WANDELTIPS

 
 

WANDELEN: HOE BEGIN JE ER AAN?


Wandelen heeft zich in België

ontwikkeld tot een massasport. Het is heel goedkoop en je bent in onafzienbare tijd een fitte sporter.Wandelen blijkt een bijzonder gezonde tak van sport die de gewrichten spaart, want het hele lichaam krijgt maar met een geringe belasting te maken.

Zo is de drukbelasting op de voet ongeveer drie keer lager dan bij het joggen. Het is daarom aan te raden om eerst te wandelen vooraleer over te schakelen tot joggen. Mensen met slijtageverschijnselen aan de gewrichten van de onderste ledematen en aan de wervelkolom kunnen zich ten volle uitleven zonder veel last te krijgen.

DOELGROEP.

Wandelen is geen extreme sport, maar een ontspannende recreatieve sportactiviteit die kan worden beoefend door iedereen. Voor zowel getrainde als ongetrainde sporters, voor jong en oud, voor gezonde en minder gezonde mensen is wandelen heel gemakkelijk te leren.

SPORTUITRUSTING.

Gemakkelijke kledij die heel comfortabel zit vormt de ideale uitrusting. Hou natuurlijk rekening met de wisselende seizoenen. Ondanks dat wandelen heel voorzichtig met gewrichten omgaat is het toch aan te raden goede sportschoenen te kopen. De schoen moet bij de hielen een vaste versteviging hebben die de hele hiel omvat en nauw om de voet sluit. Om de afrolbeweging van de voet en het afzetten van de tenen bij wandelen te ondersteunen, moet de schoen bij de voorkant van de voet buigzaam en veerkrachtig zijn.

WANDELHOUDING EN TECHNIEK.


Aangezien het een alledaagse houding is hoef je geen lange oefentrainingen te volgen. Een rechte romp met het hoofd in het verlengde van de wervelkolom vormt een correcte houding. Laat daarbij je schouders ontspannen rusten. De arm mag bij het vooruitzwaaien niet boven de borstkas uitkomen. Bij het terugzwaaien komt de hand ter hoogte van de heup.

DE AFROLTECHNIEK.


Zorg ervoor dat de tenen tijdens het afzetten in de looprichting wijzen. Zet eerst de hiel af; vervolgens rolt u de hele voet tot aan de tenen volledig af. Om de gewrichten te sparen zijn de knieën tijdens de afzetfase licht gebogen.

ADEMHALING.


Bij een juiste ademhaling ademt u diep, maar niet maximaal in en uit. Vermijd oppervlakkig en snel ademen. Eigenlijk verloop de ademhaling voor iedere persoon anders en individueel. Probeer na drie passen in te ademen en na de daaropvolgende drie weer uit te ademen.

***********************************************************************

SOKKEN.


Wollen, badstoffen of katoenen sokken, zonder naden of stoppen en van niet te grove structuur. Eventueel sokken met niet al te grote naden binnenstebuiten dragen. Zorg dat ze na het wassen zacht zijn.

SCHOEISEL.
Spaar geen geld uit op schoenen, Ga naar een goede schoenwinkel of goede sportzaak. Pas de schoenen met uw wandelsokken aan en liefst niet 's morgens vroeg of laat in de middag.
· Uw schoenen moeten goedstuitend passen en toch voldoende ruimte voor vijf tenen geven, met voor minstens 1 cm ruimte.
· De hak moet stevig en liefst enigszins veerkrachtig zijn, terwijl deze ongeveer 1 cm hoog moet zijn.
· De zool moet goed geprofileerd zijn.
· Het voetbed moet de voet goed ondersteunen. De schoen moet vooral op eenderde vanaf de teen goed buigzaam zijn
· De binnenkant moet glad afgewerkt zijn.
· Kiest u voor sportschoenen, neem dan speciale wandelschoenen en geen tennis- of basketbalschoenen.
· Bij zwakke enkels: hoge schoenen,
· Als u na verloop van tijd merkt dat de veters te strak zitten, doe ze dan iets losser.
· Schoenen goed inlopen alvorens u langere afstanden loopt, doe ze thuis vaak aan.

VOEDING.
· Neem anderhalf uur voor de tocht een goed stevig ontbijt.
· Zorg dat u vooraf voldoende vocht tot u neemt (water, thee).
· Neem onderweg geen koolzuurhoudende dranken en geen alcohol. Een biertje na afloop kan geen kwaad.
· Eet onderweg, bijvoorbeeld worst, soep of bouillon, brood met rookvlees.
· Drink niet te koud en drink bij koud weer warme thee, en dergelijke.
· Drink regelmatig; u mag geen dorst krijgen.
· Drink bij warm weer dranken die zout bevatten, maar neem geen zouttabletten!

LICHAAMSVERZORGING.


· Zorg dat het lichaam in goede conditie verkeert.
· De voeten moeten, voordat u gaat trainen, al goed verzorgd zijn (goed eeltvrij (afschuren), recht afgeknipte nagels).
· Heeft u last van te zachte voeten, behandel ze dan regelmatig met glycerine of kamferspiritus en zet er elke dag even de koudwaterstraal op.
· Smeer flinke likken zuurvrije vaseline op die plaatsen van het lichaam waar huid tegen huid of huid tegen kleding schuurt (oksels, liezen, rond de tepels).
· Voorkom verbranding van de huid door de zon, gebruik tijdig zonnebrandolie.
· Ga niet op stap met koorts.
· Raadpleeg bij terugkerende problemen aan uw voeten een pedicure.

BLESSURES.

 Ga nooit te snel van start. Geef de spieren de gelegenheid warm te worden.
· Een van de meest voorkomende euvels is de blaar. Ontsmet de blaar en zijn omgeving. Prik met een steriele naald: de blaar aan de basis door (aan twee kanten).
· Druk met een watje vanuit het midden van de blaar al het vocht eruit. Smeer deze daarna met jodium: of Betadine(c) in Plak tot slot de blaar en omgeving met Leukoplast dakpans-gewijs af.
· Onderzoek uw sokken en schoenen naar de eventuele oorzaak.
· Bij blaarbehandeling nooit de huid wegknippen!
· Verwijder de leukoplast na de wandeling voorzichtig zonder de huid te beschadigen.
· Kuitkramp: de bij wandelaars vaak optredende kuitkramp is gemakkelijk te verhelpen door met de ene hand de voorvoet omhoog te drukken (dus naar het scheenbeen toe) en met de andere zachtjes in de kuitspieren te knijpen
· Bij georganiseerde wandeltochten is het raadzaam gebruik te maken van de medische verzorging.

TRAINING.
Laat u, voordat u aan de training begint, eerst medisch keuren. Dit kan door een huisarts. Volg een serieus trainingsprogramma. Dit geeft u veel zelfvertrouwen om een tocht te volbrengen. Train onder alle weersomstandigheden. De een heeft veel, de ander weinig training nodig.
Mocht u later dan in februari met trainen beginnen, zorg dan dat u totaal aan minimaal 400 km komt, waaronder minstens een tweedaagse. In het Landelijk Wandel Programma vindt u alle wandeltochten die in Nederland worden georganiseerd. Deze tochten kunt u gebruiken om aan uw training te voldoen.

TRAININGSTIPS.
· Loop niet aan één kant van de weg, maar wissel (vooral bij tonronde wegen), maar houdt u wel aan de verkeersregels.
· Zet de neus van de voet in de looprichting (loop niet als een eend) en wikkel de voet goed af.
· Neem niet te grote of te kleine passen. U moet ontspannen lopen. Het hele lichaam, zelfs de handen moeten ontspannen zijn.
· Probeer op de korte trainingsafstanden een hoger tempo te lopen. Zorg voor een constant ritme. Regelmaat is belangrijker dan snelheid.
· Smeer, voordat u gaat wandelen, vaseline op de schurende plaatsen en wrijf de voeten met wat voetpoeder in,
· Neem een 10 cm lang stokje in de hand (stukje van een bezemsteel), tegen dikke vingers.
· Na afloop eventueel de spieren wat losfietsen en een douche of bad nemen.

**************************************************************

 


ZEER  BELANGRIJK.....

 

Insectenbeten: vervelend en soms gevaarlijk

Elke zomer worden duizenden mensen gestoken door wespen en bijen. Meestal blijft het bij een pijnlijke zwelling en wat jeuk, maar sommige mensen reageren allergisch op een steek. Bij die mensen kan er zelfs een levensbedreigende shock optreden. Een steek van een bij, een wesp of een hommel, is meestal een vervelend maar onschuldig incidentje. Op de plaats van de steek zwelt de huid, er is wat jeuk en het voelt pijnlijk aan. Na een paar uur of hoogstens een paar dagen is alle leed geleden. Afhankelijk van het aantal steken en van de plaats van de steek, kunnen de gevolgen echter ernstigerzijn.

Wie op korte tijd enkele tientallen steken krijgt, doet er best aan om zo snel mogelijk een arts te raadplegen omdat er altijd het risico bestaat op een ernstige veralgemeende reactie. Ook steken in het hoofd of de hals of in de mond of de keel, geven meestal aanleiding tot ernstiger reacties. In al die gevallen is het aangewezen om zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

Overgevoeligheidsreactie

• Sommige mensen reageren allergisch op een insectensteek. Bij een milde overgevoeligheidsreactie ontstaan grote jeukende zwellingen die een paar dagen kunnen duren. Zelfs het hele been of de arm kunnen opgezwollen zijn.

• Ernstiger is een zogeheten veralgemeende systeemreactie die niet alleen gepaard gaat met lokale zwelling, maar waarbij ook andere symptomen kunnen optreden: rode ogen, een lopende neus, een plotse bloeddrukdaling die gepaard gaat met duizeligheid, opzwelling van het strottenhoofd of de luchtpijp waardoor men in ademhalingsnood komt, braken, enz. Deze veralgemeende reactie treedt meestal binnen de 15 tot 30 minuten na de steek op. Indien er niet onmiddellijk ingegrepen wordt, kan er een anafylactische shock optreden waarbij ernstige hart- en ademhalingsstoornissen kunnen ontstaan. Iemand die bij een vorige steek overgevoelig reageerde, loopt bij een volgende steek een hoger risico. Het risico op een veralgemeende reactie is echter onmogelijk te voorspellen. Naar schatting reageert 1% of ongeveer 100.000 Belgen op die manier op een insectenbeet.

Wat moet men doen?

• Meestal volstaat het om op de plaats van de steek ijs of een koude vochtige doek te leggen. Indien de angel er nog insteekt, moet die zo snel mogelijk worden verwijderd. Vermijd daarbij om het gifzakje leeg te duwen. Het best verwijdert u de angel met een pincet of met een schrapende beweging van de vingernagel, of met een naald.

• Een steek in de mond of de keel is altijd gevaarlijk. Men dient onmiddellijk een dokter te verwittigen, en intussen moet men proberen om de steekplaats met ijs af te koelen om de zwelling tegen te gaan.

• Wanneer er lokaal een hevige reactie optreedt (bv.een abnormale zwelling of zeer hevige jeuk) die na een paar uur niet spontaan verdwijnt, of die pas na een paar uur optreedt, raadpleegt u best een arts. Die zal eventueel een antihistaminicum (tegen de jeuk en de zwelling) voorschrijven, of een behandeling met corticosteroïden instellen. Mensen die vroeger reeds een ernstige, algemene reactie vertoonden, moeten van de lente tot de zomer een noodpakket met adrenaline binnen handbereik hebben, zodat ze dit onmiddellijk kunnen inspuiten.

Vraag hierover uitleg aan uw arts en leer het product inspuiten. Een antihistaminicum (dat ook gebruikt wordt tegen hooikoorts) vertraagt de reactie, maar volstaat niet om een eventuele shock te voorkomen. Indien men geen noodpakket bij de hand heeft, dient men zo snel mogelijk naar een arts of een dienst spoedgevallen te gaan indien er aanwijzingen zijn van een ernstige en veralgemeende reactie (voor de symptomen, zie hoger).

Hyposensibilisatie

Mensen die na een steek een ernstige veralgemeende reactie vertonen, kunnen overwegen om een zogeheten hyposensibilisatie toe te passen. Dit betekent dat men gedurende een bepaalde tijd steeds grotere dosissen van het insectengif inspuit waardoor het lichaam gewend raakt aan dat gif en de overgevoeligheid wordt afgebouwd. Deze behandeling wordt alleen toegepast bij mensen waarbij aan de hand van speciale huidtests is bewezen dat ze allergisch zijn voor bijen of wespen, en die een levensgevaarlijke reactie vertonen bij een steek, of die beroepshalve met bijen of wespen moeten omgaan.

Een hyposensibilisatiekuur duurt enkele maanden. Bovendien dienen deze mensen levenslang om de 2 à 3 maanden een nieuwe onderhoudsdosis te krijgen. Een hyposensibilisatiekuur dient in een ziekenhuis of een goed uitgerust dokterskabinet te worden uitgevoerd om onmiddellijk te kunnen optreden indien er zich een probleem zou voordoen.

10 gouden tips voor wie gevoelig is voor insecten

1. Vermijd picknicks en barbecues. Zoetigheid, bier, charcuterie enz. trekken wespen aan. Laat nooit blikjes met frisdrank openstaan en drink zeker nooit uit een blikje frisdrank. Als er een wesp inzit, kan ze in de mond of de keel steken.

2. Vermijd de omgeving van vuilnisbakken en afgevallen fruit waarop wespen verzot zijn.

3. Vermijd fysiek werk waarbij u bezweet raakt. Zweet trekt bijen en wespen aan.

4. Indien u hagen moet scheren, in kreupelhout of aan dakgoten of op een oude zolder moet werken, controleer dan eerst of er geen wespennest in de buurt is.

5. Vermijd de omgeving van bijenkorven en bloemperken in bloei.

6. Draag geen felgekleurde of zwarte kleren of kleren met grote bloemetjesmotieven. Wit, groen en lichtbruin zijn het minst aantrekkelijk voor insecten.

7. Loop nooit blootsvoets door een grasveld. Bijen zijn verzot op de bloempjes van klaver en madeliefjes, en wespen kunnen een nest in de grond hebben.

8. Vermijd geurende deodorant, aftershave en zonnecrème. Zij trekken bijen en wespen aan.

9. Vermijd bruuske bewegingen wanneer er een wesp of bij in de buurt is. Sla zeker nooit een insect dood dat op uw lichaam is gaan zetten, maar schiet het eventueel met een vinger weg.

10. Dood geen bij of wesp in de buurt van het nest. Dit zal soortgenoten aantrekken. Probeer ook nooit zelf een wespennest uit te roeien, maar doe beroep op de brandweer.

Comments