime Budve )
- Sveti Stefan ( poznato ljetovaliste zvano "Mondensko ljetovaliste" )
- Petrovac ( prelijepo mjesto izmedju Budve i Bara,tu je plaza Lucice nezaobilazno mjesto )
- Muzeje ( Muzeji se nalaze u Starom Gradu i mozete naci razne eksponente )
- Plaze ( Mjesta za rajsko uzivanje )                                                                                        Slike Budve                                                                             OPSTINA  HERCEG NOVI

Izmedju planine Orijena i Boke Kotorske nalazi se mjesto ili opstina HERCEG NOVI. On se prostire od Debelog Brijega inace granicnog prelaza pa sve do Boke Kotorske. Herceg Novi ima oko 39 000 zitelja i 235 m2 povrsine. Karakteristike reljefa ovog kraja su :

- Orijen - 1 895 m inace poseban po endemskim vrstama i skijanju
- brda  - Dobrostica i Radostak
- i poznato poluostrvo Lustice koji ima najvisi vrh Obosnik 586 m

Boko Kotorski zaliv je medju 28 najljepsih zaliva sirom svijeta .

Lustice svjedoce o pocetku civilizacije na ovim prostorima u neolitu i bronzanom dobu toga vremena. Ovaj grad je stvoren jos 1382 godine posto je Tvrtko I Kotomanic inace Bosanski ban utvrdio u Topaljskom zalivu tadasnjem sa pretenzijom da ima pomorsku ulogu a isto tako i trgovacku i nazvao ga bijo Sveti Stefan. Herceg Novim su 1806 vladali Austrijanci a poslije toga vlast su preuzeli Rusi do 1807. Zavicajni muzej u Herceg Novom je otvoren 1953 god a zaduzbina je nekadasnjeg gradonacelnika HN Mirka Komnenovica .  
U poslednjim godinama izgradjeno je vise hotela sirom Herceg Novog ,sto apartmana sto privatnih hotela. 19 hotela i 2 pansiona krase danasnji turizam u ovoj opstni .
Do Herceg Novog mozete doci sa 3 destinacije tj. aerodroma :

- Tivat - 23 km udaljen od Herceg Novog
- Cilipi - Republika Hrvatska ,  svega 30 km od Herceg Novog
- Podgorica - 112 km od Herceg Novog

U ovoj opstini ima 40 sportskih klubova. Trenutno se sporstska dvorana gradi a postojei razni sportski centri u sastavu drugih objekata. Medju najpoznatijim sportskim klubovima u Herceg Novom je VATERPOLO KLUB  "JADRAN"  .

                                                                                Slike Herceg Novog                                         OPSTINA BIJELO POLJEBijelo Polje se nalazi na sjeveru Crne Gore. Ona je treca u Crnoj Gori po broju stanovnika sto ukazuju podaci na popisu 2011 god. koji kazu da Bijelo Polje ima 46 051 zitelja . Ova opstina ima razne kapacitete u sledecim oblastima : obucarska i tekstilna industrija , a dosta je i poljoprivreda uticala na razvoj ovog kraja. Naravno, tu je i stocarstvo ! Za razvoj ove opstine mnogo je doprinjela Bjelasica sa svim potencijalima koja ona posjeduje. Opstinu Bijelo Polje krasi i rijeka Lim sa njenim bistrim pritokama i raznolikim vrstama riba. Sto se tice kulture Bijelog Polja , ova opstina ni malo neizostaje za drugim opstinama u Crnoj Gori .Tu su crkve : Svetog Tome na Brzavi , Svetog Nikole u mjestu Nikoljac , pa i Svete Bogorodice u mjestu Voljevcu . Takodje , sto se tice kulture tu je i tzv. Gusmirska dzamija , most ( od kamena ) na Bistrici koji se nalazi u mjestu zvanom Lozna LukaZa Bijelo Polje se moze reci da je raskrsnica puteva u Crnoj Gori jer kroz nju prolazi pruga Bar - Beograd, zatim magistrala koja vodi prema primorju od Beograda . Isto tako Bijelo Polje ima dobru saobracajnu  povezanost sa Pljevljima ,  Zabljakom , Beranam i Rozajima . Jednom rijecju Bijelo Polje je sklad multietnicnosti naroda u kojem zive. Prema popisu iz 2011 god. u ovoj opstini najvise ima Srbijanaca , Bosnjaka , Crnogoraca i Muslimana .
                                                                             Slike Bijelog Polja