מאי 2014




הכנר הישראלי גיא בראונשטיין, מי שהיה במשך מספר שנים הכנר הראשון של התזמורת הפילהרמונית של ברלין, מנגן את המבוא ורונדו קפצ'יוזו מאת המלחין הצרפתי קאמי סנט-סנס. את בראונשטיין מלווה הפסנתרן אוהד בן-ארי, פסנתרן בהרכב הקבוע של שלישיית מונדריאן. בראונשטיין עזב את הכסא התובעני אך המבטיח של הפילהרמונית הברלינאית ע"מ לפתח קרירה של כנר סולן וכנר של מוסיקה קאמרית. אהבתי מאד את הנגינה החפשית הזו וההופעה המאד בלתי מכופתרת של השניים. חולצה בחוץ בקונצרט קאמרי? רק ישראלי יכול.. .
בראונשטיין, הפיק ביחד בן-ארי תקליטור נחמד עם יצירות קצרות לכינור ופסנתר. הנגינה עילאית, המחיר מוזל...
יופי של תקליטור.
גיא בראונשטיין משתף פעולה בהרכבים קמאריים עם נגנים מצויינים מן הצמרת העולמית. כאן תוכלו לצפות ולהאזין לבראונשטיין בנגינת חמישית הפסנתר האת שומאן, יצירה יפיפיה המהווה אבן דרך ראשונה ביצירות להרכב זה, פסנתר ורבעיית מיתרים. בדף גיא בראונשטיין תוכלו לצפות בראיון של בראונשטיין עם הפרופסור אריה ורדי, עוד מהתקופה שלו בפילהרמונית של ברלין, לצפות ולהאזין  לעוד הקלטות בבהשתתפותו. 

לכבוד יום העצמאות שעבר עלינו בחודש זה, החלטתי להקדיש את דף הבית לאמנים ישראלים. אילו הפעילים וגם כאילו שכבר לא עימנו. ישראל הקטנה, היא עדיין מעצמה עולמית בכל הקשור להצמחת אמנים ברמה הבין לאומית. הבעיה היחידה בישראל, היא ההערכה הנמוכה לה זוכים האמנים שלנו מידי הקהל וגם מידי הרשויות. הדבר מתבטא בעיקר בתגמול הנמוך לו זוכים אמנים מן המעלה הגבוהה ביותר. אילו נאלצים לעיתים לנדוד לניכר, שם הם ממלאים את שורות התזמורות וההרכבים המוסיקאליים הטובים ביותר. בצעירותי אנני זוכר כי לתזמורת הפילהרמונית, לא ניתן היה להשיג כרטיס כלל. בד"כ מקום פנוי בתכנית המינויים של אחת מן התזמורות הטובות והמופיעות ביותר בעולם (כמות הקונצרטים הניתנת ע"י התזמורת הפילהרמונית שלנו היא גדולה מד ביחס לתזמורות אחרות) היה נתן להשגה רק כאשר מישהו מהמנויים עבר מן העולם, רחמנא ליצלן. אם כבר נכנסת לקונצרט, יכולת להבחין כמעט תמיד, בקבוצת חיילים הממתינה בסבלנות לכניסה. חיילי צה"ל זכו אז בכרטיס חינם לקונצרט על בסיס מקום פנוי. לא כך המצב עתה, צעירינו מדירים רגליהם מאולמות הקונצרטים, האולם של הפילהרמונית אינו תמיד מלא ולהביא קהל להרכבים קאמריים ורסיטלים, כמעט ולא ניתן.  צעירינו, מעדפים הופעות של אמני "אינסטנט" הנולדים בין רגע בתכניות "כוכב נולד" לסוגיהן. יש גם יתרונות רבים לאמן שצומח בישראל, שהרי ישראל מבורכת במובן מסויים ברב תרבותיות שאינה קיימת במקומות אחרים. לא נכונה גם הדיעה הרווחת בחלק מן הציבור, שהמוסיקה הקלאסית היא איזה עניין של "אשכנזים". מספיק להציץ ברשימת הנרשמים של אתר זה, כדי להבין כי חלק ניכר מהם, מוצאם בארצות ערב דווקא. בניהם של העולים ממרוקו, עירק, מצרים, טוניסיה ולוב פתחו בישראל איליטות חדשות המובילות בתחומי המדע והאמנות ובתוכם גם במוסיקה הקלאסית.

הפסנתרן רן צמח, הוא לא פחות מאחד הוירטואוזים הגדולים שצמחו לנו כאן. צמח אולי אינו מהפסנתרנים המוכרים בעולם. אך כל מי שביקר פעם ברסיטל שלו, יכול להעיד כי מדובר בפסנתרן על שנגינתו נוגעת בפסגת הפסנתרנות.  צמח זכה בעבר במקום הראשון בתחרות טוקיו לפסנתר, בשלבי הגמר ניגין את הקונצ'רטו התובעני, מס' 1 מאת שופן. רן צמח מופיע ברסיטלים ובכיתות אמן ברחבי הארץ ברפרטואר רחב הכולל יצירות מאת באך ועד יצירות מהסגנון הרומנטי של ברהמס, שומאן ושופן. צמח גם עוסק ברפרטואר פחות מוכר, כגון יצירותיו הסבוכות של המלחין הצפתי שארל-ולנטין אלקן.




 
אבי אביטל, מבכירי נגני המנדולינה בעולם, גדל ולמד בבאר-שבע. אביטל מופיע כיום על הבימות החשובות ברחבי העולם ומשתף פעולה עם מיטב האומנים מהצמרת העולמית. לאחרונה הגיע לידי התקליטור המוצג כאן, "בין עולמות", בו משתף אביטל פעולה עם מיטב האמנים, בהם גיורא פיידמן, עמיחי גרוס, ריצ'ארד גליאנו, איתמר דוארי ואחרים. בתקליטור יצירות מצויינות מידי סולחן צינצדזה, בלה ברטוק, מנואל דה-פאייה, אורה בת-חיים ועוד... אבי אביטל, ישראלי אמיתי בעיני, אינו שוכח את המורשת ממנה הגיע, ומאמץ פסיפס עולמי אוניברסאלי של אומנות איכותית מהדרגה הגבוהה ביותר. תקליטור מומלץ ביותר מעניין ומרגש...
בעבר הפיק אביטל תקליטור לקונצ'רטי לשל באך, במקור לצ'מבלי ובעיבוד למנדולינה.
עוד מידי אביטל, כאן באתר, קונצ'רטו מאת ויואלדי המבוצע ע"י אביטל ותזמורת מנדולינות, קונצ'רטו בעיבוד למנדולינה מאת באך, הצ'ארדש המפורסם של מונטי, ועד יצירות קצרות בדף אבי אביטל

בתקליטור Between Worlds - משתף אביטל פעולה עם אחד מנגני ה"כליזמר" המובילים גיורא פיידמן. כאן אביטל ופיידמן בעבודה על יצירה מאת אמלחין הארגנטיני אסטור פיאצולה.













תקליטור מומלץ ביותר - אבי אביטל משתף אמנים מן השורה הראשונה, במוסיקה חובקת עולם....
http://musicatlv.co.il/
למה תקליטורים? נכון, ניתן היום כמעט הכל למצוא ברשת. או להרב אפשר להאזין פה באתר. האזנה לתליטור באיכות גבוהה מהנה הרבה יותר.  כאן באתר ניתן לטעום מיצירות רבות ע"י מיטב המבצעים. אך אם באמת אהבת, מומלץ בהחלט להאזין ליצירות מעל גבי תקליטור מקורי העשוי היטב, או יותר מכך ללכת לקונצרט. לאחרונה, הוקם אתר החנות למוסיקה במשכן לאומניות הבמה המאפשר גם הזמנה טלפונית של תקליטורים.
את החנות מנהל גלעד חכלילי, מוסיקאי מנוסה שיתן גם המלצות טובות....לחצו כאן


דניאלה לוגסי - זמרת סופרן. גדלה בעיר הדרומית אשקלון משם זינקה לבימות האופרה הנחשבות ביותר בתפקידים מרכזיים באופרות מאת מוצרט רטסיני ועוד. מופיעה בקביעות עם הקמראטה הישראלית.
כזמרת פופ, יוצרת לוגסי חיבור יפה ואיכותי בין מוסיקת פופ למוסיקה קלאסית.
כאן בביצוע הווקאלי ל"דג השמך" מאת שוברט.













הפילהרמונית של ברלין, סמל תרבותי גרמני, נחשבת ע"י רבים לתזמורת הטובה בעולם. לעניות דעתי הבלתי קובעת, לא ניתן כלל לדרג את התזמורות בסדר כלשהו, אך אין ספק כי מדובר בהרכב עילאי. בתזמורת זו, יש גם קבוצת ויאולות ולקבוצה זו יש ויאולן ראשון. על כיסא הויאולן הראשון של הפילהרמונית הברלינאית יושב הויאולן מישראל, עמיחי גרוס. עמיחי גרוס בוגר המרכז למוסיקה של ירושלים. שירת בצה"ל בחיל החינוך (כן, אפשר להיות אמן ולשרת בצה"ל...)  הופיע בהרכבים קאמריים עם מיטב האמנים מן הצמרת העולמית.  כאן ניתן להאזין לגרוס משתף פעולה עם צוות קשתנים מצויין בנגינת "ליל הוד" מאת שנברג כמו כן לשמיניה למיתרים וכלי נשיפה מאת שוברט.




עמיחי גרוס בראיון, מספר על הפילהרמונית של ברלין והחינוך המוסיקאלי במרכז המוסיקה בירושלים. 












ולויולן שכבר לא עימנו, הויאולן דניאל בנימיני מי שהיה במשך שנים רבות הויאולן הראשון בתזמורת הפילהרמונית הישראלית.  בנימיני נמנה על צמרת הויולנים בעולם נחשב לבר סמכה בנושא ואף סייע לאירגונה של קבוצת הויולנים בתזמורת פריז. כאן עם הפסנתרנית פנינה זלצמן בנגינת הסונטה לויולה ופסנתר בלה מז'ור מאת מוצרט.

הצלחתי לכתוב רק על מעט מן האמנים המצויינים שיוצאים מארצנו הקטנטונת. אך לא ניתן לכתוב על מוסיקה קלאסית הישראל מבלי לאזכר את התזמורת הפילהרמונית הישראלית והעומד בראשה. גוף זה, הוקם כולו ע"י הכנר הוברמן כמפעל להצלת הנגנים היהודים. מומלץ לצפות בסרטו של חיים הכט "הכינור שחזר" סרט המספר את סיפורם של יהודי העיירה הפולנית צ'נסטוחובה, בן העיירה, הכנר ברוניסלאב הוברמן, כינור הסטרדיוואריוס שלוו הקמת התזמורת הפילהרמונית..... מומלץ ביותר.