Szerelési utasítás

SZERELÉSI SEGÉDLET (kiegészítés a termékprospektus felszerelési utasításához)


A táblás falburkolatok egységes mérete: 122 x 244 cm (2,98 m2); Kizárólag beltéri falfelületek burkolására használhatóak a prospektus szerelési útmutatója szerint!

• A táblák méretre vágását dekopir fűrésszel, körfűrésszel, vagy hagyományos kézi fűrésszel, a vízvezeték-kiállások, illetve villanykapcsolók lukait, lyukfúróval végezhetjük el.

• Felszerelésük egy saját, kaucsukalapú szerelőragasztóval (ABT-SZERELŐRAGASZ-TÓ) kivitelezhető, melyet kinyomópisztolyos kiszerelésben forgalmazunk és a prospektuson, valamint a ragasztó címkéjén leírt szerelési útmutató szerint alkalmazható. A burkolandó falfelülettől függően táblánként Kb. 2 db. (1db = 310 ml) ragasztó felhasználása szükséges a biztos kötés érdekében.
Fontos, hogy a felületek por-, és zsírmentesek, valamint szárazak legyenek! Szükséges lehet a burkolandó felület állagának vizsgálata ragasztás előtt, mert például ha festett, vakolt falak legfelső rétege gyenge, könnyen bomlik, lepereg, vagy csak folyamatosan porlik, akkor elengedhetetlen a felületi stabilitás helyreállítása, vakolat javítással, vagy ha csak az szükséges, akkor felületmegkötő anyag felhordásával (mély alapozó alkalmazása 1, vagy 2 rétegben)!

• A burkolatok szegéséhez használható külső-, és belső saroklécek, valamint toldó-, és lezáró profilok, melyeket a panelek felragasztása után erősíthetünk fel a kívánt felületekre, szintén ragasztással. (A falfelületek éleinél Külső Sarok, belső sarkainál Belső Sarok elnevezésű profillécek alkalmazhatóak, míg a folytatólagos falfelületen tovább nem futó burkolatélt. Záróléc profillal zárhatjuk le az esztétikusabb összkép érdekében. Ezen szegőlécek metszet rajzai és egyéb paraméterei  szintén megtalálhatóak weboldalunkon)

• A vízálló csempeburkolatok csak a csempemintás felületükön vízállóak, így felszerelésükkor ügyelnünk kell a toldások és egyéb vágott rések, hézagok vízmentes tömítésére, melyet bárhol kapható penész- és gombásodás gátló szaniter szilikonnal oldhatunk meg. Tehát ebben az esetben is kell, úgymond fugáznunk (sziloplaszttal) de csak a táblaélek toldásánál vagy egyéb hézagoknál.
 Ilyen esetben célszerű a fugázandó táblaélek csiszolással történő lekerekítése, valamint a megcsiszolt felület fehér festékkel való átfestése, hogy az elvékonyodó sziloplaszton, a táblák éleihez közeledve ne tűnjön át a burkolólap anyagának barna színe.

• Kínálatunkban kaphatóak a csempeburkolatok szegéséhez használható külső-, és belső saroklécek, valamint toldó-, és lezáró profilok, melyeket a csempepanel élére ráhúzva fed át, illetve köt össze két felületet. 
A csempe profillécek alkalmazásánál is elengedhetetlen a profilok belső vájatába történő tömítőanyag alkalmazása, hogy a fugák homorú vájatainál se szivároghasson nedvesség a táblák természetes fa hátsó oldalához.

• A gyártó vízállósági garanciája a sérülésmentes felületekre 15 év, de csak ha a szerelés, amely házilagosan is könnyen elvégezhető, a szerelési utasításnak megfelelően történt! (A termékeket már több mint 20 éve forgalmazzuk minden garanciális probléma nélkül) II. oszt. termékekre a garancia nem vonatkozik! Fontos továbbá a felület tisztán tartására használt tisztítószerek körültekintő kiválasztása, használata. Kerülendő a műanyag felületeket roncsoló savas tisztítószerek alkalmazása !

• A Tégla-, Kő-, valamint Famintázatú burkolatok vízállóságát tekintve csak a nedves, tisztítószeres tisztántartás a javasolt. Egyéb, fokozottabb, közvetlen nedvességnek, vagy párának való ellenállása nem szavatolt. Tehát ezen termékek csak a nem vizes, valamennyi beltéri helyiség, fali burkolására alkalmasak. Konyhákba, fürdőszobákba, csak a vízálló csempepanelek alkalmazhatóak! (A Tégla-, és Kőmintázatú panelek esetében van lehetőség a vízállóság elérésére, matt lakkal történő bevonással.)

• A táblák hőállóságát tekintve, alkalmazhatóak a háztartásban használatos tűzhelyek, sütők mögötti falak burkolatakénk is. A táblák felületét a kicsapó lángtól viszont óvni kell, azaz a nyílt lánggal való érintkezéskor, mint valamennyi fa burkolat, ezek a panelek is meggyulladhatnak!

Részletesebb felragasztási útmutató a termékprospektuson található, mely minden körülmény között betartandó!


Az ABT-SZERELŐRAGASZTÓ ALKALMAZÁSI UTASÍTÁSA

HASZNÁLAT ELŐTT:

A bel-, és kültéren egyaránt kiemelkedő kezdeti tapadás, erős és tartós kötés érdekében, a ragasztandó felületeknek száraznak, valamint por-, és zsírmentesnek kell lennie! (Ragasztás előtt szükséges lehet a burkolandó, díszítendő felület állagának vizsgálata: -Ha a festett, vakolt fal legfelső rétege gyenge, könnyen bomlik, lepereg, vagy folyamatosan porlik, akkor elengedhetetlen a felületi stabilitás helyreállítása, vakolatjavítással, vagy ha elegendő, akkor felületmegkötő, mélyalapozó anyag 1-, vagy 2 rétegű felhordásával)

Az oldószerre érzékeny anyagok esetében, a végleges alkalmazás előtt, szükséges lehet próbaragasztást végezni! Nem használható polisztirol elemekhez!

HASZNÁLAT:

Alkalmazási hőmérséklet: +10ºC és +35ºC között!

Vágjuk ki a tubus nyílását a menet felett, majd csavarjuk fel az adagoló csőrt a tubusra, aminek a végét szintén szükséges megfelelő átmérőre és szögbe vágni.

A felragasztandó felületre, a széleket max. 1 cm-re megközelítve, egymástól 10 cm távolságra, megfelelő vastagságú, folyamatos ragasztócsíkokat húzunk (10 cm-nél keskenyebb elemek esetében a szélektől 1 cm távolságban, körbe).

A ragasztóhurkákkal bevont elemet a helyére illesztve, erősen nyomjuk a falra (esetleg préselés közben mozdítsuk el néhány mm-t minden lehetséges irányba), hogy a ragasztó az érintkező felületek között szétkenődjön és így azt végleges helyére rögzíthessük oly módon, hogy a felületre nyomott elemet, attól 10-15 cm-re visszahúzzuk, vagy akár teljesen elválasztva félretesszük, kb. 1 percig így tartjuk, majd ismét nagy erővel a felületre préseljük. A második felhelyezéskor a ragasztó már kifejti a végleges kötőerejének közel 80-90 %-át, ezért pontos illesztés szükséges, mert a nagyobb elemek 1-2 mm-t való elmozdítása sem lesz könnyen lehetséges!

Az ABT-szerelőragasztó jól megtapad kissé egyenetlen felületen is, de minden egyes elem felragasztása után, erős nyomás alkalmazásával, térjünk vissza az előzőhöz is, annak a felületre préselését megismételve. A kinyomódott, felesleges pasztát, frissen denaturált szesszel, lakbenzinnek, száradás után csak mechanikus úton távolíthatjuk el.

A ragasztó, kötés után (24h.), -20ºC és +70ºC közötti hőmérsékleten, ellenáll minden kül-, és beltéri időjárási viszonynak.

TÁROLÁS:

Eredeti, zárt csomagolásában, +5ºC és +25ºC közötti hőmérsékleten


Szegőlécek

Ċ
FALBURKOLATCENTRUM,
2019. márc. 28. 7:39
Comments