ספטמבר 2013


שנה טובה - בשירת אנסמבל קורל הרכב יחודי השר בעיקר יצירות ישראליות בעיבוד מורכב. לחן מאת נחום נרדי.

קובץ:PikiWiki Israel 9657 memorial plate in nahum nardi residence in tel avi.jpg
איך נולד לנו "שנה טובה" ?
בתחרות פסנתרנים אחת שנערכה ברוסיה, זכה במקום השני פסנתרן מוכשר אחד בשם ולדימיר הורביץ. הורביץ, האתלט של הפסנתר, פתח בקריירה מזהירה ונחשב בעיני רבים גדול הפסנתרנים הוירטואוזים של המאה ה-20. ומי זכה במקום הראשון בתחרות? פסנתן פנומן בשם נחום נרודיצקי. לימים עלה נרודיצקי לישראל ושינה את שמו לנחום נרדי. ומה חסר היה בישראל? שירים עבריים. כך הפך הפסנתרן המופלא הזה לכותב לחנים לשירים העבריים החדשים. נחום נרדי אולי אינו מפורסם כאחד מגדולי הפסנתרנים, אבל היה מחלוצי הזמר העברי החדש, הביא לנו ולילדינו את שנה טובה, אני פורים, לביבות (קמח מן השק), וגם לחנים רבים נוספים בעיקר לשירהם של חיים נחמן ביאליק ולוין קיפניס. נרדי שגדל על ברכי תרבות המערב, נישא לזמרת ממוצא תימני, ברכה צפירה, ואימץ לעצמו סגנון מוסיקלי עם ניחוח מזרחי. מדינת ישראל שוכחת לפעמים את גיבורי התרבות האמיתיים שלה ולא טרחה כמעט כלל להנציח את האיש הענק הזה. עדיף לקרא בד"כ את היכל התרבות ע"ש התורם האחרון ואת הרחוב החדש על שמו שלח עסקן פוליטי בינוני. נחום נרדי וברכה צפירה זכו אך לשלטי שיש צנועים על בתיהם המתיישנים בתל אביב.
(תודה לד"ר אבישי טייכר ו"מעלה היצירה" שהעלו התמונות לויקיפדיה).











ככל הידוע לי לא נישארו הקלטות רבות לנגינתו של הפסנתרן נחום נרדי. התיעוד המצולם היחידי המוכר לי הוא סרטון בו מלווה נרדי את אישתו בשירו של ביאליק "לעבודה ולמלאכה", חדי האוזן בודאי יבחינו בליווי הפסנתרני המשובח. ביתם המשופת של ברכה צפירה ונחום נרדי היתה זמרת האופרה המצליחה נעמה נרדי שהופיעה ברחבי אירופה עם האופרה לה-סקאלה. 







נגן הבס אבישי כהן בפרפרזה ל "עלי גבעה" שיר שנכתב לזכרם של נופלי תל חי. הולחן ע"י נחום נרדי והושר מפי הזמרת ברכה צפירה. 












כמו בכל חודש תשרי - גם השנה מופיע חג הסוכות ועימו פסטיבל המוסיקה באבו גוש. הפסטיבל מאפשר להאזין ולצפות במיטב האמנים ביצירות הגדולות ומפורסמות לצד יצירות מוכרות פחות אך לא פחות טובות. בין היצירות שיהיו מיסה קריולה של רמירז, מיסה פטיט סולנל מאת רוסיני ועד יצירות רבות אחרות.


פרנץ ולסר מוסט עם התזמורת הפילהרמונית של וינה- מתוך הקונצרט לראש השנה הנוצרי 2013.

בכל ראש שנה לשנת הנוצרים (ממש לא השנה האזרחית...שנה אזרחית קיימת רק בישראל) עם כניסת השנה בחצות, מופיעה התזמורת הפילהרמונית של וינה במופע ואלסים מאת משפחת שטראוס. האב יוהאן והבנים יוהאן ויוזף. מסורת הקונצרטים הוינאים לראש השנה החלה מיד לאחר האנשלוס בתקופת השלטון הנאצי באוסטריה. מה שמעניין הוא שגם הנאצים לא הצליחו לסלק את המוסיקה שטראוס מאולמות הקונצרטים למרות שהיו ממוצא ממוצא יהודי ברור. סבו של יוהאן האב היה יהודי, אילו נולד בתקופת הרייך היה נידון לכלייה. במשך השנים עמדו בקונצרט המסורתי על הפודיום מנצחים מלאומים שונים ובהם שני יהודים לפחות וגם הודי מפורסם אחד...
אז אפשר לאמץ את השמחה הוינאית הזו קצת גם אצלינו. סרטים טובים במיוחד הם אילו עם המנצח קלוס קלייבר בפתיחת השנים 1989 ו- 1992.



בטהובן - הקונצ'רטי לפסנתר:
כמה תוספות לקונצ'רטי לפסנתר מאת בטהובן - 
הקלטות ישנות אך טובות מידי אחד הבטהובניסטים הגדולים של המאה ה-20, אמיל גיללס בנגינת כל הקונצ'רטי של בטהובן. לתשומת לב מיוחדת ראויות ההקלטות לקונצ'רטו מס' 4 והקונצ'רטו מס' 5 "הקיסר" עם המנצח ליאופולד לודוויג. הקונצ'רטו מס' 4, פריצת הדרך הגדולה של בטהובן בכל הקשור להלחנת קונצ'רטו. הקלטות מעט מיושנות אמנם אך הביצועים לקונצ'רטי מן הטובים ביותר. 
עוד הקלטה מצויינת וחדישה יותר היא מידי הפסנתרן הגרמני רודולף קמפף. בטהובן עשיר בצבע וחצוב באבן.

עוד שתי תוספות הן מחזור הקונצ'רטי כולו ברצף בנגינת הפסנתרן ליאון פליישר ובלווי מצויין של תזמורת קליבלנד ומנצחה גיאורג סל. פלישר מבצע את הקונצ'רטי ברוחו של מורו הפסנתרן ארתור שנבל. בשיא הקרירה שלו איבד שנבל את יכולתו לנגן בידו הימנית עקב מחלה. קרירת הפסנתרנות שלו חודשה רק לאחר 40 שנה.

מעניין תמיד הוא הפסנתרן - גלן גולד הרצף כל הקונצ'רטי. גולד אינו שומר על העקרונות המסורתיים ומגיש ביצוע מאד שונה. 

סרט דוקומנטרי של ה - BBC המשחזר את חייו של בטהובן, יצירתו, אהבותיו, יחסיו עם הפטרונים והמאבק הקשה של מלחין עם חשותו - שלשה פרקים בני כשעה כל אחד.





ולתקופת החגים, משהו עם ניחוח יהודי לראש השנה....
ב 1918 ערך המלחין סרגיי פרופייב מסע הופעות בארה"ב בנסיון להציג את יצירותיו לקהל האמריקני. בביקור פגש פרוקופייב את את נגן הקלרינט היהודי סמיון בליסון שעמד בראש אנסמבל זימרו למוסיקה יהודית. בליסון הציג לפרוקופייב מחברת תווים עם נעימות יהודיות. בתוך זמן קצר, כבר במהלך הביקור הלחין פרוקופייב פתיחה לפי הנעימות היהודיות וזו נוגנה עוד באותו מסע במעדון בניו-יורק. נראה כי פרוקופייב הוקסם מהמוסיקה היהודית המתאפיינת במעברים חדים בין אושר לצער. כאן בהקלטה היסטורית מ- 1937מנגן סרגיי פרוקופייב  בפסנתר יחד עם אלכסנדר ולודין בקלרינט ורביעית בטהובן.

שנה טובה



אהבת? המלץ לחברים, תן לייק..


תת-דפים (1): עלי גבעה