גוסטב מאהלר הוא אולי פורץ הדרך הגדול ביותר במוסיקה הקלאסית לאחר בטהובן. יצירתו מתאפיינת במעברים תכופים בין צער לשמחה, בין כאב, אבל ותפילה לאושר גדול. ב -1898 נתמנה מאהלר למנצח הראשי והמנהל האומנותי של האופרה בוינה, התפקיד הבכיר ביותר בעולם המוסיקה של אותם ימים. מאהלר היהודי, נאלץ להמיר את דתו כדי לזכות במשרה הנחשקת, אך מצא כפי הנראה דרך נסתרת ומעניינת לגמול על כפיה זו בכך שהכניס נושאים יהודיים, חלקם מתוך פרקי חזנות מוכרים, לתוך הסימפוניות שלו. בולטת במיוחד היא המנגינה החסידית, הבוקעת מתוך המארש העצוב המבוסס על שיר הילדים הצרפתי "אחינו יעקב" המוכר היטב גם בישראל בסימפוניה הראשונה. הסימפוניות של מאהלר הן גדולות ומונומנטאלויות. הסימפוניה השמינית הקרויה גם סימפונית האלף, נכתבה להרכב מוסיקאלי בגודל חסר תקדים. כל הסימפונית ארוכות וחלקן אף ארוכות מאד. בכולן תופס נושא המוות, שהעסיק את מאהלר מאד, תפקיד מרכזי.
המשקפיים של גוסטב
הסימפוניות הגדולות והמורכבות כל כך, מאפשרות פרשנות צבעונית ומשתנה הנתונה בידי המבצעים. כך נוצרה שונות רבה בין גדולי הפרשנים של מאהלר שאת הקלטותיהם אנסה לסקור כאן בקצרה. באופן כללי ניתן לתאר את הפרשנות ליצירות מאהלר כסרגל הנע בין סערה גדולה מימין לאיפוק משמאל (לא, אין קשר לפוליטיקה). בקצה הימני של הסרגל מצוי המנצח ליאונרד ברנשטיין, שמגיש תמיד מאהלר שוצף וסוער. ברנשטיין הוא גם האדבוקט הגדול ביותר של מאהלר ופעל יותר מכל מוסיקאי אחר להפצת שמו. הוא גם מציג מאהלר "יהודי" מאד, תוך הדגשת החלקים ביצירה שבאו ממקורות היהדות. מצידו השמאלי של הסרגל נמצא המנצח ההולנדי, ברנרד הייטינק. הייטינק, מגדולי הפרשנים של מאהלר, מביא את מאהלר מתון ומאופק. זה אינו איפוק היוצר שיעמום אלא כזה הגורם למאזין לשבת במתח בקצה הכיסא. על סרגל זה נמצאים גם שאר פרשני מאהלר הגדולים ובהם ממינין לשמאל גיאורג שולטי, איש הדרמה והמבנה,קלאדיו אבאדו מביא עצמה ותפילה,רפאל קובליק, עם הדרמה והפיוט, . ואת התפילה הפנימית ביותר, מביא המנצח הגרמני קלאוס טנשטדט. ישנם גם פרשנים גדולים שלא הקליטו את מכלול הסימפוניות כולו ובהם, אוטו קלמפרר וברונו ולטר, השניים היו גם ידידיו האישיים של מאהלר, ג'ימס לוין, גיאוג סל, סיר ג'והן ברבירולי וקרלו מריה ג'ויליני. המנצח האיטלקי, ג'וספה סינופולי, גם הוא הקליט את הסימפוניות במחזור מעניין ביותר, אך שנוי במחלוקת.
קופסאות עם הקלטות מומלצות: ירידת התקליטורים למחיר המוזל, מאפשרת רכישת כל מחזו הסימפוניות, בדף זה אמליץעל מספר קופסאות המכילות את חזור הסימפוניות של מאהלר כולו. גיאורג שולטי, התזמורת הסימפנית של שיקגו. שולטי מביא את כל הדרמה והחשמל בסימפניות של אהלר תוך שמיר הברורה על הצורה. שולטי נוקט בדרך כלל קצבים מהירים. מחזור תשע הסימפוניות בהקלטה מעולה. ברנשטיין איש ה"סערה", מביא את מאהלר הסוער והבועט. ברנשטיין הקליט את מחזור הסימפוניות פעמיים, הקלטלטה זו, המוקדמת יותר עדיפה. ליאונרד ברנשטיין בהקלטה מאחרת של ברנשטיין ל- DG., עם מבחר תזמורות. ההקלות כולן מודרניות עם צליל מעולה. קופסה זו ירדה למדף הזול. למרות יתרון הצליל נראה כי עדיפה ההקלטה המוקדמת יותר של ברנשטיין למחזור הסימפוניות. הסימפוניות 1 ו-5 בהקלטה מצוינת, בשאר הסימפוניות לא חזר ברנשטיין על הישגו המרשים עם הפילהרמונית של ניו-יורק. כדאי להאזין לשתי ההקלטות לפני שמחליטים. רפאל קובליק, תזמורת רדיו בוואריה קובליק מביא את הפיוט וצובע את הסימפוניות בביצוע רגיש ובשלל צבעים. בולטות במחזור הסימפוניות 1, 3 ו 4. הקלטה אנלוגית טובה מאד. ![]() קלאוס טנשטדט, הפילהרמונית של לונדון. טנשטדט מביא את התפילה שביצירות מאהלר. ללא בובסטיות ורעש. בולטת במיוחד הסימפוניה השמינית -סימפונית האלף בביצוע מופנם ונפלא. ג'יימס לוין, תזמורת פילדלפיה בסט שהיה מולשם אילו היה שלם. חסרות הסימפוניות השנייה והשמנית. שאר הסימפוניות בהקלטה וביצוע מהשורה הראשונה במחיר מציאה. תזמות פילדלפיה עם ג'ימס לוין, בשיאה. ניתן להשלים את סימפוניות החסרות בהקלטות בודדות. |