»ZDRAVO ŽIVLJENJE IN DIABETES«

objavljeno: 17. nov. 2014, 05:45 avtor: CDA Koper   [ posodobljeno 17. nov. 2014, 22:45 ]
V soboto, 15.11.2014 smo v naših prostorih v sodelovanju z Društvom diabetikov tipa 1 Slovenije, ki ga sicer vodi tudi naša prostovoljka Eva Bolčič, pripravili pestro dogajanje ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni.
Osrednja tema letošnjega svetovnega dneva sladkorne bolezni je »Zdravo življenje in diabetes«, zato smo na dogodku izpostavili pomen in različne vidike zdravega življenja kot preventive preprečevanja bolezni sodobnega časa, med katere sodi tudi sladkorna bolezen. Ne nazadnje pa sprememba k bolj zdravim življenjskim navadam pripomore tudi k izboljšanju že diagnosticiranih bolezni in za uspešno ter kakovostno življenje s sladkorno boleznijo.

Z velikim zanimanjem smo v prvem delu prisluhnili predavanju koprskega psihiatra Zorana Vodopivca, dr. med. spec. psih., na temo »krepitve odpornosti pri spopadanju z vsakdanjim stresom«. Predavatelj je z zanimivo temo in izjemnim občutkom za predavanje povsem navdušil vse zbrane.
Po kratkem oddihu smo pripravili sklop treh delavnic:
Delavnico prve pomoči s prikazom temeljnih postopkov oživljanja in uporabe avtomatskega defibrilatorja (AED) je vodil prostovoljec Rdečega križa, Tomaž Bolčič.
Na drugi delavnici smo se seznanili s sodobno informacijsko aplikacijo Elektronski zdravstveni karton, ki jo je razvila mlada in inovativna skupina slovenskih strokovnjakov v podjetju »Gospodar zdravja«. Aplikacija omogoča vsakemu posamezniku, da si samostojno in na pregleden način ureja svoje zdravstvene izide, jih shranjuje in posreduje do želenih naslovnikov, s tem pa omogoča, da aktivno in  odgovorno skrbi za svoje zdravje.
Tretja delavnica pa je bil zdravstveni kotiček, kjer so si udeleženci lahko izmerili krvni sladkor ter se pogovorili o zdravi prehrani, preprečevanju sladkorne bolezni ali življenju z njo. Zadovoljni smo, ker so bile izmerjene vrednosti sladkorna večine udeležencev povsem v mejah normale, verjamemo,pa da smo s svetovanjem in deljenjem promocijskih in izobraževalnih gradiv razširili čim več informacij o sladkorni bolezni.
Dogodek smo zaokrožili s prijetnim druženjem in okrepčilom: okusnimi bobiči in še bolj slastnim jabolčnim zavitkom, za kar so poskrbeli naši prostovoljci. Seveda pa je za zdravo življenje pomembno tudi gibanje, zato so najbolj vztrajni nadaljevali še s popoldanskim sprehodom.

Zahvaljujemo se vsem našim prostovoljcem, Društvu diabetikov tipa 1 Slovenije, Rdečemu križu Slovenije ter podpornikom in sponzorjem, ki so omogočili in prispevali k uspešno izpeljanemu dogodku: Elly Lilly d.o.o., Novo Nordisk d.o.o., Roche Slovenije d.o.o. in Gospodar zdravja.