אוקטובר 2016


חגי תשרי..
אצל כולנו בסימן סתיו, בישראל נדמה תמיד שהחורף מאחר לבוא.

כאן, הפסנתרן המעט נשכח, לב אובורין, בנגינת "שיר סתיו" מתוך העונות מאת צ'ייקובסקי.

אובורין, היה הזוכה הראשון בתחרות הפסנתר היוקרתית ע"ש שופן, ב-1927 שנערכה כמובן, בפולניה. 
שותפו להקלטות רבות ומצויינות היה הכנר הנודע דוד אוייסטרך, עימו הקליט גם את הסונטות לכינור ופסנתר מאת בטהובן. 

ולמי שמעוניין ב"עונות" כולן,יצירה בשניים עשר קטעים קצרים, אחד לכל חודש. יוכל להאזין להן בהקלטה מודרנית מידי תלמידו של לב אובורין הפסנתרן ולדימיר אשכנזי....כאן..

 



יוני 2015

את תפילת כל נדרי, שמע לראשונה מקס ברוך הפרוטסטנטי, מפי החזן אברהם יעקב ליכטנשטיין. את ליכטנשטיין, הכיר ברוך, באמצעות מורו המלחין והמנצח פרדיננד הילר. יש המבקרים את יצירתו של ברוך וטוענים כי חסרה בה הרוח הרוח היהודית, מתפילת כל נדרי. אך ברוך לא התיימר כלל להלחין מוסיקה יהודית, אל התרשם מן התפילה והחליט להלחין מוסיקה המסתמכת על לחנים יהודיים. ביצירה מופיעה גם ציטטה של המלחין היהודי-אנגלי יצחק נתן מתוך שיר שהלחין נתן למילים של הלורד ביירון. ברוך הצליח בהחלט, להכניס השראה של מוסיקה יהודית ליצירתו. מישה מייסקי, כשרון גדול, נעצר לאחר שניסה לרכוש רשמקול בשוק השחור בתקופת השלטון הקומוניסטי. מייסקי נשלח למחנה עבודה למשך שנתיים. רק בהתערבותו של טדי קולק, ראש עריית ירושלים, שדאג לתשלום כופר לשלטונות ברית המועצות, נתאפשרה עלייתו לישראל. 
מייסקי חי בבבריסל, אך מגדיר עצמו ומופיע כישראלי. כאן, מיייסקי בביצוע ה"כל נדרי" המפורסם מאת ברוך. 


ואם כבר במוסיקה יהודית אנו עוסקים. כאן יצירה של המלחין סרגי פקופייב, "פתיחה על נעימות יהודיות". פרוקופייב הלחין את היצירה בעת ביקורו בארצות הברית (1918) שם פגש בנגן בקלרניט היהודי סמיון בליסון. עוד בעאותו מסע הופעות, הציג פרוקופייב הזריז, את היצירה בהופעה במועדון בניו-יורק. נראה כי פרוקופייב הוקסם מהמוסיקה היהודית המתאפיינת במעברים חדים בין אושר לצער.










יוני 2015



יחזראל בראון, מן המלחינים הטובים והמעניינים שפעלו בישראל. כאן יצירתו "אור גדול" שהולחנה בהשראת הנביא ישעיהו. זמרת הסופרן קרן הדר ונגן הקרן אלון ראובן. ברק טל מנצח על תזמורת סולני תל-אביב.
שיחה עם המלחין יחזקאל באון על יצירתו אור גדול, כאן...














לסיום - החזן נפתלי הררשטיק, מנהל מכון תלאביב לחזנות ושעבר החזן הראשי בבית הכנסת הגדול בירושלים. כאן בשירת "כל נדרי" בבית הכנסת הפורטוגזי העתיק באמסטרדם.





אהבת? המלץ לחברים, תן לייק..