* ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ - ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (στα γενεαλογικά δένδρα)


ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ – ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ - Ζητήστε μας να προσθέσουμε, περιληπτικά, και αξιομνημόνευτα γεγονότα των προγόνων σας.
Γ.Δ. Νο.04: Α2. Ο Γερασόπουλος Χρήστος ακολούθησε χωρίς τη θέλησή του τους αντάρτες. Μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου βρέθηκε στην Τασκένδη, απ’ όπου γύρισε το 1965.
Γ.Δ. Νο.05: Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020: Από ημερήσιο Αθηναϊκό τύπο: Ο Αλέξανδρος Θωμά Δελβινιώτης γ.1929. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τα πρώτα χρόνια της Κατοχής μέσα από τη νεολαία του ΕΑΜ και ύστερα την ΕΠΟΝ. Το 1947 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Πήρε μέρος σε πολλές σημαντικές μάχες με το ΔΣΕ, όπως αυτές στα Πατώματα, στη Φλώρινα, στη Μουργκάνα, στις κινήσεις αντιπερισπασμού στη Ρούμελη, στο Γράμμο και το Βίτσι. Έζησε 40 χρόνια στην Τασκένδη ως πολιτικός πρόσφυγας. Επαναπατρίστηκε το 1991 με την οικογένειά του.  
Γ.Δ. Νο.08: Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020. Από e-mail αναγνώστη ιστοσελίδας - Πρόσθεση: Ο Σπυρίδων Στυλ. Παπαδόπουλος παντρεύτηκε την Αικατερίνη Τσανακαλιώτη απο την Κόρινθο, και απέκτησαν πέντε (5) παιδιά: τον Στυλιανό, τον Νικόλα, την Ιφιγένεια, τον Ανδρέα, και τον Αλέξανδρο. 
Γ.Δ. Νο.09: Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020: Από e-mail αναγνώστη ιστοσελίδας: Διόρθωση ιεραρχίας - πρόσθεση ατόμων. ♣ Α1.α. Ο Γεώργιος Ευαγγ. Λούμπαρης έλαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο και τραυματίστηκε στο πόδι.
Γ.Δ. Νο.12:  Ο Χαράλαμπος Θωμ. Γερασόπουλος (Λάμπρος) όταν ήταν έφηβος, τον πήρε ο Ευάγγελος Αθαν. Παπαδόπουλος (Τσιάλης) υπό την προστασία του. Τσιάλης και Λάμπρος μαζί "ανέβηκαν στο βουνό" και όταν ο Λάμπρος παντρεύτηκε την Καλλιάνθη φύγανε για Τσεχοσλοβακία. Ο Λάμπρος αναπαύεται στο κοιμητήριο της Αγ. Παρασκευής. ♣ από e-mail:Βασιλική (Μπέσυ) Γ. Κώτσιου παντρεμένη με τον Αποστόλη Λουκά. Παιδιά: Η Βικτώρια γεννήθηκε το 2001, ο Γεώργιος-Μάξιμος το 2006 και ο Αναστάσιος-Μάριος το 2010. Η Χαρίκλεια (Χαρούλα) Γ. Κώτσιου παντρεμένη με τον Ανδρέα Ζήκο. Παιδιά: Η Διαμαντούλα γεννήθηκε το 2002 και η Αθανασία το 2006. Ο Ευάγγελος Γ. Κώτσιος έχει το Γεώργιο γεννημένο το 2013 και τη μπέμπα (δεν τη βαφτίσανε ακόμη) γεννημένη το 2017.
Γ.Δ. Νο.13:
Γ.Δ. Νο.15: Α1.: Ο Αθανάσιος Γεωρ Παπαχρήστου πήρε μέρος στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο του 1940, όπου τραυματίστηκε. 
Γ.Δ. Νο.16:  15.2.2021 - Προσθήκη ονόματος - Κυράτσω (Καίτη) Τσαπάνου - Σκόδρα, σύζυγος Χριστόδουλου. ♣ 
Γ.Δ. Νο.17: Α2.α.: Ο Στέργιος Νικ. Σκόδρας πήρε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο, όπου πέθανε από τροφική δηλητηρίαση. ♣ Α2.β.: Ο Φώτιος Νικ. Σκόδρας το 1949, με τη λήξη του εμφυλίου πολέμου βρέθηκε στην Τασκένδη με τη σύζυγό του Χρυσούλα.  Επαναπατρίστηκε το 1991 και μέχρι το θανατό του έμενε στο Δασύλλιο με τη Χρυσούλα. Α2.γ.: Ο Χαράλαμπος Νικ. Σκόδρας ήταν ανάπηρος στο δεξί του χέρι από τον πόλεμο ♣ e-mail: διόρθωση επιθέτου από Βαλσαμάκη σε ορθό Βαλασάκη
Γ.Δ. Νο.18: Α2.: Ο Ηλίας Ιωάννου Σκόδρας (Σκουντρουλίας), πρόσφερε τα μέγιστα τον Ιούλιο του 1944, όταν τα Γερμανικά στρατεύματα έκαναν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών του ΕΛΑΣ και βρέθηκαν και στο Δασύλλιο. Στο Κοινοτικό Γραφείο υπήρχαν πολλά πολεμοφόδια, που είχαν εγκαταλείψει οι αντάρτες. Χάρη στην παλληκαριά του Ηλία Σκόδρα, στην υπομονή του και στο θάρρος του, σώθηκε το Δασύλλιο από τη θηριωδία των Ναζί. 
Γ.Δ. Νο.20: Α1.: Ο Βασίλειος Κων. Τασιούλας  πήρε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο, μετά το πέρας του οποίου έμεινε δύο χρόνια στην Αλβανία και τελικά βρέθηκε στην Τασκένδη. Επαναπατρίστηκε το 1976 με την οικογένειά του. 
Γ.Δ. Νο.22: Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020: Από ημερήσιο Αθηναϊκό τύπο: Ο Ζώης Τέντας γεννήθηκε στο χωριό Φούρκα Κόνιτσας το 1919. Ο πατέρας του ήταν ράφτης. Γιος πολυμελούς οικογένειας, είχε έξι αδέρφια, η οποία εγκαταστάθηκε στο χωριό Δασύλλιο Γρεβενών, όπου τελείωσε την πρώτη τάξη του Γυμνασίου. Οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας, τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει το σχολείο και να βγει στη βιοπάλη. Το 1940 υπηρέτησε στο Σύνταγμα σκαπανέων της Μενεμένης. Τελείωσε Σχολή υπαξιωματικών. Στην Κατοχή, αντάρτης του ΕΛΑΣ, στάλθηκε στη Σχολή Αξιωματικών και αποφοίτησε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Στον Εμφύλιο, διοικούσε μεγάλες μονάδες ως αντισυνταγματάρχης. Από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου επαναπατρίστηκε το 1980 με την οικογένειά του και ζούσε στη Θεσσαλονίκη. 
Γ.Δ. Νο.25: Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020: Από μέλος οικογένειας: Διορθώσεις - πρόσθεση ατόμων. 
Γ.Δ. Νο.27: Α1.α.: Ο Κωνσταντίνος Δήμου Τόλιος (Κλήμος) πήρε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο, μετά το πέρας του οποίου βρέθηκε στην Τσεχοσλοβακία με τη γυναίκα του Μάρθα. Μετά πήγε στην Τασκένδη, όπου ήταν η κόρη του Ευδοκία. Εκεί αρρώστησε και πέθανε. Η Μάρθα με την Ευδοκία γυρίσανε στην Ελλάδα.
Γ.Δ. Νο.29: Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020: Από e-mail μέλους της οικογένειας: Διορθώσεις - πρόσθεση ατόμων. ♣
Γ.Δ. Νο.30: Α1.γ. : Ο Αντώνιος Κων. Χαριζόπουλος πήρε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο και μετά το τέλος του βρέθηκε στην Πολωνία. Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του το 1987.
Γ.Δ. Νο.32: Α1. Ο Αθανάσιος Ευθ. Χαριζόπουλος με τα γεγονότα του εμφυλίου πολέμου βρέθηκε στην Τσεχοσλοβακία. Εκεί σπούδασε δάσκαλος και μηχανικός τηλεοράσεων. Τα καλοκαίρια των τελευταίων χρόνων, πριν το θάνατό του, ερχόταν στην Ελλάδα. Τελικά πέθανε στη Νίτρα της Σλοβακίας, όπου ζούσε με την οικογένειά του.   Α1. : Η Πασχαλινή Ευθ. Χαριζοπούλου με τα γεγονότα του εμφυλίου πολέμου βρέθηκε με τη μητέρα της Ανθή στην Ουγγαρία, απ’ όπου επαναπατρίστηκε το 1958.  Α1. δ.: Ο Θωμάς Αθαν .Χαριζόπουλος το 1940 πήρε μέρος στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο και υπηρέτησε σαν πολυβολητής στο Τάγμα του Γεωργίου Μπουλούκου, ενός εξαίρετου Αξιωματικού , όπως έλεγε ο ίδιος. Ο Ταγματάρχης Γεώργιος Μπουλούκος διακρίθηκε με τα παλληκάρια του στην κατάληψη του Ιβάν. Στις μάχες εκείνες ο Θωμάς Αθαν. Χαριζόπουλος τραυματίστηκε και το τραύμα εκείνο τον ταλαιπωρούσε σ΄ όλη του τη ζωή. Πέθανε το Νοέμβριο του 1994 σε ηλικία 78 ετών.   Α1.ε. : Ο Θεοφάνης Αθαν. Χαριζόπουλος , 22 ετών το 1947, στρατολογήθηκε χωρίς τη θέλησή του από τους αντάρτες, όπως και τόσοι άλλοι και αναγκαστικά συμμετείχε στα γεγονότα εκείνα που σημάδεψαν την Ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Ήταν ολμιστής και τελούσε υπό τας διαταγάς του καπετάν-Σκοτίδα (Νικόλαος Θεοχαρόπουλος από το Κυπαρίσσι Γρεβενών). Τραυματίστηκε δύο φορές (τη δεύτερη σοβαρά) και μας έλεγε ότι  στο δεξί του πόδι είχε ένα ανοξείδωτο καρφί μήκους 20 εκατοστών, το οποίο το βρήκαμε κατά την εκταφή του. Έζησε 12 χρόνια στην Πολωνία, σαν πολιτικός πρόσφυγας και επαναπατρίστηκε το 1959. Τότε τον γνώρισα εγώ. Γι΄ αυτό και υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας με τις αδελφές μου Αικατερίνη και Μαρία.Comments