אוגוסט 2014


עכשיו כשפחות לזמן מה, נפסקה הלחימה בעזה אנו זקוקים להמשך דרך כלשהו. בעיקר אנו זקוקים להרבה גבורה וחכמה. גבורה בכדי לעמוד כצוק איתן באירועים הפוקדים אותנו מעת לעת ולחכמה הדרושה לנו כדי לנווט את דרכינו בסערה הכמעט תמידית ולנסות להביא לשינוי באזורינו. המנצח הישראלי דניאל ברנבוים בכיליו שלו, מנסה לקדם את השלום. כך הקים ברנבוים את התזמורת דיוואן מערב-מזרח. תזמורת זו ששמה נלקח מקובץ סיפורים שנכתב ע"י המשורר והמחזאי הגרמני, יוהאן וולפגנג פון גתה, בשפעת המשורר הפרסי חאפז. קובץ השירים מייצג את רוחב האופקים, ההבנה של גתה בתרבות המזרח והמערב ואת הקשר בינהן.
על מבצע "צוק איתן" קרא דניאל ברנבוים לצדדים להגיע לפתרון מדיני שידון בשאלות הצד הפלסטיני שבושש להופיע, בצד בטחון ישראל, הנדרש בצדק". בקונצרט המסורתי הנערך בראש השנה הוינה קרא ברנבויים, לפני מתן ההדרן לשלום עולמי "וצדק אנושי" לסכסוך במזרח התיכון. לאור הצהרותיו בעבר, אני מתקשה להסכים עם תפסתו של ברנבוים לגבי מהו "צדק אנושי" ולגבי השאלה עם מי בכלל ניתן להגיע לפתרון הכולל "צדק אנושי".
ומה כן נראה לי טוב? הקמת תזמורת דיוואן מערב מזרח, תזמורת בה מנגנים בצוותא נגנים יהודים וערבים מכל מדינות האיזור, זה טוב. איני מאמין כי במציאות השורה באיזורינו, תזמורת אחת היא זו שתביא לנו את השלום המיוחל. אך תזמורת זו מעוררת תקוה, ערבים ויהודים מקיימים יחדיו תזמורת איכותית.
אז כפי שציינתי דרושה לנו גבורה וחכמה, לכן "הארוייקה" של בטהובן עם דניאל ברנבויים ותזמורת דיוואן מערב-מזרח ביצירה פורצת דרך שכולה גבורה וחכמה.

עוד ביצוע מעניין לסימפוניה ההרואית הוא עם המנצח ההונגרי פרנץ פריצ'אי המנצח על התזמורת הפילהרמונית של ברלין. ההקלטה ישנה ומורדת מעל תקליט ויניל. 


לפני מספר שבועות, הלך לעולמו אחד מן המנצחים הבולטים במאה ה-20 ,לורין מאזל. מאזל, יהודי אמריקאני יליד צרפת. מאזל שהיה גם כנר מצויין נחשב למנצח אנין ומתנשא, הופיע עם עשרות תזמורות ברחבי העולם, היה מנהלה האמנותי של האופרה של וינה, ועמד בראש כמה מהתזמורת הטובות בעולם בהן תזמורת קליבלנד, תזמורת הרדיו של בוואריה, תזמורת פיטסבורד והתזמורת הפילהרמונית של ניו-יורק. מאזל הרבה להקליט ובין הקלטותיו הבולטות, סימפוניות סיבליוס, האופרה פידליו של בטהובן, הרולד באיטליה עם הויאולן וולפרם כריסט, סימפונית מאהלר בהם הקלטה בולטת במיוחד לסימפוניה הרביעית. כאן "פינלנדיה", יצירתו המפוסמת של סיבליוס, אחד מהמלחינים שמאזל מזוהה איתם ביותר.
עוד מידי מאזל והתזמרת הפילהרמונית של ניו-יורק.



עברי גיטליס, כנר יליד חיפה, נחשב בעיני רבים לאחד מן הכנירםהחשובים במאה ה-20. גיטליס מצטיין בוירטואוזיות כישופית שאין כדוגמתה. את רב ההקלטות הטובות שלו ערך עוד העידן הקלטות המונו. בדף חדש שנפתח עבור הקלטות גיטליס מספר הקלטות היסטוריות לחשובים שבקונצ'רטי לכינור ועוד קטעי כינור מידי הנגן המוכשר מאד הזה.













משהו מתאים לעונה, קייץ מתוך ארבע העונות של ויואלדי. כאן מידי הכנרית ג'וליה פישר. ג'וליה פישר הגרמניה, מנגנת ברמה שווה בפסנתר ובכינור.  בנגינתה ניתן למצוא גם את הקונצ'רטו המפורסם לפסנתר מאת גריג. ארבע העונות של ויואלדי היא מן היצירות היפות הפופולריות ברפרטואר הקלאסי כולו, יש אומרים שהיצירה גם "חבוטה" מרב כמות ההקלטות שנעשו לה. עם זאת ישנם כנרים שנגעו ביצירה כפי שלא נעשה לפני כן. שניים  מאילו הם האמריקני-ישראלי גיל שחם והאיטלקי פאביו ביונדי. גיל שחם, מביא ביצוע יפה ומרגש לכל ארבע העונות, שהם בעצם ארבע קונצ'רטי של מוסיקה תכניתית לכינור. 
פביו ביונדיו ותזמורתו אירופה גלנטה, מנגנים בכלי התקופה, צובעים את הקונצ'רטי בצבע שונה לחלוטין....

עוד מידי גיל שחם יחד עם הגיטריסט השוודי המצויין גורן זולשר, סרנדה מאת שוברט. שחם וזולשר שיתפו פעולה בהקלטה משותפות ליצירות מאת שוברט. 
לאחרונה הפיצה דוייצ'ה גרמופון שלשישיית תקליטורים במחיר מוזל, בהם מנגן גיל שחם יצירות מאת פגאניני, שוברט ודבוז'אק עם גורן זולשר בגיטרה ואורלי שחם בפסנתר.












עוד שיתוף פעולה בין השניים, הקלטה משותפת ליצירות לכינור וגיטרה מאת פגאניני. כאן בנגינת הקאנטבילה, נעימה שובת לב של פגאניני.
את ההקלטה המלאה של שחם וזולשר ליצירות פגאניני תוכלו למצוא כאן...










"אני, וולפגנג אמדאוס מוצרט, מרחם על יוזף איגנץ לויטגב, חמור, שור וטיפש..." כך כתב מוצרט לידידו, נגנן הקרן המוכשר מאד, בהקדשה לקונצ'רטו לקרן מס' 2 שהקדיש לו. ההקדשה קצת מוזרה..אבל הקונצ'רטו, חלק מהמוסיקה הטוסבה ביותר שנכתבה לכלי. יוזף איגנץ לויטגב שהיה בוגר ממוצרט, היה כנר מעולה וכפי הנראה נגן קרן מעולה עוד יותר. מוצרט, שנהג להציק לו במעשי קונדס רבים, הקדיש עבורו את כל ארבעת הקונצ'רטי לקרן ותזמורת. כאן מנגן הקרנן ראדק בובראק פרק מתוך הקונצ'רטו השני הזה. הקלטות מעניינות מאד לקונצ'רטי הנהדרים האילו, הופקו מידי הקרנן הבריטי דניס בראיין. בראיין היה מגדולי הקרננים של המאה ה- 20 מהכשרונות המבטיחים ביותר. אך הייתה לו חולשה למכוניות מהירות. האחד הלילות כשחזר מקונצרט, התנגשה מכונית הספורט שלו בעץ והמוסיקאי הנהדר הזה קיפח את חייו. מה שהותיר לנו הוא הקלטת מונו היסטורית טובה לגילה ובה כל ארבעת הקונצ'רטי לקרן של מוצרט בביצוע על.


האם בעלי חיים אוהבים מוסיקה, לפי הסרטון המשעשע הזה כנראה שכן....
סרנדה לבקר.














בתקווה לימים שקטים יותר....








אהבת? המלץ לחברים, תן לייק..