Novice


DRŽAVNO PRVENSTVO ZDUS-a V SMUČANJU

objavljeno: 25. mar. 2013, 07:05 avtor: CDA Koper

Sredi januarja  smo ob pregledu dnevne pošte videli objavo o državnem prvenstvu upokojencev v smučanju na Soriški planini.

Naš Darko  - predsednik komisije za  šport pri ZDU MOK,  je hudomušno pripomnil:  »Kje si  pa videl Istrijane smučati?, a če že, lahko le po morju«.  Razvila se je živahna debata, iz katere se je porodila zamisel, da bi se pa morda le lahko udeležili tekmovanja. K sodelovanju smo povabili nekaj upokojencev, zbrali žensko in moško ekipo ter se prijavili.

V petek, 15.2.2013, smo zgodaj zjutraj odrinili iz Kopra, se na Lomu okrepčali s prepotrebno kavico in v veselem razpoloženju nadaljevali pot po spluženih poteh do nam neznane in zelo zasnežene Soriške planine.

Prav zabavno nas je bilo videti, kako se tlačimo v zimsko opremo, gazimo do startnega mesta, kjer smo prevzeli startne številke in seveda takoj zavili v brunarico na topel napitek. Nemalo nas je presenetila informacija, da je bila naša, sicer zadnja prijava na tekmovanje odločilna, saj so tako organizatorji dosegli cenzus, kar pomeni, da brez Kopra ne bi bilo prvenstva.

Napočil je trenutek, ko so se smučarji pričeli spuščati po belih strminah in osvajati točke. Naši tekmovalci so vzeli olimpijsko geslo »važno je sodelovati« zelo resno in se ga dobesedno držali, a zato ni bilo nič manj lepo in zabavno. Po končanem tekmovanju so z veseljem še malo smučali. Žal so postale proge neprimerne in tudi megla se je spustila, zato se mnogi niso mogli izogniti padcem, k sreči brez hujših posledic. Po toplem obroku in prijetnem druženju je sledila  razglasitev rezultatov in podelitev obeležij. Zmagali so seveda domačini, ki že desetletja utrjujejo svoje znanje na njim že poznanih strminah. Kljub temu smo jim za zmago iskreno čestitali.

Napočil je čas, ko smo se morali odpraviti proti domu. Med potjo nam ni bilo dolgčas, saj smo si v prijetnem vzdušju izmenjevali mnenja o preživeti novi izkušnji. Bilo je lepo in  verjetno,  ne, zagotovo se bomo drugo leto z veseljem udeležili prvenstva, morda podkrepljeni s svojimi navijači.

Vtise zabeležila Cvetka Jagodič


30-LETNICA DELOVANJA ZVEZE DRUŠTEV UPOKOJENCEV MO KOPER

objavljeno: 7. dec. 2012, 05:14 avtor: CDA Koper

Ob 30-letnici delovanja Zveze društev upokojencev MO Koper smo, 14.11.2012, v Centru dnevnih aktivnosti starejših občanov  pripravili slovesnost kot se ob tako visokem jubileju tudi spodobi. Zveza društev upokojencev  MOK je bila ustanovljena  25. 11. 1982 na pobudo tedanjih društev upokojencev .
Ob nesebični angažiranosti gospe Cvetke Jagodič, predsednice ZDU MO Koper, ter vodstva  Centra dnevnih aktivnosti starejših občanov, smo pripravili program, ki je bil sestavljen iz dveh delov – športne igre in kulturni program.  Ob zaključku  iger so podelili nagrade sodelujočim v  različnih športnih aktivnostih, in sicer za pikado, šah, reševanje križank, igranje kart, balinanje (moški  in ženske). Nato so si sodelujoči malce oddahnili in  se okrepčali. Tekmovanja v športnih panogah so potekala v pravem prijateljskem vzdušju.  Na jubilejno srečanje so bila vabljena tudi društva upokojencev iz zamejstva in Hrvaške Istre.

Nato je sledil kulturni program, ki sta se ga je udeležila tudi podžupana MO Koper g. Danijel Cep in g. Anton Sagadin,  g. Ivan Jenko, častni član ZDU MO Koper,  g. Pavlic,  predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev južne Primorske, direktorica CSD Koper, ga. Tjaša Rodman , g. Devetak g. Funčič,   in drugi.

Sledil je kulturni program na katerem so sodelovali:  Obalni komorni orkester pod vodstvom g. Patrika Grebla, flavtistka GA, Alenka Zupan, pevka Maja Tripar ter plesna skupina Val iz Osnovne šole Koper pod mentorstvom ga- Nine Luša. Naš Center pa so v kulturnem delu programa zastopali – ljudska pevska skupina pod vodstvom gospe Elizabete Kržišnik,  plesna skupina pa je odplesala ciganski ples pod vodstvom gospodične Teje Žilič. Dogodek je povezovala ga Darja Krkoč. Številni udeleženci so vse nastopajoče nagradili z dolgim aplavzom.  Prijetno druženje v  šotoru se je po koncu kulturnega programa še nadaljevalo, saj je bilo poskrbljeno tudi za hrano in pijačo ter glasbo za ples.

Ob koncu je za svoj trud in uspešno vodenje ZDU MO Koper  gospa Cvetka Jagodič, od MO Koper, dobila tudi priznanje.

Dovolite mi, da ob tako visokem jubileju Zveze čestitam vsem upokojencem, tako tistim, ki so se udeležili športnih iger, kot  nastopajočim ob kulturnem programu ter vsem, ki ste svoje prijatelje bodrili in jih nagradili z aplavzi.

Branka Poturović


STAROSTA MALI PRINC

objavljeno: 6. dec. 2012, 23:20 avtor: CDA Koper

Pred  več kot desetletjem je vzniknila ideja, da bi se primorska društva upokojencev redno srečevala, seveda vsakokrat v drugem mestu, si izmenjavala izkušnje in, kar je morda najpomembnejše, preživela dan v prijetnem druženju.  Letos so nas gostili goriški upokojenci.

Kaj imamo pravzaprav upokojenci skupnega z »malim princem«? Zakaj se to srečanje imenuje po zlatolasem dečku? Morda je to modrost in življenjske izkušnje, s katerimi se ponaša naša starejša generacija. Modrosti pa premore mali princ verjetno več kot marsikateri od nas starejših. »Odrasli sami od sebe nikoli ničesar ne razumejo in otrokom je mučno, če jim morajo kar naprej nekaj razlagati.« Tako pravi mali deček, ko obišče naš planet.
Na prireditev, bilo je to zadnjo nedeljo v oktobru smo se koprski upokojenci odpravili že zjutraj, kajti želeli smo sodelovati v celodnevnem programu.  V Trstu in Gorici smo se nam pridružili zamejski upokojenci. Skupaj smo nadaljevali pot do Nove Gorice in v Goriška Brda. Valovita pokrajina, odeta v prekrasne jesenske barve, nas je dobesedno očarala. V Šmartnem so nas pričakali gostitelji, pozdravil nas je briški župan. Sledil je kulturni program in ogled vasice Šmartno.

Predstavniki društev so se ob spomeniku v Gonjačah poklonili žrtvam II. svetovne vojne. Druženje smo nadaljevali  s kosilom in ogledom gradu Dobrovo. Popoldne smo se zbrali v Kulturnem domu v Novi gorici. Predsedniki udeleženih društev so s priložnostnimi govori obeležili dogodek. V imenu ZDU MOK je poslušalce nagovorila predsednica Zveze gospa Cvetka Jagodič.

V kulturnem programu so sodelovali pevski zbori iz različnih krajev Primorske in zamejstva. ZDU MOK je zastopal ženski pevski zbor Pristan. Dvorano je dvignila na noge naša prelepa himna »Vstajenje Primorske«.

Razšli smo se zadovoljni, obljubili smo si, da se drugo leto ponovno srečamo, kajti »zaradi časa, ki si ga nemil svojim prijateljem, znancem, so ti tako zelo pomembni.

Marija Lozej

DRUŠTVO UPOKOJENCEV ŠKOFIJE NA IZLETU V PIVKI

objavljeno: 17. sep. 2012, 07:56 avtor: CDA Koper

Člani Društva upokojencev Škofije se vsako leto potrudijo, da zaključek poletja popestrijo z druženjem na izletniškem pikniku. Zadnji vikend v avgustu so si izbrali za izlet v Pivko in njeno okolico. Vesela družba si je najprej z zanimanjem ogledala Park vojaške zgodovine v Hrastju, kjer so se podučili o tankih, podmornicah, orožju, starih kasarnah in takratnem načinu vojskovanja. Poučnemu delu je sledilo sproščeno druženje na Turistični kmetiji Pri Andrejevih v Narinu. Dobra hrana je poskrbela za lačne želodčke, neokrnjena narava je razveselila duše, telo pa so okrepile razne zabavne igre, v katerih so člani preizkusili svoje spretnosti in prebudili tekmovalnega duha. Da izleta ne bi bilo prehitro konec, so se nato ustavili še v muzejski zbirki »Od zna do kruha« pri Petrovih, od koder so domov odnesli tudi nekaj ekološko predelane hrane. In že se veselijo novih skupnih dogodivščin.

Milan Markočič, predsednik DU Škofije


MAŠUN 2012

objavljeno: 3. avg. 2012, 04:21 avtor: CDA Koper

Dne 20.07.2012 smo se upokojenci združeni v ZDU MOK in člani CDA Koper udeležili srečanja primorskih upokojencev  na Mašunu. Na srečanju sta  nas pozdravila predsednica in podpredsednik ZDUS –a in nam predstavila tekočo problematiko upokojencev v zvezi z znižanjem pokojnin in predloga za rešitev . Vse primorskega srečanja se je udeležilo preko 2500 upokojencev iz severne in južne Primorske. Druženje je bilo zelo prisrčno in veselo, zato so poleg kulturnega programa poskrbeli tudi muzikanti.

Pozno popoldan smo se polni vtisov, v veselem vzdušju vrnili v Koper.

9. ŠPORTNE IGRE ZVEZE JUŽNOPRIMORSKE REGIJE—ILIRSKA BISTRICA , 10.06.2012

objavljeno: 22. jun. 2012, 05:33 avtor: Helena Videtic   [ posodobil 26. jun. 2012, 23:32 CDA Koper ]

Dne 10.06.2012 smo se člani ekipe ZDU MOK udeležili športnih iger PZDUJP, ki so se odbijale v Ilirski Bistrici. Ob 6:30 uri smo odrinili iz Kopra in se ob 7:45 uri prijavili organizatorjem za tekmovanje. Dan je minil v veselem in sproščenem vzdušju, ki mu ni manjkalo športne tekmovalnosti. Zadovoljni in malo utrujeni smo se po podelitvi odpravili proti domu, s tremi pokali:

  1. mesto – šah

  2. mesto - pikado moški

  2. mesto – reševanje križank

Iskrene čestitke organizatorju DU Ilirska Bistrica za izjemno izpeljavo iger in skrb za naše dobro počutje.


SPOMLADANSKE ŠPORTNE IGRE UPOKOJENCEV ZDU MOK—Sv. Anton, 26.05.2012

objavljeno: 13. apr. 2012, 00:04 avtor: Matjaž Morgan   [ posodobil 26. jun. 2012, 23:34 CDA Koper ]

26.05.2012 so se v Sv. Antonu upokojenci udeležili tradicionalnih izbirnih športnih iger, ki jih vsako leto organizira Zveza društev upokojencev Mestne občine Koper in tako omogoča tudi manjšim Društvom upokojencev v občini uvrstitev na Pokrajinske športne igre. Tekmovalo je 130 upokojencev v osmih panogah in sicer balinaje ženske, balinaje moški, pikado ženske, pikado moški, »briškola – trešet«, reševanje križank, streljanje in šah.

Igre so potekale v pravem športnem duhu in po pravilih ZDUS-a. Tekmovanju je sledil kratek kulturni program in podelitev priznanj. Prvi trije uvrščeni v vsaki panogi so prejeli medalje. Za skupno uvrstitev pa so prva tri društva prejele pokale in sicer:

  1. mesto - DU Semedela
  2. mesto –DU Škofije
  3. mesto – DU Olmo - Prisoje 
 
Med kosilom je za veselo vzdušje poskrbel harmonikar, prijetno druženje pa se je razpotegnilo v pozno popoldne.

Organizatorji se iskreno zahvaljuj krajevni skupnosti Sv. Anton, ki je tudi letos gostila upokojenske igre.

Cvetka Jagodič

1-7 of 7