פברואר 2014



כך נבנית טובה.... סרטון המציג בנית הכלי מפיסת פח ועד לסיומו המבריק בחברת מיראפון הגרמנית. ברקע מנגנת רבעיית הטובות של מיראפון.
הטובה - Tuba, מן המילה הלטינית Tube , כלומר צינור, היא מכלי התזמורת החדשים יותר והופיעה באמצע המאה ה - 19. הכלי אינו מופיע ביצירות של מלחינים מוקדמים יותר ובהם מוצרט ובטהובן. גם בתקופות מאוחרות יותר משמשת הטובה בעיקר ככלי ליווי בתחום הצלילים הנמוכים בתזמורת. עם זאת מלחיני הזרם המודרני של המאה ה-20, בהם הינדמית ושנברג ומלחינים בני זמנינו מאמצים גישה שמרנית פחות ויוצרים יצירות משמעותיות עבור הכלי הנפלא הזה.


היצירה הזו לשתי טובות הולחנה בידי הג'אזיסטית, המלחינה ונגנית הסקסופון המצויינת ברברה תומפסון. הקונצרט הינו ביצוע עבור מסיבת ההשקה לתקליטור "Double Trouble" בו הוקלטו יצירות לטובה מידי מלחינים שונים בני זמנינו. לסיום מנגנים השנים את צ'ארדש של מונטי, בכלי שהוא כמעט ההיפך הגמור לכינור....










אדוארד גרסון - מלחין אנגלי בן זמנינו, הוא שהלחין את הקונצ'רטו החביב הזה לטובה ותזמורת. גרסון תרם תרומה משמעותית ליצירות לכלי נשיפה ממתכת. יצירותיו של גרסון מבוצעות ע"י מטב התזמורות בעולם. כאן בנגינת ה"טוביסת" ג'יימס גורליי ותזמורת הבלט המלכותי.













פטריק הרילד - נגן הטובה לשל התזמורת הסימפונית הלונדונית, ה -LSO, בהרצאה קצרה על מספר יצירות בהן תופסת הטובה תפקיד מרכזי, הוללקירות מאת וגנר, הסימפוניה הפנטסטית והמארש ההונגרי מאת ברליוז.












גם המלחין הבריטי ואהן ויליאמס לא הזניח את הטובה. כאן מבצע פטריק הרילד עם ה- LSO את הקונצ'רטו לטובה מאת ואן ויליאמס. מוסיקה בריטת של המאה ה-20 במיטבה.













גולשים המעוניינים להמליץ על הופעות שהיו או יהיו, מוזמנים לכתוב....






הפסנתרנית מיצוקו אושידה, מקדימה ומסבירה כי לא ניתן לשכפל קונצרט....כל הופעה היא חד פעמית. מחזור הקונצ'רטי זכה להקלטות מידי טובי המבצעים ואין הקלטה אחת דומה לאחרת. את הקו המרכזי בבציע היצירות מובילים כמובן פסנתרני האסכולה הגרמנית בראשם מניח היסוד לפרשנות בטהובן במאה ה-20 הפסנתרן ארתור שנבל. הקלטת שנבל, איכות תואמת את גילה ומתאימה בעיקר למי שמכיר את היצירות הייטב. הקלטה חדישה יותר, אך לא חדישה מאד, אפשר למצוא מידי הפסנתרן האמריקני ליאון פליישר המנגן את היצירות ברוחו של שנבל. עוד מפסנתרני האסכולה הגרמנית, הקלטות מעניינות מידי הפסנתרנים קלאודיו אראו, וילהלם קמפף ואלפרד ברנדל. אוהדי אראו, האריסטוקרט של הפסנתר, מאמנים שאין פסנתרן שני לו ביצירות בטהובן והוא מגיש בטהובן בצבעי "רמברנט" עזים. כך גם בהקלטות המופת של אראו לסונטות של בטהובן. קמפף וברנדל מציגים גישה קלילה יותר, הההקלטה הישנה של קמפף נחשבת לאבן דרך בביצוע הקונצ'רטי. לצד אילו יש לציין את הקלטות אמיל גיללס לקונצ'רטי, במיוחד את ההקלטה לקונצ'רטו הרביעי. מבצעים ברוח מאוחרת יותר הם הפסנתרנים סטפן קובצ'ביץ' ומארי פרחיה. פרחיה בהקלטה עם המנצח ברנרד הייטינק דולה מן הקונצ'רטי את מלוא יופיים. גישה שונה מציגים מספר פסנתרנים בהקלטות מאוחרות יותר. הישראלי יפים ברונפמן באחת מן ההקלטות המעניינות ביותר. הצרפתי אמירד המלווה ע"י תזמורת בניתוחו של ניקולאוס הרננקור. הפסנתרן ההולנדי רונלד בראוטיגם המציג ביצוע קליל ומהיר בהקלטה שזכתה בפרס פסטיבל קאן.
לצד כל אילו כדאי להאזין גם ליוצאי הדופן. פרדריך גולדה, צובע את בטהובן בצבעים בהירים במיוחד. גלן גולד, ביצוע יחודי מעניין ושנוי במחלוקת. מאוריציו פוליני, בטהובן נקי, מדוייק ונעדר רומנטיקה.








רביעיות הפסנתר של ברהמס - הן מפסגת המוסיקה הקאמרית בכל הזמנים. לרביעיות הקלטות מרובות עם הרכבים מצויינים.
את התפיסה הרומנטית של המחצית הראשונה של המאה ה - 20 מייצגים הפסנתרן ארתור רובינשטיין וחברי רביעיית גורנארי שהקליטו עם רובינשטיין הקלטה מצויינת גם לחמישיית הפסנתר
















בחודש שעבר נפרד עולם המוסיקה מאחד מענקי הניצוח בן זמננו, המנצח קלאדיו אבאדו שנפטר בגיל שמונים לאחר מחלה קשה. שנים רבות הופיע אבאדו תוך שהוא נלחם במחלת הסרטן שהביאה את רופאיו לכרות את כיבתו לחלוטין. קלאדי אבאדו היה מנצח קפדן, שהקפיד על יופי הצליל ובהירות הביצוע. פרשן מן השורה הראשונה ליצירות בטהובן, ברהמס, שוברט, מנדלסון, מאהלר, צ'ייקובסקי ומוזורגסקי, כמו כן האופרות האיטלקיות של ורדי ורוסיני. עוד בניצוחו של אבאדו הספר מסיביליה, אבאדו הצעיר בתספורת "ביטלס" אופנתית. לחובבי האופרה המעמיקים ביצוע נפלא לאופרה חובנשצ'ינה מאת מוסורגסקי בניצוחו של אבאדו.
כאן מנצח אבאדו על הסימפוניה השמינית מאת בטהובן...כרגיל ביצוע בהיר בצליל נפלא.






אהבת? המלץ לחברים, תן לייק..