Matteuspassy verbindt beide Frieslanden


‘Een brug tussen de beide Frieslanden’, zo noemde de president van de Interfriesische Rates EDR, Helmut Collmann het initiatief van Collegium Vocale Fryslân om de Matteuspassy op 9 en 10 maart op te voeren in Strücklingen en Leer. In het kantoor van de EDR in Bad Nieuweschans werd 22 januari tijdens een persconferentie het project ‘’Matteuspassy” gepresenteerd.

Het project is tot stand gekomen door samenwerking tussen de Sectie Oost van de Interfriesischen Rates en het College Vocale Fryslân, een koor uit Fryslân. Andere uitvoerenden zijn: het jeugdkoor Sint Vitus uit Leeuwarden, het barokorkest Florilegium Musicum en diverse veelal Friese solisten,  onder leiding van dirigent Gerben van der Veen. Het Fries vertoont een grote gelijkenis met het zogenaamde Saterfriesisch.

De Friese schrijver en dichter Eppie Dam hertaalde een tekst die de Nederlandse tekstschrijver en zanger/componist Jan Rot in 2006 maakte van de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Dam won onlangs de belangrijkste Friese literaire prijs voor zijn poëzieboek “Falling ljocht”.
 
De contacten tussen de Friezen en de Ostfriezen lopen voorspoedig. Mede dankzij de ondersteuning van de Eems Dollard Regio en de inzet van de voorzitter van de Sectie Oost van de Interfriesischen Rates, Arno Ulrichs. Het project wordt mogelijk gemaakt door EU-middelen die verstrekt worden in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland afkomstig van het project “Net(z)werk+”. Lead-partner van het project is de Eems Dollard Regio (EDR).
 
Er worden inmiddels dertig Duitse gastgezinnen gezocht, waar de kinderen van Jeugdkoor Sint Vitus uit Leeuwarden, in leeftijd variërend tussen de 10 en 17 jaar, zullen worden ondergebracht tijdens de uitvoeringen van de Matteuspassy in Strücklingen en Leer (Ostfriesland). Dat sluit volgens Collman goed aan bij de doelstellingen van de Raad: ,,De beide Friese talen en de mensen die de talen spreken dichter bij elkaar brengen.’’
 
De première vindt plaats op vrijdag 9 maart in de St. Georg kerk in Strücklingen en later op 10 maart in de Grote Kerk in Leer. De beide uitvoeringen maken deel uit van het programma van Leeuwarden - Fryslân Culturele Hoofdstad 2018.

 Aan de persconferentie namen vertegenwoordigers van het Collegium Vocale Fryslân, de voorzitter van de “Interfriesischen Rats”, Helmut Collmann en de voorzitter van de Sectie Oost van de “Interfriesischen Rates”, Arno Ulrichs deel. (foto: Mario Rauch)