ינואר 2014


20 - דצמבר - 2014
הלך לעולמו אחד קלאודיו אבאדו מגדולי המנצחים בכל הזמנים. אבאדו היה מגדולי הפרשנים ליצירותיו של מאהלר. הקליט הקלטות מעולות לסימפוניות בטהובן, ברהמס, שוברט ומנדלסון. פרשן מעולה לאופרות של ורדי ורוסיני. אבדו הופיע פעמים רבות בישראל וזכה בפרס קרן וולף. אציל נפש שעשיתו ספוגה בלהט פנימי ואהבת אדם.










מספר דקות לאחר תחילת כל שנה לספירת הנוצרים, נפתח במיוזיקפריין, בניין הקונצרטים המפורסם של וינה, קונצרט חגיגי לכבוד ראש השנה. בעיר וינה פעלו גדולי המלחינים של המוסיקה הקלאסית,בהם היידן, מוצרט, בטהובן, שוברט, ברהמס ומאהלר, אך יותר מכל מזוהה העיר האלגנטית הזו עם מלחיני משפחת שטראוס בהם הפורה ביותר, יוהאן שטראוס הבן. המסורת ארוכת השנים לפתוח את השנה בקונצרט מיצירות משפחת שטראוס החלה בימים החשוכים של האנשלוס האוסטרי גרמני. בעיני הגרמנים, סימלה המוסיקה של שטראוס את בידור הארי במיטבו והקונצרט הראשון נערך ב- 1939 בניצוחו של קלמנס קראוס. 
המוזר בכל העניין, הוא שאם בני משפחת שטראוס היה חיים בזמן שלטון הרייך, היו בודאי מובלים לתאי הגזים מאחר ושטראוס האב היה לא פחות מנכדו של יהודי מומר מוינה.  צחוק הגורל הוא, שלאחר המלחמה, כיכבו על הפודיום מנצחים ממוצא יהודי דווקא בהם לורין מאזל שניצח על אחד עשר קונצרטים ודניאל ברנבוים שניצח על הקונצרט בשנת 2009, יוסף קריפס, שאביו היה יהודי, ניצח על הקונצרט שנים עשר פעמים. גם זובין מטה, ההודי, ניצח על הקונצרט ארבע פעמים.
בתחילת שנה זו - 2014 עמד על הפודיום המנצח הישראלי דניאל ברנבוים בפעם השניה. כאן מובא הקונצרט הקודם עם ברנבויים משנת 2009, עם דברי ביניים של השחקנית ג'ולי אנדריאוז המוכרת לנו מהסרטים "צלילי המוסיקה, ו- "מרי פופינס". הקונצרט מסתיים באיחולים לשנה הבאה ע"י ברנבוים והתזמורת, ברנבוים אף מאזכר את הסיכסוך המזרח התיכון ומייחל לסיומו. במיטב המסורת סוגר ברנבויים במארש רדצקי המפורסם כאשר הקהל מצטרף לתזמורת במחיאות כף.
שנת 2009 היתה גם השנה ה - 200 למותו של המלחין יוזף היידן,  כהוקרה למלחין, ניגנה התזמורת את הפרק האחרון מתוך סימפונית הפרידה של היידן.
קונצרט ראש השנה האחרון לשנת 2014 - דניאל ברנבוים עם התזמורת הפילהרמונית של וינה


הצ'לנית ילידת ארגנטינה, סול גבטה, מן הצ'לנים המובילים בעולם היום ביצירה קצרה וסתווית Sospiri - או בעברית "אנחות".יצירה שבמקור תכנן אלגר לכינור ופסנתר, אך מצא אותה מתאימה יותר לצ'לו. עוד מידי גבטה, הקוצ'רטו לצ'לו מאת קאמי סן-סנס.














עוד מידי המלחין סן-סנס הקונצ'רטו מס' 5 עם הפסנתרן סיבאטוסלאב ריכטר
ביצוע מצויין למחזור הקונצ'רטי המלא לפסנתר מאת סן-סאנס, מובא מידי הפסנתרנית המעט נשכחת ז'אן מרי דארה.














שישה אינטרמצי אופוס 118 עם הפסנתרנית ס'ינג יה -
מתוך תחרות ארתור רובינשטיין.

עוד הצעות להאזנה עם הפסנתרנים,






אטיודים סימפוניים מאת שומאן - אופוס 13, איליה רשקוביצקי. מתוך התחרות ע"ש ארתור רובינשטיין.

עוד הצעות להאזנה עם הפסנתרן,













הפרטיטה מס' 2 לפסנתר מאת באך היא אולי הפופולארית מבין כל ששת הפרטיטות. כאן בהסבר של המורה דויד קורואר ששת הפרטיטות, נכתבו כמובן לצ'מבלו במקור, פסנתרים מודרניים לא היו קיימים בתקופתו של באך. פרטיטה, הינה במקור יצרה בת פרק אחד עבור כלי אחד. אך הורחבה ע"י מלחיני הבארוק, בהם באך, לקובץ יצירות קצרות בדומה לסוויטה התזמורתית.
הצגה קצרה בנושא הארטיקולציה בפרטיטות - כאן








כמו כל יצירה גדולה, ניתנת הפרטיטה מס' 2 לאינספור פרשנויות. 
כאן בנגינת מקסים ברנארד.
למחזור הפרטיטות כולו ניתן להאזין בהקלטות מצויינות עם הפסנתרנים גלן גולד מריה טיפו ו-מארי פרחיה.












המעוניינים בהקלטות שופן, יפנו בדרך כלל להקלטות המצויינות של ארתור רובינשטיין. אצל רובינשטיין, רומנטיקן שאינו מקפיד על דייקנות יתרה, הפסנתר מזמר.
לאחרונה הועלו ההקלטות של הפסנתרן ולדימיר אשכנזי המציע שופן מאוזן, מאופק יותר ויפה. אסף ההקלטות של אשכנזי מקיף ביותר ומכיל גם יצירות שלא הוקלטו ע"י רובינשטיין.













מספר גולשים פנו אלי בבקה שאשווה בין סגנונות של מנצחים שונים. בחרתי להשוות כאן בין שנים מן המנצחים שטבעו את חותמם על ביצוע המוסיקה הקלאסית במאה ה-20. ארתורו טוסקניני ואוטו קלמפרר מיצגים בעיני שתי קצוות. למרות היותם שונים בתכלית השנים היו פרשנים מעולים לסימפויות בטהובן והקלטותיהם מחזור הסימפוניות עד היום לאבני דרך בביצוע היצירות.

אוטו קלמפרר - מן האסכולה הגרמנית,מנצח תמיד בסגנון של הוד והדר. חייו של קלמפרר רוויי תהפוכות וטרגדיות ואישיותו לא יציבה. ניצוחו של קלמפרר איטי ומובנה וניתן לשמוע בסימפונית בטהובן את המאבק הגדול של המלחין בדרכו לסיום היצירה. 
ארתורו טוסקניני בניגוד לקלמפרר, , מנצח יציב ומוחצן. בטהובן שלו מהיר, מדוייק, חצוב באבן ומלא הבעה. טוסקניני אדם חזק ובעל עוצמה, שלא פחד להתריס בפני מוסוליני שליט איטליה.

עבודתו של המנצח, רק חלקה הקטן מתבצע בקונצרט. על אופיים וסגנונם של הנצחים ניתן ללמוד בעיקר מן החזרות. ערכתי אם כן דף קצר ובו השוואה בין חזרות שנערכו ע"י כמה מן המנצחים המשפיעים ביותר במאה ה-20.



למחזור הסימפוניות עם קלמפרר - כאן






















איך זה להיות פסנתרן וירטואוז? סרט המנסה להתחקות אחר התפתחותו של הפסנתרן בנג'מין גרובר. פסנתרן וירטואוז צעיר מבריטניה.
בסרט מופיעים גם ראיונות עם הפסנתרנים ארתור רובנשטיין, לאנג לאנג, יבגני קיסין, מריה ז'או-פירש ועוד...








אהבת? המלץ לחברים, תן לייק..