CICLE DE CONFERÈNCIES:            FORMULARI D' INSCRIPCIÓ

 

“Els inicis de la pedagogia llibertària a Catalunya: Josep Llunas i Pujals, Teresa Mañé i Miravet, Francesc Ferrer i Guàrdia i Félix Carrasquer Launed”

  

El curs constarà de cinc sessions de tres hores cadascuna. En elles s’introduirà els assistents a la personalitat i l’obra d’alguns dels representants del moviment de renovació pedagògica d’inspiració llibertària que es va desenvolupar a Catalunya a finals del segle XIX i inicis del XX. Es pretén reivindicar de manera especial una sèrie d’autors que fins ara no han rebut tanta atenció com la que s’hi ha dedicat a figures amb força més projecció com la del propi Francesc Ferrer i Guàrdia. Aquest impuls pedagògic progressista va animar la creació de diferents tipus de centres educatius que van permetre la primera institucionalització a Catalunya d’una nova concepció del paper de l’educació com una eina al servei de la justícia social, és per això que en el decurs de les diferents sessions no només es farà una exposició de les idees educatives dels diferents pedagogs, sinó que també es presentaran les experiències que va generar l’aplicació pràctica d’aquest programa teòric. Finalment també es farà una reconstrucció i anàlisi de la filosofia que està en la base dels plantejaments pedagògics llibertaris que van inspirar els diferents autors presentats.

L’estructura de les sessions serà la següent: a) presentació crítica i defensa per part d’un o una ponent de la personalitat i l’obra de cadascun dels diferents representants del pensament i pràctica educativa del moviment pedagògic anarquista a la Catalunya de finals del XIX i primer terç del XX; b) valoració i discussió de les aportacions presentades per la resta d’assistents. 


PROGRAMA I RECURSOS:

1. “Josep Llunas i Pujals: la pedagogia llibertària del segle XIX”. A càrrec de Jordi Martí, 21 de gener de 2016. Lloc: Seu CGT Tarragona (Plaça Imperial Tarraco, 1)

2. “Teresa Mañé i Miravet: la primera mestra laica”. A càrrec de Marta Alari i Ginés Puente, 3 de febrer de 2016. Lloc: Casal de les Dones de Reus (
Plaça de la Patacada, 9)

 

3. “Francesc Ferrer i Guàrdia i l'Escola Moderna”. A càrrec d'Emili Cortavitarte, 18 de febrer de 2016. Lloc: Seu CGT Tarragona (Plaça Imperial Tarraco, 1)

 

4. “Félix Carrasquer Launed: l’escola autogestionada”. A càrrec de Gianni Sarno, 3 de març de 2016. Lloc: Seu CGT Tarragona (Plaça Imperial Tarraco, 1)

 

5. “Una aproximació a la filosofia de la pedagogia llibertària”. A càrrec d' Ernest Weikert, 20 d'abril de 2016. Lloc: Seu CGT Tarragona (Plaça Imperial Tarraco, 1)


CGT Ensenyament Tarragona Curs Pedagogia LlibertàriaLa matrícula a aquest curs és gratuïta, però cal formalitzar la inscripció.